Reklama

Reklama

Já, Earl a holka na umření

  • USA Me & Earl & the Dying Girl (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film, který je důkazem, že pravé přátelství překoná vše, Já, Earl a holka na umření, přináší výjimečně zábavný a povznášející příběh, jenž si získá vaše srdce a vyvolá ve vás smích! Seznamte se s Gregem Gainesem, svérázným teenagerem, který se snaží nenápadně proplout střední školou, zatímco většinu času tráví se svým “spolutvůrcem” Earlem natáčením parodií na klasické filmy. Jednoho dne Grega jeho matka požádá, aby se začal věnovat smrtelně nemocné spolužačce. Gregovi se nejprve nechce, pak se ale pustí do svého dosud nejambicióznějšího projektu. Zbaví se strachu z okolí a se svými blízkými naváže vztahy, jaké si nikdy nedokázal představit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (203)

Johnny.ARN odpad!

všechny recenze uživatele

Po prvých piatich minútach som vedel, že toto bude niekde v kalných vodách môjho hodnotenia. A po tom čo jej pustil ten desný, záverečný film, som sa v tomto presvedčení len utvrdil. Nebavia ma tieto stredoškolské emočné, umierajúce pičoviny. Nech pri tom slzia teenky, mne s tým dajte už pokoj. ODPAD! ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, který se místama nevyhl nějakému tomu klišé, ale zase právě originální styl vyprávění a způsob natočení a zpracování, je největším přínosem tohoto snímku. Podařilo se mu život teenagerů podat jaksi autenticky a jinak, než na co jsem zvyklá. Hlavní postavou je Greg, kterému jeho matka sdělí, že Rachel má rakovinu, že by se jí hodil kamarád a v podstatě ho donutí, aby se s ní vídal. Což ani Greg, ani Rachel neberou jako pozitivní věc, naopak jsou oba otrávení. Ale i tak se spolu dívají na filmy, vedou různé sarkastické a realistické rozhovory, vyměňují si názory a prakticky si jeden na druhého jaksi 'zvykají'. Žádnou romantiku ale nelze očekávat, protože Greg má neustále pocit, že je do všeho nucen a nejradši by se z toho vyvlíknul. Vše komentuje sarkastickými, upřímnými i ironickými poznámkami. Stejně tak se cítí i Rachel až do doby, než oba zjistí, že trávit čas spolu, je nakonec jedna z věci, která je opravdu těší. Greg jako hlavní protagonista mi přijde velmi sympatický a ty jeho neustále ironické a sarkastické komenty, to já můžu. V průběhu se zde seznámíme i s jeho nejlepším kamarádem Earlem, který svou lhostejností ke všemu a jeho také věčně netypickým divným poznámkám, dodával na dobré atmosféře filmu. Rachel je zde spíše jako vedlejší postava, i když má vlastně pro celý příběh zásadní význam. Každopádně je samotářka, která se svou nemoc snaží brát s nadsázkou. Sečteno podtrženo, tohle je jeden z nejupřímnějších filmů o rakovině, jaký jsem kdy viděla. Doporučila bych ho hlavně lidem, kteří se rádi zasmějí a nevadí jim slyšet upřímnou pravdu, která zrovna nemusí být dle jejich představ. - "I've never been very beautiful, and that's fine because that's not important to me." ()

Reklama

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Ne, z Me & Earl & the Dying Girl se (tedy aspoň si to myslím) nestane druhá Americká noc nebo , ale to vůbec nevadí, protože láska k filmovému médiu je z něj cítit minimálně stejně silně jako ve zmíněných klasikách. Ne, vážně není moc pravděpodobné, že by ti dva mladí středoškoláci, kteří tvoří dvě třetiny hlavního hereckého trojlístku, znali a zbožňovali tolik legendárních, občas i poněkud zapadlých evropských a amerických snímků a navíc jim tak kreativním způsobem vzdávali hold (na to jsou až moc normální, ačkoli podle zvyklostí coming of age snímků, jejichž DNA základní příběhová kostra Me & Earl & the Dying Girl rozhodně nezapře, do kolektivu svých vrstevníků nezapadají a až na několik excentriků, podivínů a samozřejmě pohodového a chápavého učitele jsou pro většinu okolí víceméně neviditelní), ale z každého záběru je cítit, že samotní tvůrci trpí cinefilstvím v posledním stádiu a klidně by ho mohli přenášet jako nevyléčitelnou chorobu. Tak nějak se nedokážu dopátrat, komu je tenhle film vlastně určen; starší diváci snímek po přečtení synopse a priori zavrhnou jako zábavu čistě pro lidi, kteří stejně jako protagonisté právě stojí na prahu dospělosti, náctiletí zase asi moc nebudou chápat tu spoustu filmových narážek, citací a poct a bude jim unikat, proč hlavní hrdina občas pronáší věty s divným německým přízvukem a co – pokud vůbec něco – na tom má být vtipného (a to ani ti, pro něž je angličtina hlavním jazykem, u nás to pak vyšumí úplně). Ale až uslyšíte, jakým způsobem Thomas Mann vystihl dikci Wernera Herzoga (který bude pravděpodobně velkým oblíbencem režiséra či scenáristy / autora knižní předlohy, kterou jsem nečetl a ani ji neznám), okamžitě vás napadne, že by mohl z fleku namluvit režisérský komentář k některému z Herzogových snímků, kdyby mistr nedej bože ležel na smrtelné posteli a osvětlení jeho uměleckých záměrů běžným smrtelníkům by bylo jeho posledním přáním. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý snímok, ktorý ma nútil neustále premýšľať a trochu odbiehať od deju. Film sám o sebe ani zas tak hlboký a zaujímavý nie je, ale tých myšlienok v pozadí a predovšetkým tá úprimnosť - proste zaujal. Skvelý námet v silnom prevedení, ktorý zasiahne. Tak tento film na mňa zapôsobil tak, ako tvorcovia zrejme pôvodne zamýšľali. Príbeh to bol teda určite zaujímavý, každopádne absencia humoru je na mieste, lebo snímka je vážna. Dialógy mi neprišli fádne, ale nebolo tu nič, čo by som si ešte dlho po zhliadnutí pamätal. Pekný film. Hoci sa nevyhol všetkým klišé, práve originálny štýl rozprávania aj natáčania je najväčších prínosom tohto filmu. Podarilo sa mu život teenagerov podať o čosi autentickejšie a inakšie, ako som bol zvyknutý. Stojí za pozretie. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Tolik zajímavých ingrediencí, které jsou ale podány tak - no vlastně tak úplně přesně. Všechno je, jak má být. Nebýt závěru a jedné hádky, tak by byl film i přes všechny ty famózní nápady strašně plochý a nudný. Závěr je super díky všemu, co bylo do té doby odvyprávěno, ale jeho samotné natahování na mě zase působí jako prachsprosté ždímání emocí z diváka. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Celosvětová premiéra proběhla 25. ledna 2015 na filmovém festivalu Sundance. (ČSFD)

Reklama

Reklama