Reklama

Reklama

Tajemný život čmeláků

(TV film)
  • Rakousko Universum: Hummeln - Bienen im Pelz (více)
Rakousko, 2013, 51 min

Režie:

Kurt Mündl

Scénář:

Kurt Mündl

Kamera:

Kurt Mündl

Hrají:

Cornelius Obonya (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Sleduje jeden rok života čmeláčí královny a nahlédněte spolu s ní do tajemství života tohoto hmyzu. Kamera se dostala i do jeho tajemných podzemních obydlí, která dosud nebyla nafilmována... Jsou baculatější, více ochmýření a méně uspěchaní než jejich sestry včely. Jsou mnohem méně agresivní a budí více obdivu než jejich sestřenice vosy. Na rozdíl od včel medonosných se tomuto socializovanému druhu hmyzu nedostalo příliš pozornosti odborníků, a to i přesto, že se čmeláci vyskytují v oblastech s mírným podnebím od severní hemisféry po Jižní Ameriku. Některé z tropických druhů zakládají kolonie, které přežijí několik let. Jiné čeká zkáza, protože do dalšího léta přežívají jenom nově narozené královny. Makro a vysokorychlostní kamery umožňují, abychom se díky tomuto snímku stali svědky chování čmeláků, porozuměli jejich stavbě těla a všimli si, jak jedinečné jsou jejich schopnosti. Díky tomu všemu nás tihle malí poslíčci jara nechají stát s pusou dokořán. (TV Prima)

(více)

Recenze (5)

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Herzlich gratulieren! Sousedům se tento dokument opravdu povedl, pro mě zcela nové informace o životě tohoto hmyzu. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Čmeliak nie je len veľká chlpatejšia včela, ale má aj iné správanie, budovanie hniezda a schopnosti. Dokonca je oproti včelám trikrát pracovitejší. Príbeh čmelej kráľovnej sledujeme od prebudenia zo zimnej hibernácie až po založenie hniezda a kolónie. Odrazu sa ocitáme v Belgicku na čmelej farme, kde sa chovajú kolónie čmeľov pre potreby pestovateľov ovocia, kvetov a skleníky v státisícových množstvách. To je pre mňa naozaj novinka, ako sú čmeliaky oproti včelám užitočnejsie a žiadanejsie. Zábery z hniezda alebo súboj čmeliaka s myšou sú úžasné, pri niektorých záberoch sa zdá záhadné, ako mohli vôbec vzniknúť. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ač se říká, že včela je pilná, tak na čmeláka nemá. Ten létá až 18 hodin denně a dokáže během nich navštívit až tisíc květů. Zajímavá je průmyslová výroba čmeláků - produkce čmeláčích kolonií je v řádech sta tisíců a rozvážejí se po celé (asi téměř) severní polokouli (Amerika se do toho zřejmě nepočítá, ale i tak...). Škoda, že nedošlo také na pačmeláky, protože jejich odlišení od čmeláka je pro laika téměř nemožné. Ale nevadí, z napodobitelů čmeláků se objeví pestřenky a dlouhososka, z nepřátel vlha či kudlanka. Když hnízdo objeví medvěd, je to konec čmeláčí kolonie. Zajímavé jsou i druhy obývající Alpy, kde se třeba jeden z nich specializuje na prudce jedovatou oměj. Krásný dokument s výborným vizuálem, vše vypovídajícím komentářem a vhodně vybranou hudbou. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama