Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezmála „švejkovský“, místy až bizarní příběh židovského mladíka, který musí před celým světem zapírat svou totožnost, se odehrává na řadě míst Evropy a odhaluje v celé hrůze nesmyslnost lidské netolerance, fanatismu, a války vůbec podle autobiografického románu S. Perela.

Salomon Perel se příliš neliší od svých součastníků, vlivem bouřlivé válečné doby jeho životní cesty dostávají nečekaný spád. Nejdříve s rodiči patřícími k německo-židovské komunitě utíká před hrozbami nacistů, pak se za letního táborového soustředění sám stává podezřelým politickým živlem. Po nečekaném útočném vpádu Němců na polské a ruské území je jejich zajatcem a tlumočníkem. Ironií osudu se ocitá v centru německé říše, kde prožívá první milostné vzplanutí k mladé Němce, ale vzápětí pocítí na vlastní kůži život obyvatel židovského gheta... (pstp)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

sulimo 

všechny recenze uživatele

"Cítil jsem se zmatený. kdo jsou moji přátelé, kdo nepřátelé? Proč jsou na mě hodní a ve stejnou dobu tak hrozně zabíjejí? Proč je to tak? Co nás rozděluje? Jenom předkožka?" Odpověď je jednoduchá-absurdita ideologie. Absurdita války, nepřátelství, rasových a třídních rozdílů očima dospívajícího chlapce, který se z pudu sebezáchovy, a snad i ze snahy vybrat si jednu stranu, kde jedna je horší než druhá a není alternativa na důstojný život, zachová jako 90% lidstva - přizpůsobí se. A Žid Salomon se přizpůsobuje až s Gumpovskou absurditou a paradoxem těm absurdním a paradoxním situacím - aneb jak raději ztratit identitu než život. "A tak jsem se místo dezertérem stal hrdinou jednotky". Prazvláštní film, u kterého se dokážete zároveň jak smát, tak bát a pořádně se znechutit nad hrdinovou přizpůsobovistí, jenže do toho se neubráníte obdivu vůči jeho osobě. Dobře divný film. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Komorně absurdní drama mj. o fanatismu, dospívání, zradě, identitě a pudu sebezáchovy, které toho s notnou dávkou humoru a ironie postihuje víc a klade víc otázek, než Schindlerův seznam s Pianistou a Spalovačem mrtvol dohromady, nepotřebuje k tomu drastické záběry (nakukování do ghetta skrz zabílené okno tramvaje je o tolik silnější než Polanského CGI doslovnosti!), nestaví na odiv uměleckou kameru, vystačí si se silným příběhem, ukázněnou režií, bezchybným herectvím a empatickou muzikou. Groteskní, místy jízlivý, ale nezlehčující, nezjednodušující, nepatetický, ideologie prostý, ohromně lidský film. ()

Reklama

Michalechal 

všechny recenze uživatele

Z části naivní pohled hlavního hrdiny na válku, mu zřejmě umožní v několika vskutku absurdních zvratech, tyto válečné léta přežít. Skrývání své podstaty a víry je s jeho tělesnou "úpravou" těžší a těžší ... ale přesto se to onomu chlapci daří ... ač je jako žid v podstatě stále obklopen "nepřáteli", kteří o jeho původu nemají ani ponětí ... Jiný pohled na válku, stojí za shlédnutí! ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump druhé světové války. Sally (stejně jako Forrest) se rozhoduje zkratkovitě a ve všech ohledech špatně. Tato rozhodnutí (neustálé přebíhání z jedné strany na druhou) by měla vést jednoznačně ke špatnému výsledku akce. Namísto toho se díky neuvěřitelným náhodám daří hlavnímu hrdinovi nejen přežívat, ale i značně profitovat. Někdo tomu může říkat deux ex machina, někdo wtf moment - záleží na úhlu pohledu - výsledek to má ale dvojí: značný potenciál ve smyslu situačního humoru a bohužel i jistou nevěrohodnost příběhu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Je to tak na hrane, pretože od vojnovej drámy by som očakával viac vypätých situácií, a pritom to má skôr taký dobrodružný nádych. Mladučký hrdina prepláva vojnovou dobou celkom ľahko, najprv od židovského chlapca ku komsomoľcom, potom prebehne ku nacistickým vojakom, opäť sa pokúša vrátiť ku komunistom, potom prichádza do Hitlerjugend, aby sa opäť vrátil ku komunistom. Všade stúpa po chodníčku uznania a všade je čiastočne vymývaný propagandou, na jeho živote sa to okrem toho, že sa nemôže veľmi hlásať ku židovskému národu, príliš neodráža. Ale bolo to celé zaujímavé, 2-hodinová stopáž nenudila a to, že je to podľa skutočnej postavy, je už len taká čerešnička. Mohli si ale odpustiť toľko nahoty, nepotrebujem každých desať minút sledovať holé mužské zadky. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Film byl natočen podle skutečné události. (Kulmon)
  • Skutečný Salomon Perel se objevuje na konci filmu. (Kulmon)
  • V rodném Německu byl snímek zpočátku přijímán velice vlažně, filmovým výborem nebyl dokonce ani navržen na možnou účast v boji o Cenu Akademie pro “nejlepší cizojazyčný film“. Jaké pak přišlo překvapení a rozpaky, když se ukázal jako jeden z nejúspěšnějších německých filmů, který byl kdy v USA uveden a získal nejen Zlatý glóbus, ale i oscarovou nominaci pro “nejlepší adaptovaný scénář“. (džanik)

Reklama

Reklama