Reklama

Reklama

First They Killed My Father

  • USA First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers
Trailer

VOD (1)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

Tristaver 

všechny recenze uživatele

Táhne se to jako válka ve Vietnamu, představitelka hlavní role neumí hrát, a celkově se tam vlastně nic moc neděje. Nesedí moc ani časová souslednost, kdy tam vietnamská armáda vtrhne v roce 1979, ale hlavní hrdinka, které ještě nebylo deset, vypadá pořád stejně jako v roce 1975... Jedna hvězdička za pěkné záběry přírody a Angelininu odvahu/nasazení natočit celovečerák v khmerštině. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Angelina Jolie si v posledních letech hraje na režisérku, až nyní se jí ale může skutečně nazývat. "First They Killed My Father" je příběh tří sourozenců (dětí), snažící se přežít v útisku rudých khmérů, kteří je připravili o rodinu. Celá situace je tak vyobrazená z pohledu dítěte vytrženého z reality svého dětství, vhozeného všanc realitě tvrdý války. Bohužel první půlka postrádá pevnější dramaturgickou strukturu a zajímavější scenáristický uchopení - prostě proto, že nemá žádnej feeling, moc se tam nemluví a na diváka z hlediska příběhu v podstatě nijak nepůsobí (děj je hodně prázdnej). Film má ale od začátku po konec krásnou kameru, pěknej soundtrack, netlačí se tu zbytečně na emoce (povětšinou) a druhá polovina nabídne napětí, akci a řadu strhujících momentů (do určitý míry napravuje nedostatky z první půlky). Kdyby se Angelina nebála přitlačit trochu na pilu, mohlo to bejt drama roku. ()

Reklama

sulimo 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že jednou dám pět hvězd filmu, který natočila Jolie. Byť jsem si říkala, proč má někdo potřebu točit další film na téma Polpotova režimu, hlavně po tom, co je zjevné, že Vražedná pole jen těžko něco překoná, Jolie ukázala, že to smysl má. Střízlivou dětskou optikou na válku a sick ideologii krutého režimu, bez snahy o větší vysvětlení, vás hodí do šílenosti situace, tak jako se tam ocitli hlavní dětští hrdinové. Citlivě, s decentním soundtrackem a skoro bez dialogů (největší prostor tu mají amplióny hlásající jediné možné pravdy politického náboženství) pozorujete, co se kolem děje, a nechápete, jak a proč jste se tam dostali a co se bude dít v další vteřině, protože i špatný pohled nesprávným směrem je životu nebezpečný. Některé příběhy prostě nepotřebují komplikovanější a ukecanější děj, nepotřebují větší vysvětlení, někdy nechat jet kameru a nechat diváka pozorovat, co se děje, je daleko emocionálnější než polopatické vysvětlování přes strojené dialogy, spoustu krve a emocionální výlevy, kterými si Angelina mrvila svoje předchozí filmové počiny. Berte nebo nechte být. Já jsem překvapená a nadšená. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Obyčejný mainstreamový divák, kterému imponuje Spielbergova válečná navoněnost a nablýskanost, bezpochyby ocení obdobný přístup i u jeho bezprsé kolegyně Angeliny. Jakožto znalec působivé knižní předlohy jsem od adaptace očekával sugestivní vyobrazení duševní beznaděje malé Loung Ung během krutovlády Rudých Khmérů, jenže snímek First They Killed My Father má mnohem blíže k pofidérní kompilaci artových záběrů. Kamera mnohdy poletuje vzduchem s motýlí elegancí, v důsledku čehož vyšumí do ztracena naléhavost dané látky. Snaha o nahlížení událostí dětskou perspektivou skončila rovněž katastrofálně. Počet dialogů lze spočítat na prstech jedné ruky a jejich trivialitu raději ani nezmiňuji. Představitelka hlavní role Sareum Srey Moch navíc neovládá žádné herecké polohy, takže všechny okolní hrůzy pozoruje naprosto nezúčastněně, s kamennou tváří. Její příběh bohužel diváka nechá zcela chladným a vzhledem k nekonečné stopáži tak doporučuji snímek sledovat výhradně s konvicí zeleného čaje. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Teror Rudých Khmérů očima sedmiletého děvčátka. V důsledku toho se Angelina docela krotila a do určité míry potlačila brutalitu, s jakou si Pol Potovi pohůnci počínali. Přesto se tu našly scény, které zabrnkaly na nervy už proto, že se převážně jednalo o děti a člověk si kolikrát říkal, že naši bolševici v 50. letech byli vlastně beránci. Co se představitelky hlavní dětské role týče, tak bych u ní uvítal trochu víc emocí a také by neškodilo snížit stopáž. Nicméně jinak nemám větší výhrady. V podání Jolie se zatím jedná o nejlepší režisérský počin. 75% ()

Zajímavosti (4)

  • Oficiálny kambodžský kandidát na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2018. (MikaelSVK)
  • Režisérka a scenáristka Angelina Jolie má kambodžské občianstvo, rovnako ako aj jej adoptívny syn Maddox, ktorý sa tam narodil. (Astonko)
  • Natáčanie trvalo 60 dní a natáčalo sa na viacerých miestach v Kambodži. (Astonko)

Reklama

Reklama