Reklama

Reklama

Zločin v Polné

(TV film)
  • angličtina Murder in Polná (festivalový název)
TV spot
Česko, 2016, 2x86 min

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Václav Šašek

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Karel Roden, Gabriela Míčová, František Němec, Jan Kačer, Petr Štěpánek, Jiří Plachý ml., Ondřej Kavan, Luboš Veselý (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zločin v Polné je vzrušující drama jedné detektivní historie. V roce 1899 na Bílou sobotu byla na cestě mezi obcemi Věžničkou a městečkem Polnou nalezena mrtvá dívka, švadlenka Anežka Hrůzová. Bylo jí devatenáct let. Na hrdle měla řeznou ránu a nejspíš vykrvácela. Sexuálního násilí se vrah nedopustil. Místním lékařům se zdálo, že sražené krve na místě činu není dost, a na otázku, kde je „chybějící" krev, se hned našla pohotová dopověď: Židé ji přidali o Velikonocích do macesů. K dispozici byl náhodou i potenciální vrah: přidrzlý a nepříliš chytrý mladík Leopold Hilsner, šnorer, tulák a žebrák... (Česká televize)

(více)

Diskuze

kajmik01

kajmik01 (hodnocení, recenze)

Werewolf1982

Já naopak film hodnotím jako zdařilou historickou ukázku malosti a antisemitských nálad, které v té době byly na vzestupu. Ano, spousta věcí je zjednodušena a zkrácena, ale je třeba si uvědomit, že nejde o dokument, ale film, který se snaží nějakým způsobem přiblížit daný proces. Tady to je především přiblížením dobové atmosféry, která je z filmu opravdu cítit. To, že proces nebyl úplně v pořádku ukazuje zrušení původního rozsudku Nejvyšším soudním a kasačním dvorem ve Vídni a kdy po dalším odsouzení v Čechách následuje žádost ministra spravedlnosti o změnu trestu, které císař František Josef I. vyhověl (trest smrti změnil z důvodů pochybností o vedení procesu na doživotí). Když si na začátku roku 1918 podává Hilsner žádost o milost, je sice místním soudem zamítnuta, ale vzápětí schválena ministrem spravedlnosti a následně císařem Karlem I. 

Ono učených lidí, kteří pochybovali o správnosti procesu bylo víc, jen se v době zjitřených emocí a hysterie jednalo o kapku v moři protižidovských nálad.

Werewolf1982

Werewolf1982 (hodnocení, recenze)

Snahou této dvoudílné filmové fikce, především pak jejího druhého dílu, je vyvolat v divákovi dojem, že za vraždou stojí rodina Hrůzova, což také ve svém pochybeném spisku, zastával Masaryk. Paradoxně indicie které by tuto verzi podporovaly neexistují, vše naopak svědčí pro jejich nevinu a proto si chybějící indicie, Masaryk musel vycucat z prstu a podpořit je pochybnými posudky, které vycházely jen z domněnek a nikoliv z vyšetřování na místě nálezu oběti, ani ohledání oběti samotné, což je nezbytnou podmínkou každého seriozního vyšetřování. Masaryk, kterému šlo údajně o spravedlnost, tak neměl problém obvinit z vraždy Anežčiny příbuzné bez jakýchkoliv důkazů, jen na základě svých hypotéz, čeho si musel být při svém vzdělání a inteligenci vědom. Zatímco tedy v případě Žida Hilsnera bylo jeho odsouzení pro Masaryka morálně nepřijatelné, v případě obvinění neŽidů, to už pro něj žádný morální problém nebyl.

Klíčový kompletní  dobový materiál, ve kterém lékaři, kteří provedli pitvu mrtvoly, odpovídají na Masarykův spis “Nutnost revidovati process Polenský”, ke stažení na webu právnické fakulty.

DigiLaw (muni.cz)

Scénař filmu, tento materiál přirozeně ignoruje, jako by neexistoval, protože nekompromisně odhaluje Masaryka, v lepším případě jako pouťového kejklíře, v horším pak, jako bezcharakterního manipulátora a lháře.

Film Zločin v Polné, je další ukázkou toho, jak se vytváří vylhaná “historie”. Jelikož většina populace neumí číst, tedy přesněji řečeno, není schopna přelouskat text delší než pár stran, což je v případě materiálů, jako je přepis soudního jednání s Leopoldem Hilsnerem, čítajícím stovky stran, docela problém, prostor tak v takové situaci dostáva filmová tvorba, která je díky své typické zkratkovitosti, ideálním prostředkem k manipulaci.

na příspěvěk reagoval kajmik01

BrunoAnthony

BrunoAnthony (hodnocení, recenze)

jardariha

tomu tématu je nutno se déle věnovat a studovat jejich chování v průběhu staletí...pak je možno vše pochopit a nedivit se...btw-ty rituály provádějí dodneška

BrunoAnthony

BrunoAnthony (hodnocení, recenze)

herrWorm

protože považuju za nutné, aby se aspoň někdo dověděl jinou verzi než oficiální lež...a mluv tady se mnou slušně, židáčku

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

jardariha

Přesne tak. To samé by šlo podrobit prece s DNA Hilsnera a Hruzove z jejich kosti a porovnat s DNA na kalhotách. Proč to zidi neumožní?

jardariha

jardariha (hodnocení, recenze)

Zajímá mě jedna věc. Kde se vzala ta nenávist proti židům. Hádám, že nevznikla před 100 lety. Čím si ji zasloužili? /pokud si jí vůbec zasloužili/. Jinak z filmu je celkem jasno, že vražda byla nejspíš rituální i když se tvůrci snažili, aby to tak nebylo.  Dnes by se našlo vysvětlení velice rychle. Myslím že v archivu budou dodnes Hilsnerovy kalhoty. Byly podrobeny testu DNA? Pokud ano jsou veřejně známé výsledky? Nebo o tom veřejnost vědět nemá......?

na příspěvěk reagoval Croft, BrunoAnthony

BrunoAnthony

BrunoAnthony (hodnocení, recenze)

Croft

Hilsneriáda a TGM - Jan Rys (1939)
Janem Rysem podepsaná kniha je podrobnou kronikou asi vůbec nejznámějšího případu rituální vraždy novější doby – kdy byl alespoň jeden z pachatelů souzen a potrestán –, který dnešním potomkům vrahů dodnes nedává spát, jak dokazují nesčetné překroucené a nechutně lživé publikace, jimiž se snaží svalit vinu z pachatelů z řad jisté židovské sekty na nevinné včetně členů rodiny zavražděné Anežky Hrůzové. Tím paradoxnější je, že otřesná vražda téměř nezajímá současné potomky její oběti. Dílo také čtenáři podrobně ukazuje, jak se v polenském případu na straně Židů angažoval T. G. Masaryk sice horlivým, ale současně i trapným až doslova hloupým způsobem.

Židé i přes nesčetné důkazy opakovaně prohlašují rituální vraždu za „ohavný výmysl antisemitů“ se záměrem vyvolat nepřátelství k celému židovskému národu. To však sebeméně nevysvětluje neoddiskutovatelnou skutečnost, že z rituální vraždy byli podezíráni, obviňováni a také právem trestáni výhradně a jedině Židé! Nežidovská strana navíc nikdy netvrdila, že rituální vraždy jsou záležitostí celého židovského národa, nýbrž jen určité sekty v něm, což potvrzují i výroky některých samotných Židů. Jestliže však – jako i v případě vražd v Polné – se všichni Židé staví na obranu usvědčených vrahů, neměli by se divit, že v nežidovských národech je přesvědčení o židovských rituálních vraždách stále živé.

A jak čtenář sám uvidí, ve snaze svalit vinu z Hilsnera na Nežidy se určité židovské kruhy neštítily doslova žádných prostředků včetně pokusu o oslepení korunního svědka a dokonce i vraždy. Mimo jiné nechali vytáhnout z ústavu choromyslných muže, obvinili jej z vraždy, a když se jeho nevina prokázala, zase jej do ústavu dali zavřít! Pomocí dobře zorganizované šeptandy rozšiřovali zprávy, že před vraždou pobíhal kolem Polné jakýsi šílený řezník, pak zase nějaký sexuální deviant, neznámý cizinec, atd. Dělali to tak ostaně vždy a všude, kdy byl nějaký Žid obviněn z rituální vraždy jako např. v Xantenu, Chojnici, Tisza Eszláru a jinde.

 
 
Příloha
Velikost
Hilsneriada_a_TGM-Jan_Rys.pdf
8.46 MB

na příspěvěk reagoval herrWorm, jardariha

BrunoAnthony

BrunoAnthony (hodnocení, recenze)

dr.horrible

no samozřejmě, celý svět má na židy spadeno odjakživa, ale všechno, co špatného provedou je jen výmysl...heheheh :-/...Hilsnera nepověsili jen proto, že se židi z Rakouska - Uherska zavázali kvůli němu investovat kapitál do R-U železnic

na příspěvěk reagoval dr.horrible

BrunoAnthony

BrunoAnthony (hodnocení, recenze)

dr.horrible

to nic nemění na tom, že to žid Hilsner udělal a tom filmovém škváru se ho všelijak snažili falešně očistit...protože to byl ŽID a česká kultura (nejen) je v židovských rukách

na příspěvěk reagoval dr.horrible, Croft

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

Croft

Ok, tak ja ti odpoviem :) Bola to diskusia jedného z mulťákov užívateľa mysantrop, ktorého zmazali. A vždy keď niekoho zmažú, správcom jeho diskusie sa stane pomo alebo bart. A teraz ty: Prečo sa vydávaš za ženu, karle? Jak je možné, že si dva roky po sebe vyhral anketu idiot roku? A prečo veríš na reptiliánov? Verím, že sa dočkám uspokojivej odpovedi :-)

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

dr.horrible

doneslo se ke mě toto, tak jak to je? krom millera souhlasím, samej magor skutečně. momo už nechodí..

Yoshitsune (hodnocení, komentáře)

BMW12 (hodnocení, komentáře)
Yoshitsune: Třetí si nebyl, ale pokud si dostal dost hlasů, tak by jsi se měl asi nad svým chováním zamyslet nebo možná nad tím, s kým se zde přátelíš. Hlas lidu nikdy nelže ;-)
Btw admin Bart měl také podobnou diskuzi a dovolím si zde citovat z jeho diskuse:
"Seznam nevyléčitelných ichtylů a ichtylkyň, aneb kazajka na míru:
dr.horrible, yoshitsune, JohnMiller, Madsbender, Montybrogan, herrworm, Ainy, daji, Momo-desu"

na příspěvěk reagoval dr.horrible

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

Croft

Čože to? :) Nevidel som ešte barta na diskusii a už vôbec som ho nevidel nadávať. Ani neviem na koho narážaš a viem že je to lož :) Ale ty s ním máš skúsenosť, že? Jak ti dal na účet karlos80 ban...

na příspěvěk reagoval Croft

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

herrWorm

Hlavne sam sobe;-) jinak kdyz se ti níže jmenováni pani mohou vydávat za katolíky kdy inflirtovali římskokatolickou církev, tak proc ne tenhle jedinec za zida :-) tato konverze je dnes hodně výnosná a dost lidi to tak udělala hnedle po hadraku, kdy byla dobre informována a i diky tomu získali nejaky ten výhodný kseftik nebo teple mistecko.

Uživatel herrWorm smazal svůj příspěvek.

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

I admin bart o tobě před časem napsal ze jsi smrdutý a otravný hovno tak jak to tedy je? :-)

na příspěvěk reagoval dr.horrible

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

V silně katolickém Polsku je od hadraku na pozicích ve vládě,v masmediích,uměleckém svete atd samej zid, stejne tak jak u nas..

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

Takových je Halík,Duka,Graubner,Lobkowicz,Malý atd vsecko zide nebo zednáři přesto zároveň katolíci a křesťané ;-)

na příspěvěk reagoval herrWorm, dr.horrible

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

we156

To už si sem dával, ne? Ale zabudol si, jak si tu bol naposledy, vysvetliť prečo si šíril lži o židoch. Pripomeniem ti: To jak ťa lamantin vyviedol z omylu a ty si nereagoval a zdrhol. Tak kto je tu demagóg? Ty. A transvestita karlos80 alias croft

na příspěvěk reagoval Croft

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

we156

jj, díky už jsem četla, mám takový dojem že se ta recenze objevila v jiném filmu (dok) o hilsnerovi, jsou tu tuším 3. jinak po těch všech zdejších užitečných idiotech židů (a hlavně provokatérech) chceš fakt moc, jednak skutečně neumějí číst, jsou líní myslet (jinak než židovsky)a pak si nikdy nepřipustí že by se mohli mýlit, nebo dokonce někomu naletět, to by totiž jaksi jejich ego neuneslo.:-)

na příspěvěk reagoval Martin741, herrWorm

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

Vyjádření Adama Bartoše k prvému dílu Zločinu v Polné

 

Cituji; Tak jsem dokoukal 1. díl "Zločinu v Polné". Jedním slovem hnus (chystám na to téma článek). Jako ten, kdo připravuje k vydání knihu "Hilsneriáda a TGM", která obsahuje stenografické protokoly ze soudních procesů s Hilsnerem, musím říci, že tolik lží na jednom místě (jako ve zmiňovaném filmu) jsem ještě neviděl / neslyšel. A aby bylo jasno - do Polné jedeme i letos. Doufám, že nás bude tentokrát hodně. Uspořádáme velkou pouť k místu, kde byla Anežka Hrůzová brutálně zavražděna. Anežka je symbol. Jsme na tom dnes  po sto letech ještě hůře. Při hilsneriádě ještě byli Češi schopni se proti tomuto nebezpečí sjednotit. Dnes prohráváme. Ale já se s tím nehodlám smířit. Kdo chce jet do Polné, hlaste se zde nebo na adrese "abbartos@yahoo.com". Pojedeme auty nebo autobusem, podle počtu zájemců...

na příspěvěk reagoval Martin741

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama