Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (828)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit příběh, natož scénář, po 2 epizodách, ale z hlediska atmosféry, režie, hereckých výkonů - paráda. Ve vizuálu spatřuju inspiraci True Detectivem (jen místo dusna industriální Lousiany máme severočeské hnědouhelné doly) a severskými kriminálkami (kopce v mlze hutné tak, že by se dala krájet). Jen mi přijde až zbytečně křečovitá snaha končit díl znenadání cliffhangerem. ___ Co říci po dokoukání - v našem českém rybníčku naprostá špička. Perfektní zpracování, audiovizuál, herci (ať neznámí, nebo známí co překvapili). Možná trochu křečovitá snaha působit umělečtěji, a tak se jako předěl scén používají záběry krajiny - krásně nasnímaná zkáza přirody, což o to, ale vidět každou chvíli jezeří, no.. :) Snad jediná výtka - shodou okolností jsem v podobný čas v Tsunamiho_X profilu četl, že na Quality TV nekouká/ nemá čas. Což mi na jednu stranu přijde škoda, na stranu druhou - a zrovna u Pustiny mi to hodně přišlo - minimálně 1-2 hodiny času z toho šly vyškrtnout, příběh by byl plynulejší a já bych neměl dojem, že scénárista šroubovaně hází falešné stopy a vodítka - která nejen že se ukážou jako nerelevantní, ale ukáže se jako zbytečné, že se vůbec jimi někdo zabýval. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dalo by se tomu vyčítat kdeco, ale tu severočeskou depresi, hrátky s pochmurným vizuálem a rozkrývání charakterů národní povahy v bohem zapomenutém koutu republiky, beru jako devízu, protože až doteď nikdo neměl odvahu natočit to u nás právě takhle. Hulíkova nepopiratelná inspirace u Nica Pizzolatta není na škodu, ta umanutost jedné z hlavních postav, která projde v polovině zásadní změnou, je stejně uvěřitelná, i když má kyvadlo diváckých sympatií jako na orloji. Jediná věc, která mě opravdu mrzí, je že to Zachariáš nezrežíroval celé. Díly od Nellis postrádají tu opravdovou vnitřní tenzi a jsou spíše „jenom“ velmi dobře splněným zadáním, bez ohledu na cokoliv dalšího. PS: Pátý díl, se svým dějovým bezvětřím a pochmurným tichem, je dokonalou ukázkou unikátní režie. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Všichni chlapi jsou svině a některé ženské taky. Vlastně je nakonec jediná spravedlivá matka-starostka, tedy ústřední postava. Také je to postava nejméně zajímavá, protože prostě jen adekvátně prožívá to, co se děje a vždycky dělá jen to, co od ní divák od první minuty očekává. Což ovšem není "chyba scénáře" a ani to neznamená, že je to postava snadná a nezajímavá herecky - a nutno vyzdvihnout, jak skvěle Stivínová svou roli zvládla. Postava jejího partnera (rovněž skvělý Dušek) naopak poutá pozornost svou neproniknutelností, nevyzpytatelností a vyšinutostí: dvojice se výborně doplňuje. DÁL SPOJLERY Rozuzlení vyznívá trochu trapně, na zmrdečka s mindrákem si vždycky rádi ukážeme, že? Na druhou stranu je dobře, že viníkem není nikdo z těch, kteří se divákovi průběžně nabízejí, protože tady se rozehrávají dost silná společenská témata, což by bylo velmi oslabeno (až znehodnoceno) právě tím, kdyby byl kterýkoli z "hráčů" lacině usvědčen jako ten pravý exponent zla. Ve všech možných složkách skvěle udělaný seriál, až na to, že to celé trvá příšerně dlouho a od začátku působí prostě jako precizní atmosférická žánrovka, u níž je konec konců lhostejné, co se tam děje a proč. (Pocit z toho pregnantně vystihuje ve svém komentáři Niethustra (3hv.).) Navíc se (alespoň ve mně) nepodařilo spojit všechny dílčí motivy do všeobjímající atmosféry "pustiny" a taky mi po celou dobu bylo jedno, co se příště stane (jen jsem tajně fandil Duškovi), což rozhodně nemohu říci o seriálu Svět pod hlavou. Pustina, ač na první pohled může vypadat lépe, stojí pod tímto, ale zase vysoko nad žánrově podobnou, s podobně ambiciózním konceptem, ale zcela nepodařenou Vzteklinou. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pustina je českou odpovědí na temné severské kriminálky a suverénně nejlepší dramatický seriál od sametové revoluce. Záštita celého projektu od HBO byla zásadní. Životní výkon při práci na scénáři podal Hulík a evidentně to šlapalo i na place. U dospělých herců se to tak nějak očekává, ale hodně prostoru dostaly i děti, které jsou mimo komedie většinou dost otravné. Zasazení děje do vyloučené oblasti dělá z Pustiny nadčasovou záležitost s extrémně hutnou atmosférou. S1: 85% ()

movie 

všechny recenze uživatele

65% V kostce: zvítězila forma nad obsahem (herci, režie, atmosféra, hudba, lokalita) - budu teď jen opisovat: v místních vodách tu skutečně nic takového nikdy nebylo! Jen by to chtělo lepší scénář: vážně jsem musel zkonzumovat 8 x 56 minut abych se probral k naprosto fušerskému a banálnímu rozuzlení, které je vykonstruované stylem "tohle jste fakt, ale fakt nečekali, co?" Chápu, že velká mystika, konspirace, spiknutí nádnárodních korporací atd. jsou už okoukané, a že po TRUE DETECTIVE víme, že zlo se skrývá všude, ale skutečně se v celé Pustine nenašel nikdo nápaditější než ***SPOILER*** ten malej vošoust s účesem na pěšinku ("protože si dělal srandu z mojí mami", LOL)? ()

Galerie (85)

Zajímavosti (28)

  • Seriálovou hospodu Na radosti byste hledali marně. Dům stojí na návsi obce Vrbice u Rakovníka, která také posloužila jako náves seriálové Pustiny. (rakovnik)
  • Policisté chodí ještě ve starých uniformách, které se vyřazovaly v roce 2012. (thomasnikrs)
  • Bunkr v lese je řopík č. D-16/12/A-180 u obce Kryry na Karlovarsku. (sator)

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama