Reklama

Reklama

Bolivijská Noemova archa

(TV film)
  • Francie L'arche de Noé de Bolivie (více)
Francie / Německo, 2007, 52 min

Obsahy(1)

Úcta k člověku a úcta k přírodě, to je hlavní motto organizace, která dává naději slabým a poníženým bytostem: opuštěným dětem a týraným zvířatům. V Bolívii existují místa, kde spolu stranou od městské betonové džungle žijí v harmonickém vztahu lidé a divoká zvířata. Ve zvláštních přírodních rezervacích se zde děti, které se staly oběťmi násilí, nebo jsou sociálně vykořeněné, spolu se zvířaty, která trpěla ve městě, učí novému životu naplněnému důvěrou a láskou, o něž byly okradeny. Tyto rezervace i organizaci, která je spravuje, založil před několika lety Juan Carlos Antezama. Organizace se jmenuje „Inti Wara Yassi", což v místních indiánských jazycích znamená „Slunce, Měsíc, Hvězda". Její vznik doprovázel tvrdý boj, protože bolivijská společnost se o ochranu přírody zajímá jen velice málo a stejně tak málo se zabývá právy a ochranou dětí. Klienti organizace jsou sbíráni doslova na ulici. V případě dětí se jedná o sirotky, odložené děti, členy pouličních gangů přebývajících v příměstských slumech, zpravidla zapojených do prodeje drog. V případě zvířat se jedná o kusy zavlečené do měst pytláky, odložené domácí mazlíčky nebo zvířata týraná svými majiteli. Obě skupiny si vytrpěly své a oběma dávají rezervace a jejich personál, složený z odborných pracovníků i dobrovolníků, kteří přicházejí z celého světa, novou naději. Děti se učí odpovědnosti vůči sobě i vůči ostatním a úctě k přírodě tím, že se starají o své zvířecí kamarády. Neobejde se to vždy bez problémů, protože jak děti, tak zvířata se nejdříve musí vymanit ze své minulosti, zapomenout na všechno zlé a znovu se naučit sdílet důvěru a lásku. A to je právě hlavním posláním organizace „Inti Wara Yassi", které její pracovníci neúnavně naplňují a šíří dál. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

umbjaz 

všechny recenze uživatele

Krásný sen o pomáhání lidem a především zvířatům v zemi, kde vládnou drogové kartely a kterou osobně znám jen díky fotbalu... ušlechtilá myšlenka propojená s ještě ušlechtilejší myšlenkou, která funguje bez podpory státu. celkově mi to přijde po té spoustě let už jako historická událost, ale snad se drží do dnešních dnů. Jinak by mě celkem zajímalo, jak by takový projekt byl zrealizován v Evropě. třeba ve znovuzavedení prasat a krav do "divoké" přírody :( ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nestává se každý den narazit na projekt tak výborný jako tento jest, jež tvoří záchranný most mezi trpícími dětmi a trpícími zvířaty, jež si jsou vzájemnou oporou a pomocí. A taky nadějí pro dny příští. A tak si na tomto místě dovoluji projevit svoji vděčnost panu Juanu Carlosovi Antezamovi za jeho úsilí a vytrvalost, tvůrcům z Německa a Francie za natočení dokumentu a České televizi za jeho uvedení. Jedná se totiž o čin z nejhezčích, jež jsem měla tu čest prostřednictvím médií poznat. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Projekt krásny, no štýl dokumentu skoro obyčajný, každopádne zaujímavé a držím im takpovediac palce, tiež odporúčam si pozrieť a inšpirovať sa, navyše je tam kopa empatie a dobrých citov. ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

270. Láska, jedině ta je léčivou a posilující všemocnou energií, mimořádně odvážné a soucitné úsilí muže, jehož velkému obdivu se nelze ubránit, dokument o odhodlaném vzdoru člověka a jeho zvláštní přírodní rezervace, jako místu pro záchranu a uzdravení ohrožených životů, nejen zvířat ale i dětí, kdy právě skrze vzájemnou náklonnost, úctu a ohleduplnost, se daří si společně hojit utrpěná poranění, tak nádherné a povzbuzující dílo o smyslu snažení i třeba jen osamoceného jedince, bez ohledu na nesnáze, na protivenství, zlo, zničující proud šířící se zkázy a rozvratu, týrání, mrzačení, usmrcování, pro peníze, jed napadající a ochromující ve stále rychleji nabývajícím rozsahu společnost, kde násilí, neúcta k životu a lhostejnost k utrpění, jsou právě těmi tíživými příznaky závažnosti stavu. (www.intiwarayassi.org) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Takový mix sociální tématiky zaměřené na děti v chudé Bolívií a záchranné stanice primátů. Paní si koupila opičku a tvrdošíjně opakuje, že na vině jsou lovci v pralese a ne ti, kteří je kupují. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama