Reklama

Reklama

Milosrdné radikálky

(festivalový název)
  • USA Radical Grace

Obsahy(1)

Simone, Jean a Chris jsou jeptišky. A také feministky, oddané bojovnice za rovná práva, lepší zdravotní a sociální systém v USA a čelní členky největšího sdružení amerických jeptišek (The Leadership Conference of Women Religious). Jejich moderní životní styl, otevřené vystupování za možnost žen nosit kněžské roucho, podpora práva na potrat nebo liberální názory na vztahy lidí stejného pohlaví popudily Vatikán natolik, že na ně v roce 2012 vyslal biskupský dohled. Ten měl emancipaci podle církve příliš svobodomyslných žen zarazit. Film napínavou formou dokumentuje obdivuhodnou osobní sílu žen bojovat proti mocné a zkostnatělé instituci, jejíž jsou součástí. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

zoe.x 

všechny recenze uživatele

Moc těmhle "sestrám v akci" fandím, protože pokud má někdo šanci změnit katolickou církev k lepšímu, je to žena. "The way forward is all about being risk takers, to break open our lives and to be connected. Being community, being together. What a radical thought." ()

fraktal 

všechny recenze uživatele

Ač by i tento mohl být lepší, hodnotím jako druhý nejlepší z Jednoho Světa 2015 (po Babuškách z Černobylu) - nejenže je dobře natočen a má nějaký příběh a myšlenku, ale zachycuje (s vtipem) vtipné a moudré lidi. Jeptišky vstoupivší do řádu na vlně šedesátých let (nenásilí, svoboda, otevřenost...) se nedali semlýt mašinérií organizace a pomáhají ji tak žít (tedy měnit se). ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama