Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 1

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (151)

dom156 

všechny recenze uživatele

Na toto drama jsem se těšil a chtěl jsem na to jít původně i do kina. Jaké mi distributor přinesl zklamání zprávou, že film u nás se na velkém plátně promítat nebude. Čekal jsem delší dobu než bude v solidní kvalitě ke zhlédnutí. Čekání se vyplatilo. Musím uznat, že si mě Matthew opět získal svým výborným hereckým umem, který prokazuje poslední dobou každým filmem, kde figuruje v přední roli (Interstellar, Obhájce, Klub poslední naděje atd.). Scénář by vymyšlen do poslední detailu a vysvětlující titulky po každé části filmu než jsme se přesunuli v čase dále, dávali ucelený náhled na danou dobu (mimo daných záběru z oné doby). Stopáž může člověka trochu vyděsit, zde bych s klidným srdcem pár minut navrch přihodil. Byl jsem mile překvapen tímto skoro až zapomenutý dílkem a rád doporučím. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Za trestuhodné plýtvání McConaugheyho schopnostmi. Za necílevědomou dramaturgii, která z toho dělá jen rozbředlou historickou vzkazku. Za nekvalitní technické zpracování. Za tezovité podání myšlenek, které v době, kdy se zase některým zužuje zorné pole za vystřiženými otvory v kápi, nelze přehlížet. Za to všechno, kdyby to bylo jen trochu fyzicky možné, bych na Rossův film nejraději shodil sochu generála Leeho. A nechtějte vědět, co by se Free State of Jones stalo, kdyby jej viděl paascha. Jsem si jist, že po rychlém soudu by se už houpal na nejsilnější větvi bílého dubu.. ()

Reklama

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Matthew teď jede na vlně jižanských postav a upíchnul se i do tohohle supernudícího příběhu o černošské emancipaci. Nemám nic proti emancipaci černochů, žen, pracující třídy ani nikoho jiného, ale co mě strašně otravuje je, že se o tom točí filmy pořád dokola a hlavně na stejné brdo! Dostaneme lineární příběh s lineárními postavami, ke kterým si nevytvoříme žádné pouto. Žádné emoce, žádné vztahy, žádné rozpory, máme tady univerzálně dobrého Newtona Knighta, který kolem sebe šíří dobro a humanistické ideály. Třeba takový skutečně byl, nevím - tak dopodrobna americké dějiny neznám. Ale pointou spíš je, že McConaughey z něj udělal jakéhosi vidláckého spasitele rasistického amerického Jihu a celé vyznění filmu je vlastně strašně laciná a afektovaná agitka / kritika společnosti. To mě na tom strašně, ale strašně štvalo. To a neskutečně dlouhá stopáž. 40 % ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Matthew McConaughey tento film dáva skutočne správne dokopy. Myslím si, že sklamaní mohli ostať najmä ľudia, ktorí očakávali viac vojny a bojov. Lebo reálne sa po prvých pár minútach celý film úplne zmení a dostane to viac dramatický nádych. A máme tu možno ešte jednu skvelú bojovú scénku. Popravde poviem, že tento film ma bavil viac, než "The Birth Of A Nation" a mám pocit, že mal v sebe aj väčšiu dávku záujmu. Ku koncu už sa človek trošku stráca a najmä mám pocit, že všetky tie scénky, kde sa zameriavame na súdny proces v 20-tom storočí je doslova len vata. Keby sa to z filmu vytiahne, nebol by o moc iný a možno by sme mali viac času na to, aby sme sa venovali Newtovi, alebo to odtiaľ len absolútne vyhodiť a skrátiť tento film o pár minút. Tie scénky neboli zlé, len kedykoľvek sme sa k nim dostali, tak som mal pocit, že pozeráme niečo, čo tu skutočne byť nemuselo a zaobišli by sme sa ako diváci bez toho. Celkovo ale poviem, že sa mi páčili postavy, príbeh ma celkom zaujal a nebol ani najhoršie podaný. A podľa mňa aj celkom dobre ukazuje staré známe porekadlo - "je to ako ísť z blata do kaluže". A je to škoda, lebo Newt Knight skutočne chcel pre svojich ľudí len to najlepšie, no súčasne som mal pocit, že tak ako musel bojovať proti konfederácii, tak potom bojovali proti štátom a nikto ich nemienil uznať a najmä v čase americkej histórie zápasili aj s ohromnou dávkou rasizmu, ktorá pretrvávala ešte aj 100 rokov po tom. Pre mňa je to film, ktorý som videl rád, plynul celkom dobre a mal dobré postavy a dokonca by som si ho možno pozrel aj znovu. Zvážte si a pozrite si sami. Hodnotenie: B+ ()

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat že o Newtonovi Knightovi jsem nikdy asi neslyšel, takže úplně nemohu soudit, jak moc přesně jeho příběh Gary Ross zfilmoval. Přesto jsem si ale o něm něco po zhlédnutí přečetl a úplně nechápu proč se film stal takovým propadákem. Přitom historická korektnost je amíkům opravdu vzdálená. Tahoun filmu McConaughey předvedl opět výborný výkon a do role se dokázal skvěle vžít (malým bonusem je, že se N. Knightovi podobá). Hodně naturalisticky ztvárněné Mississippi mě zabavilo celou dlouhou stopáž a snad jediné co bych vytkl je paralela s Knightovým vnukem o téměř 100 let později. Trošku mě to odtahovalo od "aktuálních" událostí.. Na druhou stranu když nad tím tak přemýšlím, tak chtěl režisér ukázat, že i když to tenkrát bylo velké vítězství, tak se pramálo změnilo ve smýšlení jižanů a člověk se může jenom ptát proč vlastně a o co jim šlo. Holt lidi jsou zlí a je jedno jaká je doba, nebo místo. Free State of Jones si určitě zaslouží větší pozornost a v mých očích je to slušný konkurent k Mississippi Burning s Hackmanem a Defoem. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Film byl natočen v Covingtonu v Louisianě. (BloodMax)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Scény natáčené v lékařském stanu, kde byla podlaha pokryta falešnou krví, se musely natáčet rychle, protože dřevěné palubky velmi rychle tekutinu absorbovaly. (BloodMax)

Reklama

Reklama