Reklama

Reklama

Severní Korea: Život v uzavřeném světě

(TV film)
  • Velká Británie North Korea: Life Inside the Secret State
Velká Británie, 2013, 48 min

Hrají:

David Harewood (vypravěč), Kim Čong-un (a.z.)

Obsahy(1)

Kim Jong Un, nejmladší diktátor na světě, stojí v čele nejutlačovatelštějšího režimu v nejuzavřenějším státě naší planety. Jen digitální revoluci můžeme vděčit za to, že dnes už se nedá všechno utajit. Jiro Ishimaru, mimořádně odvážný novinář, se patnáct let zabýval výcvikem agentů, kteří potom ze Severní Koreje přes čínské hranice propašovali vlastnoručně natočené záznamy pořízené skrytou kamerou. Na těchto otřesných záběrech, popírajících každé slovo oficiální propagandy, odhaluje diktatura svoji skutečnou tvář. Pohlédneme do světa, ve kterém se ulicemi potulují hladovějící děti, zatímco rozmazlovaní příslušníci stranické elity se díky svému výsadnímu postavení projíždějí po prázdných vozovkách hlavního města Pchjongjangu v nejnovějších typech mercedesů. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (20)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dokument vznikol v roku 2013, pričom po 10 rokoch je jeho myšlienka čistou ilúziou, ktorá vyznieva celkom trápne. Vraj západná kultúra (namiesto zbraní) môže zhodiť samo-vládu tohto dementa. Lebo ľudia na Severe, chcú kukať americké, akčne filmy s Čukom Norysom.  “Ale no isteže” .. Samozrejme, toto som napísal s čistou nadsázkou, nie že mi zas bude nejaký nechápavý trubiroh vypisovať kokotiny, miesto toho aby sa naučil čítať medzi riadkami, respektíve chápal sarkazmus. Samotný dokument je "akože" autentický. 3/4 záberov rozmazané, roz-kockované ksichty, respektíve takej kvality, že nemecké domáce porno z 30´ rokov má vyššiu úroveň. Divák prakticky počúva rôznych ľudí, ktorí chcú ujsť, alebo už ušli a pičujú nato, ako sa v Severnej Kórei žije. Pár záberov ma dosť zarazilo. Hádky s tými, čo dohliadajú na dodržiavanie striktných pravidiel, ostávajú tak nejak bez rázneho zásahu uniformovaných. No a jeden by si myslel, že to tam je tak nejak inak, lebo toto mi pripomínalo bežnú hádku so žandármi u nás. A to sme tota, demokracia. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Filmový dokument, který je smutnou výpovědí o životě v zemi o níž se pro jistotu moc nemluví a když tak jen tak okrajově, abychom se moc "neušpinili". takových zemí je víc než dost a čím více takových dokumentů je, tím lépe. Život v Severní Koreji rozhodně není něco o co by jedinec stál, je mi líto hlavně těch dětí. Snad si časem pomůžou sami, neb nikdo jiný jim nepomůže. A také přeji Jižní Koreji, aby až to praskne na severu to byli schopni ustát. ()

Reklama

Nechic 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli si to hodnotící pode mnou uvědomili, ale dokument je o tajných nahrávkách z KLDR a těch, kdo je pašují ven a kdo propašují různé věci dovnitř. Dozvěděli jsme se dost a to právě z těch tajných záběrů a z měnících se poměrů v KLDR. Že ty záběry jsou nekvalitní a roztřesené se asi nikdo divit Těch nových informací tam je dost, kdo umí, tak je najde, ale spoilerovat tu nebudu. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Přínosem dokumentu je, kromě několika zpráv z extrémně uzavřené země, o které i různí agenturní analytici vědí jen naleštěné hovno, jistý neotřelý pohled na informační válku. Kdy jedna strana jede totální, tedy totalitní, rozuměj totalitaristickou vymejvárnu, strana druhá pak indoktrinuje a vytváří podhoubí nespokojenosti, které je pro jakoukoliv změnu, má-li přijít zevnitř, bezpodmínečně nutné. A právě onen interní krach kimovského šílenství je asi poslední nadějí, jak zabránit za a. obrovskému masakru, za b. tomu, že se zbytek světa stane vydíraným blbečkem na vodítku jaderného cvoka, za c. radostnému konání dalších diktátorů či autoritářů, co si doma smontují svůj arzenál po vzoru Severokorejců, protože proč vlastně ne, že. Saddám to vzdal, Muammar také, a jak dopadli. Hrdinný Un však vytrval, aby se pak svět nedokázal rozhoupat k ničemu většímu, než ku soubojům o sféry vlivu a plkání na půdě OSN, která tím prokazuje stejnou platnost jako její předchůdce, Společnost Národů, ten přímý viník druhé ze světových potyček. To píši ale dlouhé věty, co? ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Ja som sa z tohto amatérskeho dokumentu nič nedozvedel. Dozvedel som sa len dedinske klebety. Údajny utečenci z KLDR, ktorí boli údajne mučení si našli údajnu prácu, kde ohováraju režim svojej údajnej rodnej krajiny. Ak to tak aj je, tak to samozrejme robia za peňiaze ako moderátory u nás v TV, a preto nemôžu hovoriť čo si myslia, ale to čo maju nakázane. Vôbec nespomenuli, že kolko utečencov z KLDR spácha samovraždu, keď zistia, že im tí z juhu klamali o blahobyte v Južnej Kórei a kolko dievčať sa musí živiť prostiúciou, aby nezomreli od hladomoru, ktori údajne mali pred tým v KLDR. V tomto nekvalitnom filme ukázali natočene zábery spodiny, že vraj to bolo natočené v KLDR. Videl som snaď 10 dokumentov a hromadu správ v TV, v ktorých spomínaju hladomor, bezdomovcov, žebrákov, ale ani v jednom nespomenuli ako to je v Južnej Kórei. Snaď je to jediná kapitalistická krajina, kde nie su nezamestnaní, bezdomovci, žebráci a chudáci? Opäť zlodej kričí chyťte zlodeja. Štatistiky koľko je v KLDR politických väznou a iné čísla si klasicky vycucali z prsta. Jedna babka povedala na rínku. Podla tých blábolov som sa akurát dozvedel, že väčšina ma doma DVD a notebook, ktorý vie ovládať a majú dosť peňazí, lebo si kupuju nelegálne DVDčka a USBčka. Snaď su takí blbí, že hladujú a kupujú si notebooky, DVDčka + USBčka? Okerem toho sa pomýlili pri tých polopravdách a klamstvách, lebo povedali počas dokumentu, že tam kecali s jedným podnikatelom a neskôr, že by tam chceli ľudia podnikať, ale je to zakázane. Údajna komunisticka diktatúra a do toho ten podnikatel - sami si nasrali do huby. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama