Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (828)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

No, není to vůbec jednoduchý tady s tou Pustinou. Ani nevíte, jak mě ten seriál pří prvních dílech (resp. první projekci celé série) neuvěřitelně sral. Je to dáno dvěma skutečnostma. Tu první jsem jí při druhé projekci odpustil, protože když se na ni díváte znova, zajímá vás každý detail, takže silný dojem počátečního nekonečnýho natahování zcela vymizí. Kvůli té druhé nemilosrdně (a ač nakonec i nerad) strhávám jednu hvězdu. Ten seriál je parádní, napsanej je skvěle, je nečitelnej, výborně zahranej i precizně nasnímanej, ale kurva já tak nesnáším slovo "sociální" a všecko co je s ním spojený, takže i když jsem zvyklej na filmy, který nemaj žádný kladný postavy, tak tenhle pojebanej zvyk českých filmařů točit pesimistický filmy o póvlu všeho druhu vrcholí ve sračce Kobry a užovky a tady, no nastěstí tady tato Pustina má aspoň tu scénaristickou kvalitu. Jo, přiznávám první zmýlenou a nakonec doporučuju. Spolu s Mamonem a Labyrintem se jedná o nejlepším českou minisérii posledních dekád. 85% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

HBO s každou další českou produkcí zachází do vyšších kvalit. Až mám vždycky pocit, že víš už to snad ani nejde. Pustina totiž skrývá hned plejádu těch nej. Například nejlepší seriálová atmosféra za posledních dvacet let. Oblast kolem Pustiny pokrytá uhelnými doly a lesy kombinuje jak severskou mrazivost, tak českou pustost prošpikovaných Krušných hor. Sice jsem věděl, že Pustina je vymyšlená vesnice, ale vlivem hned několika faktorů jsem stále přemýšlel nad tím, kam bych si ji zařadil. A Liberecké SPZky tomu teda vůbec nepomáhaly. Dalším nej jsou určitě herecké výkony. Kdybych byl spravedlivý, tak bych tu musel vyjmenovat snad všechny obyvatele Pustiny. O stupeň víš byl ale přeci jen Jaroslav Dušek a Zuzana Stivínová, kteří se zhostili pro ně dost netypických postav. No a třetí nej a dost, je určitě originální příběh. Dlouho se mi totiž u seriálu nestalo, abych díl po díle přemýšlel, jak se bude další díl odvíjet. Přemýšlel, mluvil a dumal…Za to všechno si Pustina zaslouží plný počet pětihvězdového seriálového zázraku z Česka. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Byl jsem přetěšen, takže mě seriál první dvě, tři epizody chytil méně. Pak ale začalo psychologično houstnout a všechny obsese, strachy a tajemství se z postav lepily na diváka a konec … ten byl až o zástavu srdce. Jak už pár let říkám, našemu audiovizuálnu nechybí režiséři, ale scénáristi a dramaturgové, Štěpán Hulík je opravdu supr. Ivan Zachariáš, i když jsem o něm nikdy předtím neslyšel, si řemeslo na znělkách a reklamách opravdu nacvičil a supervize v podobě Alice Nellis nebyla potřeba. Nej český seriál desetiletí je málo, skutečně, dlouho tady nebylo dílo tak společenské, tajemné, na kterém je důležité, kdo, co kdy říká, jaký to má význam krátko i dlouhodobý. I když bychom mohli mít něco vůči nadnesenosti určitých momentů nebo manýře v obraze, pořád jsou to miniaturní vady. 90%. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5.. Seriál presne podľa môjho gusta. Temné, atmosferické, s výraznými postavami a zasadené do prostredia, ktoré je samo o sebe výraznou proprietou. Po 6tich dieloch som bol nadšený všetkým a seriál nemal chybu v ničom! Dokonca mi Pustina prišla svojim prostredím pútavejšia a znekľudňujúcejšia ako bájne "luisianské bažiny". Kde sa stala kua chyba a prečo posledné dva diely namiesto ešte silnejšieho tlaku a zhustenia priniesli skôr dobre ochutenú omáčku s nie tak silnou katarziou na konci ako som očakával? V posledných dvoch dieloch je ešte ja tráva zelená, akoby sa stratila temnota a sila. Som stále nadšený, ale čakal som zdrvujúcejší finiš!!! ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Asi tak do půlky tohoto seriálu jsem si myslel, že se dívám zase na nějakou frašku z nekonečně trapných počinů, kterých můžeme vidět nespočetně na našich bezvadných českých kanálech. Nezajímavý zdlouhavý příběh bez sebemenších emocí ve mně zanechával pocit silného průměru někdy až podprůměru. Zdlouhavé zbytečné záběry o ničem ve kterých jsem viděl herecké výkony hlavně mladých rádoby herců mi fakt silně připomínali trapné seroše ze stáje TV Nova nebo jiné trapné televize, kde herci předříkávají role tak, že normální člověk jim nevěří ani slovo a už vůbec s nimi nesoucítí, jsou mu zkrátka u pr...Člověk si při tom mohl třeba odskočit nakoupit nebo vyžehlit a vůbec nic by se nestalo. To samé vykreslení práce Policie ČR a její nelogičnost a špatné postupy na které jsem přišel dokonce i já a to nejsem žádnej Sherlock mě málem donutili, že to v půlce zdám a to se mi už dlouho nestalo. Ale pak naštěstí nastal zlom a všechno začalo fungovat tak jak má a excesy pana Duška mě fakt přesvědčili, že je to pan herec s velkým H. Kdyby první půlku natočili do jednoho dílu, vůbec nic by se nestalo a byl by to jeden z mála nadprůměrných krimiseriálů z naší domoviny. V druhé půlce excelovali herci, kteří umějí hrát a hlavně bylo co hrát, protože scénář nebyl špatně vymyšlenej, ale musím přiznat, že všechno to břímě leželo na hrstce vyvolených herců, kteří tomu dodali to pravý ořechový, protože více než půlka z těch herců mi lezla na nervy. Takže suma sumárum dávám něco přes 70%, hlavně za druhou půlku, ale hlavně za přesvědčivé herecké výkony pana Duška, paní Stivínové, Holubové a pár dalších kvůli kterým mě ten příběh a osudy místních obyvatel zajímal a díky nímž jsem se dokázal vcítit do jejich postav. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (28)

  • Příběh obce Pustina připomíná letitý boj obce Horní Jiřetín v Krušných horách. I tady obec leží na zásobách uhlí, i tady občané nevědí, zda obec bude ještě příští rok existovat a i zde se vyskytli spekulanti, kteří skupovali v obci nemovitosti, aby až těžaři zvítězí, přišli k bezpracnému zisku. A i zde byla obec rozdělena na dva tábory, na ty, co chtějí zůstat a obec zachovat, a na ty, co jsou připraveni odejít a podepsat tak obci s historií sahající až do středověku ortel. (sator)
  • Natáčeno ve Vrbicích, Běsně, Kladně, Praze, Svrkyni a Spořicích. (M.B)

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama