Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (169)

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Nejméně typický Miyazakiho snímek o italském nebeském lovci odměn, který se raději stal prasetem než fašistou. Původně se mělo jednat o půlhodinový film, který bude pouštěn na palubách letadel japonských aeroliníí. Byl popisován jako : „Pobaví v letadle unavené obchodníky, i přes jejich pomalé myšlení způsobené nedostatkem kyslíku.“ Miyazakiho vášeň pro aviatiku ale udělala své, a tak vznikl film celovečerní. Podle mého dojmu měl ale raději zůstat u plánované stopáže. Začátek, kdy vzdušní piráti unesou malá děvčátka, je naprosto bezchybný - milý humor, skvělá hudba, vše plyne hladce... S upovídanými dětmi ale mizí téměř celé Miyazakiho kouzlo. Zůstávají jen letecké scény a slabší scénář (pokulhávající především ke konci). Vše zachraňuje Porco svým cynickým humorem a málokdy se objevivší "piráti-nekňubové". Porco Rosso ale stále potvrzuje dobrou pověst svého autora i Studia Ghibli. 3 a ½* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ najdnudnejší animák od štúdia Ghibli, čo som videl. Vôbec ma neoslovil. Ani to historické a talianske zasadenie, ani postavičky, ktoré sú málo sympatické až nesympatické (vrátane hl. postavy), ani letecké súboje, ani nonšalantnosť imidžu leteckých pirátov. Nepochopil som ten prasačí ksicht hlavného hrdinu, iba čo ma to odvádzalo od hlavnej línie príbehu. Ale nebolo by to štúdio Ghibli, aby nemalo krásnu a do detailov prepracovanú animáciu - tie lietadlá, motory a krajina vôkol - to je na kochanie sa. Forma tak u mňa zvíťazila jasne nad obsahom. Len vďaka nej považujem tento animák za nadštandartný. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Ovšem velmi pěkné ***, nevylučuju možnost růstu s dalšími shlédnutími, kterým, soudě podle nadšení obou potomků, rozhodně neujdu. Taková anime variace na Casablanku posunutá trochu do fantasy, milá, nápaditá a atmosférická, jen na Mijazakiho nezvykle civilní – bez ohňostrojů nespoutané fantazie se pro mě ztrácí podstatná část obvyklého půvabu – a myslím, že mi z ní toho v hlavě za pár týdnů moc nezůstane, ale třeba se taky pletu. ()

VittaBella 

všechny recenze uživatele

Řekla bych, že je tento snímek z režie H. Miyazakiho nejvíce a neprávem přehlížen. Nejsou v něm žádné lítající zámky, nadpřirozené bytosti ani divy přírody. Hlavní hrdina si místo fašistické kariéry vybral prasečí podobu a tím všechny nadpřirozené prvky ve snímku hasnou. Je to ale zároveň nejvyspělejší film ze studia Ghibli, který má obrovské kouzlo i bez toho nadpřirozena. Porcellina si přes jeho vzhled musí oblíbit opravdu každý, stejně jako ten vynikající soundtrack! ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jo jo, zamáčkl jsem slzu, přesně tak je to ve skutečnosti - před uhlazenými elegány dávají ženské přednost tvrďáckým, nepěkným, obtloustlým mužům, kteří smrdí i na fotce - zkrátka prasatům. Tradičně vysoký standard Miyazakiho, jen jsem čekal velkolepější vzdušná panoramata, když je to film o létání, bohužel žádná Laputa č. II se nekonala. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Na motoru, který Porco Rosso dostane do nového letadla, je vyraženo Ghibli. Stejně se jmenuje studio, které za filmem stojí. (Rominator)
  • Porcovo reálné jméno, Marco Pagot, si režisér Hayao Miyazaki zvolil podle italského animátora, který s ním na začátku kariéry spolupracoval. (HellFire)

Reklama

Reklama