Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer 1
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (828)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

No, není to vůbec jednoduchý tady s tou Pustinou. Ani nevíte, jak mě ten seriál pří prvních dílech (resp. první projekci celé série) neuvěřitelně sral. Je to dáno dvěma skutečnostma. Tu první jsem jí při druhé projekci odpustil, protože když se na ni díváte znova, zajímá vás každý detail, takže silný dojem počátečního nekonečnýho natahování zcela vymizí. Kvůli té druhé nemilosrdně (a ač nakonec i nerad) strhávám jednu hvězdu. Ten seriál je parádní, napsanej je skvěle, je nečitelnej, výborně zahranej i precizně nasnímanej, ale kurva já tak nesnáším slovo "sociální" a všecko co je s ním spojený, takže i když jsem zvyklej na filmy, který nemaj žádný kladný postavy, tak tenhle pojebanej zvyk českých filmařů točit pesimistický filmy o póvlu všeho druhu vrcholí ve sračce Kobry a užovky a tady, no nastěstí tady tato Pustina má aspoň tu scénaristickou kvalitu. Jo, přiznávám první zmýlenou a nakonec doporučuju. Spolu s Mamonem a Labyrintem se jedná o nejlepším českou minisérii posledních dekád. 85% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Co když už nebudeme nikdy nikomu věřit?" Miluju deprese a proto se mi seriál líbil. Vlastně ne. Deprese nemám rád, protože se s nimi střetávám takřka denně a proto mě to v Pustině moc nebavilo. Byl tam sice skvěle zapomnětlivý nabíječ Karel, jeho úžasně vyrovnaná dcerka Klárka nebo hodný vařič perníku Šary, ale taky tam byla tlupa dementů z pasťáku, poldové ve svetrech a detektiv, kterému někdo neustále stál na vedení. Již z obsahu jsem vytušil, že mě to nijak zvlášť bavit nebude, ale nechal jsem se nachytat hláškami o nejlepším seriálu desetiletí. Dobře mi tak, měl jsem dát na instinkt, ale když už to vzbudilo takový ohlas, tak jsem to prostě musel vidět. Nyní jsem pro referendum, prolomení těžebních limitů a vybagrování Pustiny, protože bych do ní nerad znovu zabloudil. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Tak pověsti nelhaly a Pustina se české seriálově tvorbě skutečně vymyká.  Nebýt známých českých tváří, člověk by měl pocit, že kouká na nějakou tu vikingskou podivnost. Na severu se holt častěji zalézá pod peřinu a tak je poněkud řekněme více sexuálně exponovaný a česko-polské pohraničí evidentně nebude žádnou výjimkou.  Listopadový termín natáčení báječně podtrhl zamýšlenou nehostinnou atmosféru, kurvy na dálničním odpočívadle (nebo ve vedení dolu?) dodaly zdání špinavosti a  Dušek a Stivínová nebyly ve svých precizně zvládnutých rolích psychicky devastovaných postav žádným velkým překvapením a ani předvídatelné rozuzlení mi celkově dobrý, a hlavně jiný, dojem z českého seriálu nijak výrazně nenarušilo. Jen škoda, že se Pustinou vlastně potvrdilo známé přísloví, že jedná vlaštovka ještě jaro nedělá a česká seriálová tvorba pořád víceméně zůstává v mantinelech  zaprděné ochotnické televizní tvorby pro kojící nebo již dávno vykojené matky... Čtvrthodinka za čtyři stovky, strejdo, ber nebo jeď dál. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// "A co mi jako uděláte?" No ty vole. Na začátku jsem doufal, že se z toho třeba vyklube taková malá obdoba True Detective, nebo že to zamíří někam do těch mrazivých severských kriminálek, které si spousta lidí tak chválí. Nicméně Pustina nakonec není ani jedno, za což jsem možná ještě radši. Je to ryze česká věc, která se nejlíp pozná právě na postavách. Už dlouho jsem neviděl naše herce hrát natolik dobře, že v nich přestanete vnímat herce, a začnete vidět jenom ty charaktery. Za tohle u mě mají tvůrci obří respekt, za to plus za perfektní scénář, kterej díkybohu vydržel být napínavej až dokonce, kdy vás nejdřív naprosto položí svou pointou a nakonec definitivně zlomí ultimátním dobrem, které tu naši společnost přece jen ještě pořád drží před vlastní záhubou. Zkrátka a dobře depka, která ovšem věří na lepší zítřky. 9,5/10 ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Všichni chlapi jsou svině a některé ženské taky. Vlastně je nakonec jediná spravedlivá matka-starostka, tedy ústřední postava. Také je to postava nejméně zajímavá, protože prostě jen adekvátně prožívá to, co se děje a vždycky dělá jen to, co od ní divák od první minuty očekává. Což ovšem není "chyba scénáře" a ani to neznamená, že je to postava snadná a nezajímavá herecky - a nutno vyzdvihnout, jak skvěle Stivínová svou roli zvládla. Postava jejího partnera (rovněž skvělý Dušek) naopak poutá pozornost svou neproniknutelností, nevyzpytatelností a vyšinutostí: dvojice se výborně doplňuje. DÁL SPOJLERY Rozuzlení vyznívá trochu trapně, na zmrdečka s mindrákem si vždycky rádi ukážeme, že? Na druhou stranu je dobře, že viníkem není nikdo z těch, kteří se divákovi průběžně nabízejí, protože tady se rozehrávají dost silná společenská témata, což by bylo velmi oslabeno (až znehodnoceno) právě tím, kdyby byl kterýkoli z "hráčů" lacině usvědčen jako ten pravý exponent zla. Ve všech možných složkách skvěle udělaný seriál, až na to, že to celé trvá příšerně dlouho a od začátku působí prostě jako precizní atmosférická žánrovka, u níž je konec konců lhostejné, co se tam děje a proč. (Pocit z toho pregnantně vystihuje ve svém komentáři Niethustra (3hv.).) Navíc se (alespoň ve mně) nepodařilo spojit všechny dílčí motivy do všeobjímající atmosféry "pustiny" a taky mi po celou dobu bylo jedno, co se příště stane (jen jsem tajně fandil Duškovi), což rozhodně nemohu říci o seriálu Svět pod hlavou. Pustina, ač na první pohled může vypadat lépe, stojí pod tímto, ale zase vysoko nad žánrově podobnou, s podobně ambiciózním konceptem, ale zcela nepodařenou Vzteklinou. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (28)

  • Policisté chodí ještě ve starých uniformách, které se vyřazovaly v roce 2012. (thomasnikrs)
  • Natáčelo se na Kladně, zámku Valeč, v dole Komořany. (M.B)
  • Příběh obce Pustina připomíná letitý boj obce Horní Jiřetín v Krušných horách. I tady obec leží na zásobách uhlí, i tady občané nevědí, zda obec bude ještě příští rok existovat a i zde se vyskytli spekulanti, kteří skupovali v obci nemovitosti, aby až těžaři zvítězí, přišli k bezpracnému zisku. A i zde byla obec rozdělena na dva tábory, na ty, co chtějí zůstat a obec zachovat, a na ty, co jsou připraveni odejít a podepsat tak obci s historií sahající až do středověku ortel. (sator)

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama