Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (137)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Celkem nuda, přestože tajný služby, špionáže a práce na pozadí dění bývají vždycky zajímavý. Tady je problém, že hned na začátku se dozvíme, co se stalo a proč se to stalo. Takže potom už nezbývá moc prostoru na nějaký drama nebo vyšetřování. Stojí to na souboji jedince vůči státu, kterej pochopitelně chce zakrýt svoje chyby a svou špínu. Tím pádem se probíjíme dialogama až do závěru, kde padne rozhodnutí soudu, který je vlastně ve prospěch obou stran. Chybí tam to zadostiučinění, na který vlastně divák čeká. A to je špatně! ()

Dm1tr1j 

všechny recenze uživatele

Toto dielo príde napínavé a super vzrušujúce len tým ľuďom, ktorí ani netušia ako fungujú spravodajské agentúry. Vojna v iraku mala typický dôvod v zisku. Nešlo o boj proti terorizmu a vôbec nie proti zbraniam hromadného ničenia. O to sa postarali STUXNET-om už predtým. Takže nič nové a nič vzrušujúce ..ale. Veľmi dobré herecké výkony z toho spravili pozerateľný snímok, ktorý zanechá v ľuďoch stopu, že aj na tých najhorších existuje remeň, a že aj medzi tími najhoršími sa nájdu ľudia so svedomím. Ak by som mal ale odporučiť niečo z tohoto sveta tak si pozrite dokument alebo film o Snowdenovy. ()

Reklama

tomik99 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů podle skutečné události. Bohužel právě tato událost šla kdysi mimo mě, nemyslím teď samozřejmě válku v Iráku, ale bohužel jsem nezaznamenal, že by došlo k takovému úniku informací, je dost možné, že se to tehdy v roce 2003 ani v České republice neřešilo. Každopádně jedná se o dobře zpracovaný snímek s výborným obsazením. Možná bych dal větší roli tisku, který mě zde bavil, ale velkou úlohu měl pouze na začátku filmu. Je až k nevíře, jak pohádkový konec vlastně tento příběh ve finále má. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Válka a výmluva mají jedno společné. Dost často jsou postavené na lži.. Svou strukturou divácky velmi přístupné drama, po kterém uznáte, že i přes všechny její neduhy můžete v demokracii fouknout do píšťalky a nehrozí vám, že omylem vypadnete z okna v šestém patře. Ať na to pohlížíme z hlediska morálních zásad, či v širších souvislostech, Tony Blair je zase za idiota.. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Mrazivé politické drama podle skutečnosti? To můžu vždycky. Hlavně když je osázeno skvělými hereckými jmény, které mám ráda. A tady je teda pěkná úroda. Fiennes, Goode, Ifans a Knightley, která si začala vybírat výborné role. Vyprdla se na megalomanskou komerci a začala hrát v menších, ale o to kvalitnějších projektech. A myslím, že se rozhodla dobře, protože jí tato žánrová poloha fakt sedí. Atmosferická, konverzační ukázka špinavé politiky. A hlavně toho, že ve všem si smočí pracky nedotknutelná Amerika. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Mechanika, na ktorú si Kat (Keira Knightley) kopíruje tajné údaje, je Zip. Išlo o I/O zariadenie zariadenie od firmy Iomega uvedené na trh v roku 1994. Mechaniky Zip využívali magnetické diskety s kapacitami 100 MB, 250 a 750 MB. Ich popularita pomerne rýchlo upadla. Médiá používané v mechanikách Zip vyzerajú podobne ako bežné 3,5 palcové diskety, sú však hrubšie. (swn)
  • Lietadlo použité vo filme je Boeing 727 vo vlastníctve spoločnosti Oil Spill Response a nie je schopné prepravovať cestujúcich. Zábery s ním boli nakrúcané na letisku Doncaster Sheffield, pred hangárom 3, kde je na dverách vidieť '2Excel'. (Arsenal83)
  • Pomenovanie „Janum“ používané Yasarom (Adam Bakri) voči manželke Katherine (Keira Knightley) znamená v turečtine „milovaná“ alebo „drahá“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama