Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keby som narazil na film, ktorý by divákovi ponúkol takýto príbeh, pričom by nebodaj disponoval podtitulom: "podľa skutočnosti", všetkých, ktorí by mu dali viac ako tri hviezdy, by som považoval za úplných idiotov, ktorí sa nedokážu orientovať v realite, lebo toto v 21 storočí skrátka NIE JE MOŽNÉ. Lenže opak je pravdou, a mne zostáva rozum stáť nad tým, čoho sú ľudia naozaj schopní. Chce sa mi grcať. Z hentej krajiny sa mi chce skrátka grcať ... ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

We’re here to tell a story. Our job is to tell our story better than the other side tells theirs. Jakožto geek, který si do dnešního dne s autistickou obsesivností krátí dlouhou chvíli sledováním soudního procesu s Jodi Ariasovou, na jednu stranu nemůžu než slintat nad tím, že Making a Murderer je primárně postaven na reálných záznamech z vyšetřování, soudní síně a diskuzí o obhajovací strategii. Na tu druhou právě tahle zdánlivá reálnost v kombinaci se zručným střihem a selekcí materiálu autoritativně mate a vede k imho ne úplně samozřejmému závěru, že stoprocentně a nade vši pochybnost čučíme, jak se přímo před našima očima šije bouda na nevinného chudáka. Přitom spíš než o vině nebo nevině zúčastněných vypovídá série o neschopností vyšetřovacích a justičních složek rozlišovat mezi odhalením pravdy a potřebou sestavit koherentní případ, který obstojí u soudu, a jejich ochotě sahat v přesvědčení o vlastní oprávněnosti a neomylnosti po, řekněme, poněkud kreativních metodách, jak dosáhnout výsledku. Což nevím, je asi ten nejočividnější systémový průser i bez ohledu na Averyho vinu či nevinu. ()

Reklama

etienne 

všechny recenze uživatele

Ak prvá séria nastolila akési mierne znepokojenie v tvári (polo)slepej spravodlivosti, tak séria druhá s famóznou Kathleen Zellner na čele dala taký kopanec tete s miskami spravodlivosti, že taký mackovitý ken k., slizký len k. či bezcharakterný andrew c. musia mať po odvysielaný druhej série skutočne bezsenné noci. Po prvej sérii si tak človek musel klásť otázku, aký motív mohol mať Steve na to, aby zabil a znásilnil Teressu? Pár dní predtým, ako sa bude súdiť o 36 mil. $? Ako nie je to žiaden lumen, ale motív? Za to taký jeho švagor a jeho synovec, to už je iná pesnička...po druhej sérii vyznieva, že oni ten motív mať mohli. Jasné, že je mne, asi väčšine súcitných ľudí ľúto rodiny obete Hallbachových, avšak takisto je mi neskutočne ľúto najmä rodičov Steva, ktorý je dosť možné, že sa slobody svojho syna už nedočkajú, kiežby áno. Najradšej by som bol, keby netflix už ďalšiu sériu riešiť nemusel a táto bola posledná, žiaľ, pravdepodobne sa ešte minimálne jednej dočkáme, ale to už dúfam, že bude posledná a s dobrým a hlavne spravodlivým koncom, pre všetkých, čo si to zaslúžia. Oni určite vedia, ktorí sú to. Dokument samotný je spracovaný fantasticky, ťažko tomu niečo vytknúť. Myslím, že je zbytočné riešiť nejaké technické veci, dôležitý je obsah a jeho spracovanie. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba. Ještě se mi nestalo, abych byla do nějakého dokumentu takhle emocionálně investovaná. Tahle série vás překvapí, rozčílí, napne vás a nechá ve vás pocit vděku za to, že nežijete v US and A, kde se je (nejen) soudní a policejní systém takhle rozbitý. Víceméně se jedná o prvotřídní soudní drama s řadou překvapivých zvratů, hrdiny i padouchy (státní zástupce Katz s tím úchylným hláskem, zkorumpovaní policajti...). A drama je to tak dobré, že jsem si po druhém díle musela ověřit, že nás tvůrkyně netahají za nos a v desátém díle se nedozvíme, že to bylo všechno zinscenováno. Bohužel nebylo. (Spoiler) Stevena Averyho a Brandona Dasseyho je mi lidsky hrozně líto, očividně jsou to oběti hloupého a špatného systému. V současné době mají oba nové právníky, Avery dokonce prý jednu z nejlepších právniček ve Státech. A to díky pozornosti, kterou vyvolal tento dokument. Takže bravo, tleskám Demosové, Ricciardiové i Netflixu. PS: Ano, vím, že je dokument předpojatý a je na Averyho straně. Ale i když od toho odhlédnu, tenhle případ zatraceně smrdí a v normálním soudním systému by Avery sedět nešel. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Často si vzpomenu jak moje babička kouká téměř denně na "Soudy" a já ji za to tiše a i hlasitě odsuzuju, protože jsem pevně přesvědčen, že je to největší sračka a zhouba "zábavy" co v našich televizích pravidelně běží. Dnes by mi to mohla vrátit, protože jsem skončil úplně pohlcen vyprávěním o "trablích" Stevena Averyho, které je z větší části vyprávěno právě ze soudní síně. Ale důležitá je podoba, která je čistě dokumentární a výborně sestřihaná. Jsem zastáncem toho, že dokument je autorským dílem a jeho sestříhání, rámec a forma je minimálně stejně důležité vlastnímu obsahu. Making a Murderer je napínavým vyprávěním, téměř filmovým příběhem a hlavně zábavou i pro běžný plebs. Na sevřenější masterpiece od HBO The Jinx tato série od Netflixu nemá, ale rozhodně je milým zářezem v obležení denodenní fiktivní tvorby. 70 % ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama