Reklama

Reklama

Michael Jackson a Cirque du Soleil

(divadelní záznam)
  • Kanada Michael Jackson: The Immortal World Tour

Obsahy(1)

Pocta fenomenálního kanadského nového cirkusu králi popu, rocku, soulu a měsíční chůze. Slavná kanadská „novocirkusová" skupina Cirque du Soleil na podzim v roce 2011 na americké půdě poprvé uvedla novou show inspirovanou hudbou Michaela Jacksona. Premiéra vystoupení nazvaného „Michael Jackson: The Immortal World Tour" se uskutečnila v Detroitu.
„Michael byl svého druhu hudební multiinstrumentalista. Byl to stylotvorný tanečník. Spolutvůrce videoklipů. Zabýval se humanitární činností. To všechno jsme propojili a vytvořili z toho show," charakterizoval představení Kevin Antunes, zodpovědný za hudební stránku představení.
Cirque du Soleil, který již dříve zaujal vystoupeními doprovázenými hudbou Beatles nebo Elvise Presleyho, ve dvouhodinové show kombinuje akrobatická čísla, pestré kostýmy a vizuální efekty s Jacksonovou hudbou.
Mezi písněmi, které při představení zazní, jsou například Beat It, Thriller nebo Human Nature. Diváci se dočkají také slavných tanečních choreografií Jacksona včetně světoznámého moonwalku neboli měsíční chůze.
Klávesista Greg Phillinganes: „Píseň Off the Wall" byla na hudební cestě Michaela Jackson bodem obratu; zařídil to superorchestrátor (aranžér) Quincy Jones, když přesvědčil Michaela, aby už opustil vokální polohu chlapeckého hlasu a zpíval hlouběji. Jako by prohlašoval: „Už jsem dospělý!".
Tone Taluega: „V tanečním slovníku Michaela Jacksona je hodně 'streetu'. Na přelomu 70. a 80. let v newyorských ulicích vznikaly, v Bronxu a v Brooklynu, vznikaly funk styly a B-boing, zrodily se na východním pobřeží v New Yorku, v rodišti hip hopu. Michael to všechno zažil na ulicích, na předměstích a v ghettech. V polovině sedmdesátých let byl pro něho charakteristický „Robot" a klouzání do strany, ale byl přitom přece jen trochu strnulý. Počátkem osmdesátých let bylo vidět, že ta strnulost už zvláčněla. A začal se klouzat ve vzduchu. Mohli jste to vidět na Motown 25. Jak uměl klouzat pozpátku! Taneční pohyb, který změnil dobu. Bez otočky a piruety, prostě Moonwalk". (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Film o představení, který je spíš Michaelovým afterpromo pro přesvědčené fanoušky z jacksonovské generace než slunečním vystoupením. Taneční čísla v.z., prošpikovaná obrovskou porcí rozhovorů a ukázek z tréninků, dávají divákovi jednoznačné vodítko k chápání Jacksonovy osobnosti jako jedinečné ikony šoubyznysu. Živé vystoupení bez legendu potvrzujících cool marketingových vyprávěnek by mohlo být opravdovějším zážitkem, nabízejícím harmonii tance a kostýmů. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

..jak říkal v dokumentu jeden z bratrů Jacksonů, Majkl Cirque du Soleil znal, viděl některá jejich představení a přál si s nimi spolupracovat na některém ze svých koncertů. Připravované koncerty This Is It už jedno číslo s těmito umělci obsahovaly, bohužel už jsme je neměli možnost vidět. Odtud už byl jen krůček k tomu, aby Cirque du Soleil život a dílo Michaela Jacksona ztvárnili ve své šou po svém, stejně jako mnohé umělce před ním. Výjimkou možná bude fakt, že živou hudbu zde zastoupili muzikanté, kteří dlouhá léta s Majklem hrávali na koncertních turné, a choreografové, kteří mu pomáhali připravovat jeho koncerty. Toto spojení pak přineslo podle mě slušný, výpravný projekt "Cirque du Soleil - Michael Jackson The Immortal World Tour", který jsem měla možnost vidět v Praze. Dokument Adriana Willse o tom, jak takovéhle představení vzniká, byl pro mě velmi poučný a dokonce mi přinesl i jisté zajímavosti o King of Pop, které jsem dosud neznala. Cirque du Soleil s tímto programem již po světě nejezdí, zakotvili v poněkud zkrácené podobě pod názvem Michael Jackson ONE v Las Vegas, kde bude možné ho zhlédnout ještě několik let. ()

Reklama

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Není to divadelní záznam, ale klasický dokument o vzniku jednoho divadelního, konkrétně hudebně cirkusového představení. Přičemž přibližně stejný prostor tu zaujímají vzpomínky na Michaela Jacksona. -------- V titulcích filmu uvedeno: český název Michael Jackson: The Immortal - Světové turné; originální název Michael Jackson: The Immortal World Tour Documentary. ()

mo cuishle 

všechny recenze uživatele

Paradoxne nejslabší Cirque du Soleil co jsem viděla. Toto je spíš pocta pro tanečníky a artisty kteří na tom rok dělali,nikoliv pocta pro MJ. Nektera čísla jsou choreograficky a provedením úžasna (smooth criminal,scream,dangerous..) ostatní působí až příliš zbytečne futuristicky a nesynchronně. Někdy je opravdu méně více..Jako fanoušek MJ a Cirque jsem si to ale užila. 70% ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

242. Nádherné, mám všeobecně rád taková uvedení diváků do zákulisí a do příprav nějakého uměleckého představení, ale může být snad něco úchvatnějšího než právě tak impozantní pocta největšímu umělci všech dob, jeho genialitě, jeho oddanosti hudbě a tanci, jak silným inspiračním zdrojem zůstává i mnoho let po své smrti, v kolika srdcích a myslích lidí z celého světa stále žije, stále a stále motivuje, povzbuzuje, pozvedá úsilí ostatních, úžasné, tak rád bych takové vystoupení viděl ve skutečnosti, ale i za televizní zprostředkování jsem velmi vděčný a alespoň v nahrávce si ho s potěšením uchovám, skvělé, díky za uvedení. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama