Reklama

Reklama

Caligula: Skutečný příběh

(TV film)
  • Česko Obávaný Caligula (více)
Velká Británie, 2013, 60 min

Hrají:

Mary Beard

Obsahy(1)

Jméno císaře Caliguly se až do dnešních dob stalo symbolem nezřízeného a pomateného tyrana. Jaký byl ale tento muž ve skutečnosti? Co je pravdou a co je jen lží, kterou jeho vrazi obhajovali svůj zločin? Před dvěma tisíci lety se narodila jedna z nejvíce nechvalně známých osobností dějin. Historička Matry Beard proto podstupuje cestu za poznáním a prozkoumáním života a doby římského císaře Gaia Julia Césara Augusta Germanika známějšího pod jménem Caligula. Rozmary a náladami proslulý římský tyran prý udělal ze svého koně konzula, prohlásil se za živoucího boha a holdoval skandálním orgiím a to ještě předtím, než se rozhodl stavět dlouhé mosty přes pevninu a moře, udělal z manželek římských senátorů prostitutky a z obyčejného rozmaru vyvraždil polovinu elity Říma. To všechno Caligula stihl během pouhých čtyř let vlády, než byl v pouhých devětadvaceti letech urychleně zavražděn. (TV Prima)

(více)

Recenze (8)

katakomb 

všechny recenze uživatele

Caligula: Skutečný příběh, který s námi sdílí pár skutečností, ale jinak je to samé "možná", "je to možné?", "pravděpodně" anebo "co když". Takže pokud se někdo chce dozvědět "pravdu" a čeká na rozuzlení, jestli se dá známý film od Tinto Brasse použít jako historiografický pramen, tak musíte zapátrat někde jinde. ()

Reklama

2kocour odpad!

všechny recenze uživatele

Tento dokument mě dost zklamal a už vůbec se nedá říci že dokument je věrnější než film. Žena co pořadem provázela mně byla dost nesympatická a nějak mě nejde na mysl, že je to historička. Historická fakta tu byla dosti překroucena a nemohu se ubránit pocitu, že se jednalo o vyjádření vlastního pocitu (náklonosti) k historické postavě. Větší historickou věrnost vidím ve filmu Caligula z roku 1979. V žádném případě mně tento dokument nepřesvědčil, že Galigula ve skutečnosti nebyl tak krutý jak se o něm traduje. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by měl populárně naučný dokument vypadat. Na Mary Beard je vidět, že je profesorkou historie a tudíž se v Caligulově životě nesnaží hledat nějakou další senzaci a ani nezdůrazňuje jeho známé zápory. Naopak se snaží některé mýty vyvracet a to, co říká, má vždy podložené dobovými prameny. Občas sice přijde pro zpestření s nějakou méně známou perličkou, ale nikdy to není nic, co by sklouzlo do historického bulváru. Bavilo. 80% ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Pokud znáte knížku nebo seriál Já, Claudius, mnoho nového se již nedozvíte. Vlastně hlavně to, že v podstatě všechny historky o Caligulovy jsou tak nějak z druhé ruky a že ve skutečnosti to všechno nejspíš bylo trochu jinak, což už jste nejspíš tušili. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama