Reklama

Reklama

Italština pro začátečníky

  • Dánsko Italiensk for begyndere (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisérce se podařilo natočit milý film o pětici obyvatel jednoho města, které spojují jejich povahy - jsou nejistí ve svém počínání, lehce zranitelní a stále ještě bez partnerů. Jedné zimy se všichni zapíší do večerních kurzů italštiny a všichni se také stanou obětí série nečekaných náhod.Stále sklíčený Andreas se nepříliš úspěšně snaží nahradit místního faráře. V té samé době se prodavačka Olympia rozhodne vzepřít dominantnímu otci a učinit krok, ke kterému se dosud nikdy neodhodlala. Zvláště introvertní kadeřnice Karen odhaluje matčino poněkud temné tajemství. Zlostný a agresivní Halvfinn se snaží vyrovnat s náhlým setkáním s láskou a jeho nejlepší přítel Jørgen Mortensen se pokouší kde komu pomoci, bez ohledu na své vlastní problémy. Jak dny ubíhají, všichni pomalu poznávají, že dostali nečekanou šanci změnit své dosavadní životy a vstoupit do šťastnějších dnů

Lone Scherfigová získala na Berlínském festivalu cenu FIPRESCI za řežijní přínos v hnutí Dogma za to, že dovolila hercům vnést do filmu humor a lidskost, a Stříbrného medvěda za režii, v Praze byl film úspěšně uveden na Dnech evropského filmu 2002. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Velice citlivě a zručně natočený snímek, který podává podrobnou výpověď o normálních lidech a normálních lidských problémech. Ačkoli manifest Dogma 95 je spíše svazující a v jistých ohledech už ztratil smysl, zde jsou jeho hlavní myšlenky předvedeny v tom nejlepším světle. Dogma sice není všelék, jak ukázal například dost mizerný film To je mé tělo, tady ale přispívá v maximální míře ke zdůraznění civilnosti a obecnosti zobrazovaného příběhu. Moc mi tahle skandinávská lahůdka chutnala a skutečnost, že po druhém shlédnutí mám chuť i na třetí dokazuje, že Italština pro začátečníky není nudný film! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Každý z tých ľudí mal svoje problémy, prišiel o blízkeho, žil si ten svoj obyčajný život, boril sa so starosťami ... a to vlastne k Dogme a Dánom pasuje. Ale tentokrát vo filme na prvom mieste bola láska a nesmierne optimistický nádych. Herci zvládli svoje charaktery bravúrne a záverečné titulky na konci boli naozaj zaujímavé. (Filmová výzva 2016 - 1frida2) ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jak píše distributor, jde o milý film s pěticí lidí, kteří jsou stále svobodní a mají nějaký problém, ať už s rodiči nebo prací. Postupné sbližování probíhá vcelku nenásilnou formou, příběh příjemně ubíhá a postupně spěje k (očekávanému) happyendu. Přesto nejde o nijak zvlášť originální snímek a humoru tam bylo naprosté minimum, což mě trošku zklamalo, takže bych to viděl na slabší 4*. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Lone Scherfig na pomalé cestě na vrchol. Jako první se ke mně z její tvorby dostal fascinující Wilbura, co se chce zabít, a stejně fascinující pocity ve mně vyvolala i Italština. Málokdy se podaří tak dobře skloubit romantickou komedii s dramatem, navíc ještě tak, aby vyvrcholení bylo hřejivé a nápadité a i přes svou naivnost v divákovi nechalo pocit krásy. Některá svalová zranění se dají léčit jen jediným způsobem. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Páči - nepáči, to je jediné kritérium, ktoré v hodnoteniach na ČSFD uplatňujem a hviezdičkami iba odlišujem mieru dojmu. Iba tak mimochodom vnímam počet Oscarov alebo iných ocenení, ktoré film získal, a u odlišných hodnotení mojich obľúbencov sa snažím v komentároch dopátrať sa toho, čo v danom filme videli a mne to uniklo. Taliančina pre začiatočníkov ma beznádejne znudila. Úsmev vo mne vzbudilo iba jej označenie za komédiu. Tých príbehov bolo na môj vkus veľa a ani jeden z nich ma nezaujal. Herci sa snažili, ale nebolo im to nič platné, lebo sa museli držať scenára. Takže Dogma - neDogma, dve hviezdičky a dosť. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Filmová společnost Zentropa v roce 2010 uznala, že film obsahuje "tematické podobnosti" s knihou „Evening Class“ irského spisovatele Maeve Binchy. Přestože nedošlo přímo k porušení autorských práv, společnost mu vyplatila odškodnění (přesnou výši neuvedla). Režisérka Lone Scherfig trvá na tom, že se jedná o její originální nápad, a nařčení dánskými médii z krádeže striktně odmítla. (bonolennes)

Reklama

Reklama