Reklama

Reklama

Columbo - Série 1 (1971) (série)


Smrt nabízí pomocnou ruku (S01E02)

(epizoda)
  • Česko Trik z dětství (více)

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Brimmer sleduje manželku žárlivého nakladatele Arthura Kennicuta. Zjistí, že paní Kennicutová je svému muži nevěrná. Detektiv však nic netušícího klienta ubezpečí, že je všechno v pořádku. Má totiž vlastní plán, a sice vydírat paní Kennicutovou a dostat z ní informace o manželově podnikání. Jenže všechno se zvrtne, když detektiv v roztržce ženu uhodí a omylem ji usmrtí. Arthur Kennicut naléhá na poručíka Columba, aby případ co nejrychleji vyřešil. Proto najme právě Brimmera, aby policistovi pomáhal s vyšetřováním... (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

anais 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbo vyšetřuje vraždu manželky tiskového magnáta - vrahem je šéf jeho ochranky. Jako v mnoha dílech, poručík přivede vraha k doznání pomocí lsti. Příběhem se tedy díl nijak nevymyká, ovšem zpracování zasluhuje diváckou pozornost. Je tu mnoho netradičních úhlů kamery (z pohledu zavražděné), za netradiční lze považovat i záběr na vrahovu obrýlenou hlavu – v každém skle se promítá jiná část odklízení mrtvoly – je to nepřehledné, ale je radost vidět kreativitu s jakou tento seriál vznikal. ()

Maidenhead 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"A neni to nahoda? V tom pripade je jich mnoho." Druhy diel v serii ak neratam piloty. Usmazil ho dokonale, inak chladneho Brimmera donutil robit chyby pod tlakom. Vyborne odvedena praca od Roberta Culpa. Diel v ktorom som chvilu veril ze Columbo uz nevie ako dalej a to cloveka drzalo v napati az do konca. ()

Reklama

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V minulém dílu (Vražda podle knihy) jsme poznali jednoho z legendárních vrahů, Jacka Cassidyho, a zde se poprvé setkáváme s dalším - Robertem Culpem. Boužel, v českém dabingu v těchto dílech daboval Cassidyho i Culpa Vladislav Beneš, který se sice na Cassidyho hodí, ale ke Culpovi tento hlas vůbec neseděl. Navíc dva vrahové hned po sobě a se stejným hlasem...No, to je vedlejší...Vrah zabíjel v afektu, takže to neměl nijak zvlášť promyšlené. Prostě mrtvolu odhodil na kraji města a hrál jen na to, že by nikoho nenapadlo, aby byl s mrtvou nějak spojován. Vražda sice promyšlená nebyla, ale Columbova past ano. Vtipných momentů má tato epizoda dost, až chvílemi někdy Columbo působí jako popletený inspektor Clouseau. Není to úplně na čistých 5 hvězdiček, ale na 4 také ne, protože kvalitní díl to je. P. S. Columbo je zde na Nově dabován, tak jako ve většině prvních epizod, Petrem Haničincem. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Víte, někdy mi přijde, že jsem se stal policistou proto, abych aspoň trochu odčinil ty lumpárny, co jsem dělal, jako kluk! Jeden z mých nejoblíbenějších dílů, kde se sešlo úplně vše. Zápletka, skvělá režie, hudba, úžasné herecké trio (Falk, Culp, Milland) a dokonalý dabing všech výše jmenovaných (Haničinec, Beneš, Vinklář). Klasika. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně jeden z nejlepších Columbů. Režie sice není tak vynalézavá jako v případě Spielbergova prvního dílu ale přesto funguje, rozhodně neurazí a tak jako tak představuje vysoký nadprůměr. "Speciální efekty" v podobě záběrů běžících ve sklech Brimmerových brýlí mi přišly spíše otravné. Naštěstí jich tu nebylo mnoho. Také herectví je velmi slušné. Poprvé si tu mimochodem výrazněji zahrál i Columbův legendární vůz (mihne se ovšem zřejmě už v předchozí epizodě) a celkově se právě tady Columbo tak nějak "usazuje", pokud jde o základní charakteristiky jeho postavy. Poprvé se zde objevuje i jeden z oblíbených columbovských evergreenů jímž je podvržený důkaz, vedoucí ovšem neomylně k přiznání. To že celý ten příběh vlastně není moc pravděpodobný nechme raději stanou, to už se v detektivkách stává. Vymyšleno je to ale dobře a skvělé herecké výkony dávají příběhu takovou šťávu, že nad tím jak moc je to nepravděpodobné člověk vlastně ani moc neuvažuje... Celkový dojem: 80% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v americkém státě Kalifornie, v lokalitách Malibu, Beverly Hills, Santa Monica nebo San Fernando. (Terva)
  • Panské sídlo Arthura Kennicutta je stejné panské sídlo jako ve filmu Osobní strážce (1992), dále bylo také používáno ve filmu Harper (1966), nebo ve snímku Kmotr (1972). (Epistemolog)

Reklama

Reklama