Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Iva Janžurová ve své životní roli (přesněji řečeno dvojroli) ztělesňuje dvě povahově zcela rozdílné sestry. Zatímco jedna je vlídná a dobrá, druhá představuje ztělesněné zlo, chorobnou nenávist a závist. Zlá sestra se rozhodne odstranit svůj sourozenecký protějšek, ve kterém není schopna snést vlastnosti, jež právě sama postrádá. Její zrůdnost však záhy překvapí ji samotnou, když nabyde nečekaných rozměrů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (183)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Juraj Herz ukazuje, že horor zvládal skutečně dobře a že je naprosto jedno, jaké si zvolí prostředí, hlavně, když má k dispozici skvělé herce. On už dokáže vygradovat atmosféru a okořenit příběh tak, aby vás bavil celou dobu. Tohle je ale jednoznačně představení Ivy Janžurové, která filmu vévodí a dokáže vás okouzlit, stejně jako zhnusit v podstatě v jednom okamžiku. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si matně pamatovala z dětství a i ty střípky vzpomínek byly ostré a zneklidňující. Filmy Juraje Herze mě vždycky deprimovaly, Morgianu nevyjímaje. Iva Janžurová je zde skvělá, dokonale zvládla zahrát obě sestry a nebyl problém je vnímat jako dvě zcela odlišné bytosti. Škoda té přílišné extravagance, film se v ní doslova utápí, ale mám takový dojem, že to byl Herzův záměr. Byla opravdu hrůza sledovat, jak kamera zabírá detaily té masky, kterou měla Janžurová na obličeji. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jsem asi příliš ovlivněn knižní předlohou, se kterou se filmová adaptace jen sem tam potkává v některých uzlových bodech děje, ale samotné vyprávění, dialogy a celkové vyznění příběhu jsou kompletně jinde. Co komu sedne víc je záležitost vkusu, pro mne je ovšem Alexandr Grin naprosto srdcová záležitost a jeho nádherný příběh, pojatý nesmírně romanticky jako oslava radosti ze života vzpírajícího se smrti, patří k mým nejoblíbenějším knihám vůbec. Herz naproti tomu v příběhu kladl důraz na hororové prvky, na vyprávění z pohledu zlé sestry. To by samo o sobě nevadilo, ale když k tomu ještě navíc většinu postav pojme spíš jako karikatury, které velmi rychle mluví a mezi sebou se vlastně neposlouchají, začne to celé působit příliš nepřirozeně (a to ne kvůli úchvatné výpravě Ester Krumbachové). Je zajímavé, že Herz, který ve filmu Panna a netvor a dalších pohádkách ukázal, že mu romantika vůbec není cizí, právě v příběhu podle jedné z nejromantičtějších knih vůbec na romantiku téměř úplně rezignuje a spíše ukazuje dekadenci a nesympatické lidi, aby vedle nich vynikla postava zlé sestry. Zajímavá výprava, hudba Luboše Fišera a výborná Iva Janžurová, jenže celek jako takový, přiznávám, se mi příliš nelíbil. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Herz se bohužel pokusil převést Grinův temný, ale od hlavy k patě romantický příběh (a sestry - dvojčata navenek, ale uvnitř protipóly, patří do základní výbavy romantismu, nehledě na konec příběhu) do podoby antické tragédie, a výsledek je dosti sporný. Divadelní herectví Ivy Janžurové jde proti expresionistické stylizaci filmu - herečka se snaží sestrám dodat věrohodnost, ale režisér se o postavy moc nezajímá, protože pro něj jsou důležité kostýmy a atmosféra. Jenže zvukové efekty velice připomínají Arabelu či Rumburaka, kam taky patří, zatímco zde nevyvolávají hrůzu či alespoň úzkost, ale spíše únavu a rozmrzelost,a hlavně ničí samotný příběh. A fascinace kostýmy pak celý příběh posouvá do zvláštní snové roviny, ve které divák ztrácí kontakt s postavami. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Režiséra Juraje Herze máme zapsaného jako autora filmů se spíše hororovou tematikou, případně hororovou atmosférou. Připomeňme jen hororové pohádky Deváté srdce nebo Panna a netvor. Podobnou atmosféru nabízí i Morgiana – snímek vznikl podle románu ruského spisovatele Alexandra Grina, a i když si čeští tvůrci příběh poněkud přetvořili, základní téma určitých podivně pokroucených vztahů zde zůstává. Sledujeme osudy dvou sester (obě hraje Iva Janžurová), z nichž jedna je hodná a miluje vojáka (v podání Josefa Abrháma), druhá, zlá, jí lásku nepřeje a snaží se ji postupně otrávit. I když do očí se tváří jako její nejlepší přítelkyně. Vše je zasazeno do zajímavé krajiny u moře, a kromě vynikající režie, kamery a hereckých výkonů musíme ocenit i geniální hudbu Luboše Fišera. V dalších rolích pak uvidíme Ninu Divíškovou, Petra Čepka, Josefa Somra, Jiřího Kodeta a další. DVD je zpracováno chladně standardně, tedy průměrně až skoro nekvalitně. Pokud tedy od DVD vyžadujete skutečně špičkovou digitální kvalitu. Obraz nemá žádné větší kvality přepisu a je ve formátu 1,33:1 (4:3), zvuk je v Dolby Digital 2.0 a titulky jen české. Nu a bonusy tvoří klasickou trojku – nijak obsažné filmografie, fotogalerie a pak tři rozhovory. Herečky Iva Janžurová a Nina Divíšková vzpomínají na natáčení, přičemž více má co říci samozřejmě paní Janžurová, která si zahrála dvojroli, a pak pan režisér Juraj Herz.představí vznik filmu, důvody, proč se rozhodl pro tuto látku a další zajímavosti. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • V roce 1973 získal film cenu Zlatého Huga na mezinárodním festivalu v Chicagu. (Yardak)
  • Režisér filmu Juraj Herz dával scenář Ivě Janžurové s tím, aby si vybrala, zda chce hrát roli Viki nebo Kláry. Herečka nevěděla, pro kterou roli se rozhodnout, a proto Herz rozhodl, že bude hrát obě. (Willy Kufalt)
  • Při natáčení v Bulharsku tragicky zahynula herečka Eva Blažková. V té době jí bylo necelých 33 let. (Cucina_Rc)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama