Reklama

Reklama

Bůh v neděli nepracuje!

(festivalový název)
  • Německo God Is Not Working on Sunday, Eh!
všechny plakáty
Německo / Rwanda, 2014, 82 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Dvacet let od konce genocidy je Rwanda pokládána za jeden z ekonomicky nejúspěšnějších států afrického kontinentu. Zejména emancipace žen posunula zemi kupředu. Některá válečná traumata však stále v myslích žen přetrvávají. V dokumentu sledujeme práci aktivistek Godelieve a Floridy, které ženám pomáhají překonávat tíživé vzpomínky na minulost i břemena současného života. Poskytují psychickou podporu a organizují kurzy i usmiřovací setkání, na kterých se oběti konfrontují s vrahy svých rodin. Režisérka Leona Goldstein odhaluje realitu dnešní Rwandy, která se stále vyrovnává s genocidou a jejími důsledky. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Ta země patří k nejpřelidněnějším v Africe a to už je co říct. Byl jsem rád alespoň za pát záběrů na do mrtě ekonomicky využívanou krajinu. ()

Widlicka4 

všechny recenze uživatele

Problém podobných dokumentů často spočívá v komentáři, kterým se distributor snaží na film nalákat. Pokud tedy čekáte odhalení reality dnešní Rwandy, pak budete asi zklamáni. Dokument je zaměřen poměrně striktně na mikro-rovinu a nabízí příběhy několika žen, jimž genocida dost radikálně zasáhla do života. V této rovině je ovšem téměř vynikající, příběhy žen a jejich komplikovaného vztahu k dětem narozeným v důsledku sexuálního násilí spáchaného během genocidy, jsou opravdu silné. Jedná se nicméně o osobní příběhy, z pohledu makro-úrovně to dnešní Rwandou opravdu zase až tolik nehýbe. V porovnání třeba s dokumentem Demokraté tomu přeci jen něco málo k úplné dokonalosti chybí. ()

Reklama

Reklama