Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sovietsky zväz 16. júla 1940 v súlade s paktom Ribbentrop – Molotov pričlenil Estónsko k svojmu územiu. 55 tisíc estónskych občanov bolo zmobilizovaných do Červenej armády. Nemecko v roku 1941 obsadilo toto územie. Miestni obyvatelia nemeckých "osloboditeľov" vrelo vítali a 72 tisíc z nich vstúpilo do nemeckých ozbrojených síl. Estónski dobrovoľníci vo Waffen-SS, tzv. baltické légie, patrili k najkvalitnejším jednotkám SS. V septembri 1944 boli nemecké jednotky evakuované po mori a na územie Estónska vstúpila Červená armáda. So Sovietmi však neprišla sloboda, ale poroba. Zvyšky estónskych ozbrojených skupín kládli odpor Sovietom až do 50. rokov, kedy už prebiehali vraždy, politické procesy, teror a predovšetkým deportácia do gulagov na Sibír. (Volodimir2)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (113)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Geniální koncept filmového vyprávění, v němž se v půli příběhu změní hlavní hrdina i celkový rastr připomíná stejný model z Lynchovy Ztracené dálnice, jenže tady je to zcela racionální přechod mající ilustrovat bezvýchodnost malého národa uvězněného uprostřed dvou okupačních mocí, dvou diktátorů, dvou ideologií, dvou totalit...Estonci uvízlí mezi Hitlerem a Stalinem, mezi hnědou a rudou totalitou, mezi fašismem a komunismem, násilně rozdělení do dvou stran ideologické barikády... Vysvětlení takového paradoxu, jako je každoroční hrdý pochod veteránů z jednotky SS v současném Talinu... ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Skvělý vlastenecký počin estonských filmařů líčící útrapy estonského národa decimovaného za druhé světové války hned dvojí okupací a tyranií - fašistickou z jedné strany a sovětskou ze strany druhé. Estonští muži nedobrovolně "rozebraní" mezi obě strany a nemilosrdně postaveni proti sobě, tak bojují nejen o holé přežití, ale trpí uhasínající národní identitou a také nemilosrdnými komunistickými půtkami, pouze násobícími utrpení. 1944 je filmařsky precizní válečný film s výbornými exteriéry, výpravou a kamerou, film nepostrádající vyhrocené a velmi silné momenty za účasti výborného hereckého obsazení. Jen škoda opravdu přehnaných prvoplánovitě sentimentálních excesů (např. holčička s panenkou pozpěvující si ve stínu útočícího leteckého kulometu), kterých je naštěstí jen minimum. Zasahující, silné a s náběhem na pátou hvězdičku. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Po dramatickej stránke som čakal viac. Bez výhrad som spokojný iba s technickou stránkou, hlavne s vizuálom, aj herci celkom ušli. No príbeh ako taký ma moc nezaujal - málo zaujímavých situácií, málo emócií... proste pomerne veľká šedivosť jednotlivých scénok. Aj keď sa tu niečo v tomto smere začalo, tak výsledok čo sa týka pocitovej stránky vyznel kamsi do stratena. Lepší priemer. 65/100 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„VĚNOVÁNO VŠEM, KTEŘÍ BOJOVALI A UMÍRALI ZA NEZÁVISLOST…“ /// Elmo Nüganen umí. Tentokrát vopustil žánr dramatický drama a hned v úvodu mě (a vojáky v zákopech) zasype hlínou a střepinama. Fajnová pěchotní akcička má brzy pokračování a já jen nevím, jestli mám jako fakt držet palce „těm druhejm“. Cha! Jen půlku času, páč ta druhá je věnovaná (konečně?) našim rudým barvám. Kterej frajer by v půlce filmu vyměnil partu vojáků za jinou? Tenhle estonskej týpek v pohodě. Pěšáky v zákopu střídaj pěšáci za tankem a já začínám chápat, že tyhle národy kolem Rusa, to neměli jednoduchý. Dobře natočená epizoda Estonskejch válečnejch dějin. Možná i proto, že necejtěj potřebu megalomanský stopáže. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, jak vyhnat nepřítele ze zákopu. 2.) „...a tak sme tých boľševikov bili...“ 3.) Thx za titule ,,KUBA2000“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

(Proti) válečný film o osudu Estonska, s jehož obyvateli manipulovali Hitler i Stalin. První polovina filmu je věnována hlavně vojákům pod vlajkou SS, druhá opačné straně - Rudé armádě. Dojímali mě hlavně civilisté, stařenka, které vůbec netušila, kdo u nich zrovna táboří a kdo je nepřítel. Pokaždé to přece byli Estonci. Oba hlavní hrdinové jsou velmi sympatičtí a filmu neškodí ani lehká romantická linie ve druhé polovině. Určitě stojí za to vidět. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Kromě 20. granátnické divize SS (1. estonská) se v úvodní bitvě mihnou i vojáci s označením 23. dobrovolnické divize tankových granátníků SS „Nederland“ a 11. dobrovolnické divize tankových granátníků SS „Nordland“. (KM Phoenix)
  • Při úvodní bitvě příslušník estonských SS nabíjí samopal MP-40, avšak svému spolubojovníkovi následně podá útočnou pušku StG-44. (bejkovec)
  • Estonci bojující na německé straně byli příslušníci 20. granátnické divize SS (1. estonská) a Estonci bojující na straně Sovětů byli součástí 8. estonského střeleckého sboru Rudé armády. (KM Phoenix)

Související novinky

Přichází Severská filmová zima

Přichází Severská filmová zima

04.02.2017

Pořádný mráz zavítá začátkem února do 13 českých a moravských kin. Koná se tradiční přehlídka kinematografie skandinávských zemí. V české premiéře bude uvedeno 11 filmů z produkce severských a… (více)

Reklama

Reklama