Reklama

Reklama

Mária a Mária

(TV film)
Česko, 2013, 53 min

Režie:

Jan Plachý

Obsahy(1)

Dokument s prvky doku-reality zachycuje pomoc skupiny dobrovolníků romské ženě Márii a její dceři. Mária žije v ukrajinské osadě Svaljava v neutěšených podmínkách bez střechy nad hlavou a finančních prostředků v naprosté sociální izolaci. V dokumentu Jana Plachého nechybí ani pohled a názory sociologa, úřadů a řecko-katolického kněze. Na Zakarpatské Ukrajině žije na 50 tisíc Romů ve více než stovce obcí. Většina z nich nemá práci a žije v chudobě. Radim Kupec jezdí do těchto oblastí už řadu let a snaží se těmto lidem pomoci. Na jedné ze svých cest objevil Márii a Márii. Matku s dcerou, které žijí v osadě Svaljava bez střechy nad hlavou v naprosto otřesných podmínkách. Pomocí sociální sítě vyhlásil Radim sbírku na pomoc této ženě, a současně se vydala skupina dobrovolníků na Ukrajinu Márii a Márii postavit dům a pomoci jim začlenit se do společnosti. Dokument zachycuje jejich úsilí a změny, které se s Márií a Márií udávají. Po roce tým bilancuje a dochází k závěru, že jejich snaha nebyla zbytečná. Dobrá věc se podařila. Nezištnou pomoc českých dobrovolníků neznámé ženě v jiné zemi oceňuje i sociolog Jiří Siostrzonek a Mukačevský biskup Milan Šášik. Scénář Jan Plachý, režie Jan Plachý, dramaturgie Petra Špičková, kamera Richard Fuksa. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Vault_13 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument, který nutí k zamyšlení. Neklan006: Jsi mimo. Krádež u barona ničím neokecávali - naopak - řekli mu z očí do očí, že těm lidem pomohli více než on. A žádní mulikulti nadšenci vznášející se v oblacích to taky nejsou - viz řeči o tom, že je přijeli naučit ryby chytat, ne je jen rozdávat... ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

tristní podívaná. u nás už se mají všechny děti dobře a tak český tým dobrovolníků vyjíždí pomoci cikánským dětem na Ukrajinu. část materiálu si uskladní u cikánského barona a hned to někdo ukradne. to se však také pomocí multikulturních fráziček nějak okecá. "jsou to úžasní lidé", praví nakonec řecko-katolický kněz, který přišel taky pomáhat, zřejmě obracením na víru. tak hlavně, že se dobré dílo nakonec podařilo. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Být sociálně vyloučen v sociálně vyloučené lokalitě a ještě na Ukrajině slibovalo zajímavý dokument. Nakonec tohle téma tak silné nebylo, prostě stavíme s autory dobrovolnicky barák. Ukazuje se co je už delší dobu známé. Jediné co pomůže je vytrhnout Roma z jeho komunity pryč. Takový nesmysl někomu stavět dům v takové lidsky a fyzicky zdecimované lokalitě budí podezření, že vše bylo děláno jen kvůli natočení dokumentu. Proč jsou ale sociálně vyloučené lokality v tak krásné přírodě? ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Podobné projekty jsou často jen prvními vlaštovkami a byť výsledek je vždy nejasný, vyžadují velké úsilí a trpělivost. Proto podobným projektům fandím. Nejsem však fanouškem nářků a lamentování. V případě rozkradení části humanitárních předmětů zapomněli realizátoři naříkat také nad vlastní hloupostí – co je to za nápad nechat věci u cikánského barona? Takže když už naříkat, tak ať jsou naše stížnosti odrazem spravedlivé reflexe. A k čemu dávat opakovaně prostor nářku Romů nad těžkým životem? Vždyť sebelítost přináší jen chvilkovou úlevu, skutečné hledání řešení zastírá a druhou stranu nas***. Věřím, že projekt byl veden upřímnou snahou pomoci, ale jsem přesvědčená, že se z něho dalo vykřesat víc, po stránce filmařské i rozvojové. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Pěkný projekt, který si zaslouží pochvalu. Dokument je zajímavý jednak proto, že dokumentuje tento projekt jako takový, ale slouží i jako exkurze do života v chudé cikánské komunitě, její mentality a z ní vyplývajících problémů. Podobné projekty, na rozdíl od jiných, smysl mají, mimo jiné proto, že lidem humanitární pracovníci nejen rozdávají, ale zároveň se je snaží učit jak žít ekonomicky - matku Máriu například naučili, že dřevo kupovat nemusí, ale může si na něj dojít do lesa. Tato forma pomoci se mi zdá mnohem užitečnější a dobrá rada navíc nic nestojí. To Neklan066: Kdyby to byly peníze darované státem, dalo by se polemizovat o tom proč se posílají jinam, ovšem zde jsou to peníze dobrovolníků z Čech i ciziny, všichni věděli na co se peníze dávají. A se svými penězi si každý může dělat co chce. Tito se rozhodli věnovat je tomuto projektu. Nechápu tak docela Neklanovo hodnocení, ale neberu mu ho... ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama