Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série dodržela pravidlo, že pokračování musí přinést všeho o poznání víc, aby se udržela divákova pozornost. Doslova ho zahrnuje záplavou motivů, které dohromady tvoří neuvěřitelnou splácaninu, která je spíš k smíchu, než aby vyvolávala napětí a strach. Tým scénáristů jako by netvořil celek, ale každý sledoval vlastní linii a hrál si na vlastním písečku, takže se v the Asylum míchá motiv mimozemšťanů, psychopatů, sériových vrahů, válečných zločinců až po ryze duchařské motivy a samotného ďábla. Opět se dá mluvit o skvělých hereckých výkonech a hodně zajímavých filmových postavách, jejichž příběhy ale jdou často do ztracena a protože se ze seriálu vytrácí jakákoli logika a vnitřní soudržnost, musím nemilosrdně jít na dvě hvězdičky. Celkový dojem: 40 %. ()

A.Fish 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série mě celkem bavila, takže jsem se těšil na pokračování. Druhá série je ovšem natolik bídná, že ve sledování seriálu nehodlám pokračovat. V první řádě tento seriál rozhodně není hororem, neni děsivý ani nikterak brutální. Za druhé pak přeplácanost. Máme tu maskovaného vraha, posednutí démonem, mimozemšťany, jakési přeoperované zombie a k tomu velice plytký příběh plný nesmyslů, flashbacků a zbytečných postav, který je navíc tak banální, že zbylý čas (a že ho je hodně) je vyplněný nepodstatnými scénami, které nejenže nudí ale i s*rou. Samotné postavy jsou pak špatně napsané bez jakékoliv hloubky a samotný konec je ve finále také velice slabý. ()

Reklama

Rosaviva 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až do prvního dílu jsem neměla tušení, do čeho jdu, takže mě jak prostředí, tak zápletky poměrně překvapily. Ne ale zrovna v dobrém. Prostředí blázince mi příjde creepy (nedokážu to prostě popsat česky) i normálně, natož když je to Blázinec s velkým B, jako Briarcliff rozhodně je. Musím se přiznat, že jsem se nutila tuhle řadu dokoukávat, protože mě vůbec nebavila a přišla mi strašně přeplácaná (snad jako by samotné téma blázince a všeho, co se v něm děje nestačilo na horrorový příběh, tak tam ještě museli narvat mimozemšťany, nacisty a kdoví co všechno). Buď jsem si ke konci už zvykla nebo mi posledních pár dílů přišlo o něco lepších, každopádně jsem ráda, že jsem to dokoukala, ale znovu už ne. Hodně slabé 1* ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá séria American Horror Story odohrávajúca sa v liečebni Briercliff je naozaj skvelá a ťažko jej niečo vytknúť. Samotné prostredie psychiatrickej liečebne, skvelé herecké výkony, výborne prepracované postavy a prekvapivý dej sú, doplnené skvelou hudbou, v porovnaní z prvou sériou oveľa lepším zážitkom a pravdepodobne seriál túto sériu už prekonať nedokáže. Pieseň, ktorá hrá v spoločenskej miestnosti ústavu si určite zamilujete rovnako ako všetky postavy a seriál si vybral slabšie miesto iba v jedinej epizóde, inak dej nemal žiadne hluché miesta. Za celú sériu 92%. ()

PabloFuentes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačně se jedná o nejlepší sérii k ahs. Je pravda, že jí trochu nadržuji, protože se odehrává v mé oblíbené lokalitě blázince, ale i co se týče atmosféry, doposud žádná jiná řada jí nemůže konkurovat. Možná trochu Freak show šlape na paty, ale jinak... No a potom je tady také fenomenální výkon Jessici Lange! Dál už se spíš jen topila ve stejných rolích kopírující sestru Jude. ()

Galerie (218)

Zajímavosti (12)

  • V roce 1887 pracovala novinářka Nellie Bly pro deník New York World a tamní šéfredaktor vymyslel, že pošle jednoho ze svých pracovníků napsat reportáž ze ženského ústavu pro choromyslné na newyorském Roosevelt Island. Nellie strávila v ústavu 10 dní a své zážitky popsala v knize „Ten Days In A Mad-House“ (v překladu „Deset dní v blázinci“). [Zdroj: extrastory.cz] (Duoscop)
  • Na konci epizody sestra Judy (Jessica Lange) říká Kittovi (Evan Peters), že se zachoval jako Galahad. Galahad byl jedním z rytířů Kulatého stolu legendárního krále Artuše. (noelcoward73)

Reklama

Reklama