Reklama

Reklama

Tajemný život čmeláků

(TV film)
  • Rakousko Universum: Hummeln - Bienen im Pelz (více)
Rakousko, 2013, 51 min

Režie:

Kurt Mündl

Scénář:

Kurt Mündl

Kamera:

Kurt Mündl

Hrají:

Cornelius Obonya (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Sleduje jeden rok života čmeláčí královny a nahlédněte spolu s ní do tajemství života tohoto hmyzu. Kamera se dostala i do jeho tajemných podzemních obydlí, která dosud nebyla nafilmována... Jsou baculatější, více ochmýření a méně uspěchaní než jejich sestry včely. Jsou mnohem méně agresivní a budí více obdivu než jejich sestřenice vosy. Na rozdíl od včel medonosných se tomuto socializovanému druhu hmyzu nedostalo příliš pozornosti odborníků, a to i přesto, že se čmeláci vyskytují v oblastech s mírným podnebím od severní hemisféry po Jižní Ameriku. Některé z tropických druhů zakládají kolonie, které přežijí několik let. Jiné čeká zkáza, protože do dalšího léta přežívají jenom nově narozené královny. Makro a vysokorychlostní kamery umožňují, abychom se díky tomuto snímku stali svědky chování čmeláků, porozuměli jejich stavbě těla a všimli si, jak jedinečné jsou jejich schopnosti. Díky tomu všemu nás tihle malí poslíčci jara nechají stát s pusou dokořán. (TV Prima)

(více)

Recenze (5)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ač se říká, že včela je pilná, tak na čmeláka nemá. Ten létá až 18 hodin denně a dokáže během nich navštívit až tisíc květů. Zajímavá je průmyslová výroba čmeláků - produkce čmeláčích kolonií je v řádech sta tisíců a rozvážejí se po celé (asi téměř) severní polokouli (Amerika se do toho zřejmě nepočítá, ale i tak...). Škoda, že nedošlo také na pačmeláky, protože jejich odlišení od čmeláka je pro laika téměř nemožné. Ale nevadí, z napodobitelů čmeláků se objeví pestřenky a dlouhososka, z nepřátel vlha či kudlanka. Když hnízdo objeví medvěd, je to konec čmeláčí kolonie. Zajímavé jsou i druhy obývající Alpy, kde se třeba jeden z nich specializuje na prudce jedovatou oměj. Krásný dokument s výborným vizuálem, vše vypovídajícím komentářem a vhodně vybranou hudbou. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Čmeliak nie je len veľká chlpatejšia včela, ale má aj iné správanie, budovanie hniezda a schopnosti. Dokonca je oproti včelám trikrát pracovitejší. Príbeh čmelej kráľovnej sledujeme od prebudenia zo zimnej hibernácie až po založenie hniezda a kolónie. Odrazu sa ocitáme v Belgicku na čmelej farme, kde sa chovajú kolónie čmeľov pre potreby pestovateľov ovocia, kvetov a skleníky v státisícových množstvách. To je pre mňa naozaj novinka, ako sú čmeliaky oproti včelám užitočnejsie a žiadanejsie. Zábery z hniezda alebo súboj čmeliaka s myšou sú úžasné, pri niektorých záberoch sa zdá záhadné, ako mohli vôbec vzniknúť. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama