Reklama

Reklama

Velkolepý biblický příběh o zmrtvýchvstání je vyprávěný z pohledu nevěřícího. Mocný římský vojevůdce Clavius (Joseph Fiennes) a jeho pomocník Lucius (Tom Felton) jsou pověřeni úkolem objasnit, co se opravdu stalo Ježíšovi v týdnech po jeho ukřižování, aby vyvrátili zvěsti o zmrtvýchvstání mesiáše a zabránili povstání v Jeruzalému. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (157)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ťažko veriť biblickému príbehu, keď človek v sebe nosí dušu neveriaceho Tomáša. Kým by bola prvá polovica ideálnou epizódou jedného z detektívnych, dokumentárnych seriálov na "Crime and Investigation", ktorá by akurát potvrdila fakt, že keď sa okolo jedinca so zdravým rozumom zlúči niekoľko pomätených hláv v podobe veriacich fanatikov, len sťažka dokáže odstupom času používať vlastnú hlavu. Druhá, to je už čistá propaganda opierajúca sa o niekoľko"faktov" zobrazujúcich zázraky na počkanie. Záverečné slová apoštola Petra - " Mojou úlohou je loviť ľudí!" - dokonale vystihujú podstatu zrodu viery. Čo sa týka filmu ako takého, historická bieda v priamom prenose. Kam sa chce "Risen" hrabať na Gibsonovove prelievanie krvi. Bohužiaľ, tento počin postráda to najdôležitejšie, a to napätie a atmosféru okolo údajne jedného z najväčších biblických zázrakov. Nudnejšie to už hádam ani nešlo ... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pilát Pontský: ,, Ještě nikdy jsem neviděl člověka s takovou touhou zemřít.. '' S filmy pojednávajícími o biblických příbězích je to těžké. Ty příběhy zná i malé dítě pokud se rodičové snaží o jeho rozhled a to bez ohledu na to zda rodina je věřící či nikoliv. V těch filmech se tedy mění jen tváře herců, chudší či výpravnější zpracování, ale jinak se samozřejmě točí podle stejného scénáře a tím je Bible. Na takové ty ryze křesťanské filmy typu Mojžíš atd... nemám ani moc potřebu koukat. Risen mi připadal svým obsahem trochu jiný a proto jsem to riskl. A dobře jsem udělal. Už od prvopočátku ten příběh pojali filmaři úplně jinak. Film začíná ve chvíli, kdy na kříži již vysí již jen Ježíšovo mrtvé tělo. Válečník Clavius, který se právě vrátil s X. legií na rozkaz Piláta z válečného tažení potírat zmatky v Judei se právě objevuje na scéně a je to on kdo ověřuje, že Ježíš je skutečně mrtev. Na rozdíl od těl dvou zločinců, která jsou hozena na mrchoviště vyslyší prosby Židů a dovolí tělo sejmout a pohřbít do hrobky. Sám má pochybnosti, zda tento ,,pomatenec'' nebyl popraven neprávem. Vždyť vlastně nic neudělal.... A je to Clavius, kdo dostane od Piláta rozkaz hrobku zapečetit aby učedníci tělo Krista neukradli a nestvořili tak ten mýtus o příchodu nového krále králů... Jak však víme, Ježíš třetí den z hrobky vyšel a nic na to nezměnil fakt, že ji hlídali dva přiopilí římští vojáci... Pilát zuří, vinu za případné nepokoje klade za vinu Claviovi a nařizuje mu najít tělo Ježíše dřív než se to roznese po zemi a než se to dozví císař Tiberius v Římě. A tady vlastně začíná ta nejzajímavější část filmu. Clavius zahajuje pátrání a my sledujeme klasickou kriminálku, ale rozdíl je v tom, že to není Miami nebo L. A či C.S.I, ale kriminálka Judea :-) ! Na biblický příběh máme možnost nahlížet výhradně očima Římana, důstojníka legie, pro nějž jediným bohem je Mars a který nechápe všechny ty báchorky a děje související se smrtí Ježíše. I on ale začne postupně zjišťovat, že ne všichni učedníci jsou blázni a že by na některých svědectvích mohl by být i kousek pravdy. A to jej znejisťuje, mate a nutí více a více přemýšlet... Co když je vše ve skutečnosti pravda? Když se pak s Ježíšem potká tváří v tvář, je ztracen. Nebo naopak? ---- Za zpracování, výpravu, šedivý filtr, nádherné lokace i výkon Josepha Finnese, který se mi tu opravdu líbil dávám za 4 hvězdy. Je vidět, že zručný scénárista může podat milionkrát řečené zcela jinak aniž by změnil hlavní podstatu a to dává jistou naději i ostatním biblickým příběhům, které by ti co v onen příběh příběhů nevěří obešli jinak jako náboženskou agitku  obloukem. * * * * ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to funguje jako detektivka, tam všechno dobré. Jakmile se na scéně objeví usměvavý maor Cliff Curtis coby Ježíš Kristus, už se to nedá brát moc vážně. Co do výpravy to je solidní a nenudil jsem se, ale ve finále nemůžu rozklíčovat, co tím vlastně chtěli tvůrci říct. Měla to být křesťanská pohádka? Nebo snad snaha historické drama? Rozhodně spíš to první. Nemohl jsem se totiž zbavit pocitu, že je to vlastně docela blbé. Ježíš tu působí spíše jako takový věčně usměvavý, duchem nepřítomný a možná aj lehce vyhulený o lásce mrmlající sluníčkář. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek "Ve jménu Krista" je celkem zajímavě veden. Na první pohled je to vlastně něco jako paranormální historická detektivka z období těsně před úpadkem Říma, což by bylo hodně fajn, ale na stranu druhou je to pořád snímek o víře v někoho, kdo uzdravuje malomocné. Prostě mám s tím problém a to se promítne do každého filmu. Nemyslím s malomocnými, ale s konceptem křesťanství okolo Ježíše a jediného boha. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

V první polovině to ještě jakž takž šlape. Příběh dokáže zaujmout je tady i nějaká akce, ale s přibývající stopáží se film čím dál tím víc stává náboženskou agitkou a nudným blábolem. A to pozor i když se považuji za hrdýho ateistu, tak nemám ani tak problém s tím tématem jako takovým, ale spíš s jeho uchopením a zpracováním. Nevidím tu nic než lacinou snahu zalíbit se široké obci pánbíčkářské a to je škoda.40% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • V roku 2013 sa spomínalo meno režiséra Kevina Reynoldsa v súvislosti s podobným projektom – The Resurrection of Jesus Christ, ktorý mal byť mysterióznym thrillerom a zároveň neoficiálnym pokračovaním filmu Umučenie Krista (2004), ktorého ústrednou témou malo byť prvých 40 dní po Kristovom zmŕtvychvstaní. Autorom scénara bolo Paul Aiello. (beso74)
  • Joseph Fiennes (Clavius) strávil nejaký čas s policajným detektívom, aby si osvojil techniky vyšetrovania a vypočúvania podozrivého. (krasomama)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v španielskej Andalúzii a na Malte. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama