Reklama

Reklama

Páni mají radši blondýnky

  • USA Gentlemen Prefer Blondes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Marilyn Monroeová vytvořila v nestárnoucí komedii Howarda Hawkse prototyp okouzlující sexuální bohyně s plavou hřívou, která si omotává srdce všech okolních mužů. Role rozkošné naivní blondýnky Lorelei jí byla šita přímo na míru a film měl obrovský úspěch. Monroeová si jím vysloužila přezdívku "dumb blonde" - hloupá blondýnka, která ji v podobě dalších filmů provázela téméř celý život. Příběh vypráví o dvou kabaretních umělkyních Lorelei Leeové a Dorothy Shawové. Bohatstvím opojená Lorelei se chce vdát za movitého muže, "aby měla čas na lásku". Moudrá a v lásce skeptická Dorothy v podání vynikající "tmavovlásky" Jane Russellové naopak ochraňuje svou přítelkyni před nepříjemnými důsledky její nezodpovědné teorie. Obě dívky ke konci naleznou toho pravého: Dorothy chytrého, ale milujícího Malonea a Lorelei bohatého Esmonda. Není však úplně jisté, zda ho skutečně miluje, nebo zda má raději jeho majetek. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (87)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Krásné technicolorové barvy, božská Marilyn, zbytek bohužel poněkud prostoduchá historka zachraňovaná pár dobrými až výbornými muzikálovými výstupy (zejména Diamonds Are A Girls Best Friend vám dokáže, že na Monroe nemá ani Nicole Kidman v Moulin Rouge). Wilderovským klasikám jako Slaměný vdovec nebo Někdo to rád horké tenhle komediomuzikál nesahá ani po kotníky. 70% ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Svěží herecké výkony a několik trefných vtípků dělají z tohoto studiového nezmaru něco více, než jen tupou procházku po interiérech, které by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Do muzikálu má snímek daleko, stejně jako k regulérní komedii a v zásadě je to jen pohádka o hloupé blondýnce, která vlastně tak hloupá nebyla a životních hodnotách se zásadním uvědoměním. Ač je to tupé a režijně strnulé až běda, přece jenom mají dvě hlavní představitelky jakési kouzlo, které trochu zamlžuje kritický úsudek. ()

Reklama

MISSha 

všechny recenze uživatele

„♫Tiffany's! Cartier!!!...'' Jediné co mě přimělo se na tenhle příjemný filmeček podívat,byla ústřední diamantová píseň kterou jsem prvně slyšela v Moulin Rouge zafixovanou v podání Nicole Kidman.Zde ji zpívá ''božská Marilyn'' také skvěle,ale Nicole a celková novátorská dynamika písně je prostě lepší.Tenhle snímek není kdoví-jaké dílo,ale má příjemnou atmosféru a nějaká sranda by se taky našlaˇ,kterou všemi deseti zajišťuje úžasně pitomoučká Marilyn Monroe.„♫ But square-cut or pear-shaped,These rocks don't lose their shape.Diamonds are a girl's best friend!'' ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Nebýt takového obsazení, jaké film nakonec dostal, tak by po něm neštěkl ani pes. MM je pochopitelně božská a málo kdo by jí odolal, Jane Russell ovšem v ničem nezaostává a kdyby se přede mě postavili obě dvě upřednostnil bych zřejmě Jane, pochopitelně s tím, že MM by se dívala a zanedlouho i přidala. Film ve své době asi žádné ambice na ceny neměl a vše bylo postaveno jen na ústřední dvojici a odvažuju si tipnout, že finanční úspěch se díky výše zmíněnému dostavil. Příběh je prostinký jako sama Lorelei (MM) a kabaretní neoplývají moc dobrou choreografií, ale čert to vzal, vždyť je tu přece Marylin a Jane Russell. "Diamonds are girl's best friend." ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh o tom, že není moudré považovat každou blondýnu za hloupou husu. Pravdou je, že zkostnatělá režie Howarda Hawkse to na úroveň muzikálu neposouvá ani za mák a spíše to připomíná písničkový film, ale není to na škodu. Tvůrci nic nepředstírají a od začátku vsází na atraktivní vizuál, kostýmy a neškodnou naivitu. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (41)

  • Ostatní ze štábu včetně Jane Russell potvrzovali, že Marilyn trpěla nervozitou, nejistotou a byla velmi zranitelná jakoukoliv kritikou při natáčení, proto všichni na place museli být moc opatrní, aby jí psychicky nezranili. (Pavlínka9)
  • Pôvodne sa mala vo filme predstaviť Betty Grable, tá však bola finančne náročná a stála by štúdio 2 milióny amerických dolárov. (ČSFD)
  • Páni mají radši blondýnky byl první film, který Howard Hawks točil na barevný materiál. (Letní filmová škola)

Reklama

Reklama