Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je dusné vedro červencového dne 1346. Poblíž města Rhens se scházejí kurfiřti římské říše k volbě nového krále. Jediným kandidátem je markrabě moravský Karel (Kryštof Hádek), který v přestrojení sleduje volbu spolu se svým věrným dvořanem Buškem z Velhartic (Petr Jeništa). Každý z volitelů má důvody, proč Karlovi hlas dát i nedat. Nevyzpytatelným jazýčkem na vahách je Karlův otec – český král Jan Lucemburský (Stanislav Majer), dlouholetý spojenec dosavadního císaře Ludvíka Bavora (Petr Štěpán), proti kterému je volba namířena.

Spletité intriky nejrůznějších zájmových skupin ovlivňují Karlův osud již od narození. Mladý Lucemburk je izolován od své matky Elišky Přemyslovny (Hana Vagnerová), stává se poslušnou loutkou v otcových diplomatických hrách. Postupně však díky zkušenostem vojenským i politickým dozrává ve zdatného oponenta svého otce, ale i nebezpečného soka císaře Ludvíka. Rozehrává svou vlastní politickou hru, jejíž překvapivé rozuzlení mu nakonec otevře cestu k říšskému trůnu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Tak první třetina mi přišla dost tragická, vypadalo to, že celý film bude taková změť střípků z Karlova života, ve které si různé historické postavy oddrmolí nějaké ty dějepisné dialogy. Časem se to ale zlepšilo, příběh přece jen dostal jakýs takýs směr a objevilo se i pár podařených scének. Takže jakožto někdy lehce nekritický fanda historických snímků ty tři hvězdičky nakonec dávám. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Uf, dějepis nikdy nebyl mou velkou zálibou a sledování takovéhoto filmu je pro mě tak nadmíru náročné. Tak náročné, že jsem většinu pohledů do minulosti prospal (oproti samotné volbě, která mě vždy probrala a která zajímavá byla). Některé pasáže jsem si vůbec nedokázal významově přiřadit čemukoliv jinému ve filmu. Jiné části (ty ukecanější) mi zase přišly dost nudné tím, že jejich význam byl znám hned, ale musel se prostě okecat. A to ne nijak zajímavě. Závěr (i díky ukončení toho hopsání v čase tam a zpět) se ale povedl a i díky hlavním dvěma hercům to mělo říz. Takže i přes slabší hodnocení bych se rád podíval na další díl s dalšími osudy Karla. ()

Reklama

Katarine 

všechny recenze uživatele

Poměrně dobrý nápad, zajímavý scénář, ale dost špatná realizace. V podstatě to zvedají jen výkony herců (tady mi to nedá a musím vyzdvihnout Majera jako Jana Lucemburského), jenže když nemají ani pořádně co hrát, jde to celé dost do háje. Škoda. I kostýmy se vyvedly a hudba byla poměrně netradiční, přesto sympatická. Jenže to už je opravdu vše. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Velká slabota a vyhozené peníze koncesionářů. Kdybych to náhodou chytil někdy na ČT 2 mimo primetime byl bych shovívavější, ale ČT mělo tu "odvahu" tento film avizovat snad měsíc dopředu jako veledílo české kinematografie a kultury. To mě zaráží, že ty lidi nemaj soudnost, nebetyčnou natočí blbost ale povyku kolem způsobí mraky. Herecké výkony mdlé. Výprava, kostýmy a efekty tak na úrovni televizní pohádky. Scénář a dialogy o ničem. Lacinost z toho přímo srší. Tvůrci kdyby radši netvořili než tvořili tohle, udělají lépe. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Na české poměry překvapivě zvládnuté téma doplněné logickou zápletku, ze které se mi zcela překvapivě nechce zvracet na první dobrou. Již je to pár let, co jsem opustil školu základní, ergo neznám historickou přesnost zápletky hlavní, nicméně režisérem vyobrazená zápletka je na toliko interesantní, že mít větší budget, tak by film mohl jít klíďo píďo do kinosálů Cinema City. 69 % ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Svatba Karla IV.(Kryštof Hádek) s Blankou z Valois se točila v bazilice svatého Prokopa v Třebíči. Bazilika je zapsaná na seznamu UNESCO. (Spajda698)
  • Film se natáčel v mnoha historických objektech, kromě Švihova, na hradech Kost, Cuknštejn, Točník, Zvíkov, Pernštejn či v třebíčské katedrále, a vedle představitelů hereckých rolí se jej zúčastnilo téměř tisíc dalších účinkujících, tedy šermířů, kaskadérů nebo jezdců na koních. Pro snímek bylo navrženo a ušito kolem dvou set kostýmů. (rakovnik)

Reklama

Reklama