Reklama

Reklama

Porota

Trailer

Obsahy(1)

Neworleanská vdova si najme právníka, chytrého a čestného Wendella Rohra (Dustin Hoffman), aby zažaloval zbrojařskou firmu, které dává vinu za smrt svého manžela. Terčem obžaloby je morálka tvrdého byznysu. Kdokoliv si může bez potíží pořídit zbraň a použít ji. Soudní proces přivádí na scénu, která se stává skutečným bitevním polem, několik klíčových osob. Je to právník Wendell Rohr, konzultant zbrojařské firmy Rankin Fitch (Hackman) a porotce Nick Easter (Cusack) se svou přítelkyní Marlee (Weisz). Všichni tito lidé mají jediný plán: získat porotu a zmanipulovat ji pro své cíle. Každý má jiný způsob, každý má jiný cíl. Ve hře je spravedlnost a velké peníze... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Scénář je klasickou ukázkou na téma jak nedělat adaptace. Použijí sice silnou scénu se slepcem, který se zastává svého práva stát se porotcem, ale narozdíl od Grishama pak už postavu ani její handikep k ničemu nevyužijí – dotyčný herec si to doslova odsedí. Podobných příkladů by se dalo najít víc. Naštěstí situaci zachraňují skvělí herci, ale kdyby se autoři opravdu trochu více zaměřili na samotné porotce, mohl to být daleko zajímavější film. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Přiškrcená a rutinní inscenace jednoho velkého soudního procesu a s tím spojeného tahání za nitky mimo soudní síň. S hvězdným obsazením za účasti Hackmana a Hoffmana, ale chybí důraz, sofistikovanější uchopení i zapamatovánihodné scény. Průměr který neurazí, ale ani nenadchne. Devadesátkový flák natočený o dekádu mimo. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Téma jak se dá ovlnivit soudní rozhodnutí poroty, mě velmi zaujalo, velmi zájímvý námět , byl proměněn v dorbou napínavou jízdu. John Cusack v ní jede na první místě a v těsným závěsu Gene Hackman až pak jsou také dobří Dustin Hoffman a Rachel Weisz / ta je také hezká/. Jsem "rád" že nejen české soudy mají problém s důvěryhodností. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nebudu obviňovat Grishamovu adaptaci z vykonstruovanosti, celkem s lehkým srdcem se přenesu i přes scénáristické přehmaty, kterých se takto přeplněné a překvapivě pointované snímky samozřejmě vyvarují poměrně obtížně. Za zamyšlení stojí tempo filmu, jeho gradace a plynulost, tady to podle mě občas trochu skřípalo, ale na druhou stranu film nabídl řadu nejen efektních, ale i působivých míst. Režijně by mu možná slušel uměřenější přístup, asi by neuškodil i větší prostor pro představení postav a vykreslení jejich charakterů nejen ve "všeříkajících" maličkostech - Hackman analyzuje neworleanského taxikáře - ale i v poodhalení jejich škrobených slupek, což by se u Hackmanovy postavy právníka zvyklého vyhrávat, aniž vlastně ví, proč by vyhrávat měl, která asi zaujme nejvíc konsistentností svého vylíčení (dobře, čestný a idealistický Hoffmanův advokát působí taktéž konsistentně, ale byl přece jen upozaděn a může nabídnout jen příjemné uměřené herectví), vyloženě nabízelo pro prohloubení příběhu. Hlavní hrdinové Johna Cusacka a Rachel Weisz jsou pak zahraní efektně a věrohodně, jenomže je vyloženě sráží klasická bolest moderních mainstreamových dramat - totiž tah na co nejpřekvapivější pointu, která jejich charaktery obrátí naruby, což sice v divákovi vyvolá silnou emoční odezvu, ale na životnosti a lidskosti to samotným charakterům nepřidá ani zbla. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

než se rozhodnete pro zhlédnutí tohoto snímku, zamyslete se, co vlastně od thrilleru ze soudní síně očekáváte. pokud řádnou porci napětí, jemné vykreslení charakteru postav, padoucha, kterého budete nenávidět (nebo obdivovat), asi by jste měli raději sáhnout po knize. pokud jste ochotni ,,jen" v klidu konzumovat,vězte, že vás bude čekat pohodová zábava, ve které se třeba i něco poučíte (o americké justici), uvidíte výborného G. H., velmi solidního J.C., jen ten D.H. měl tu roli napsanou takovou nějakou... . nejde ani o soudní proces, spíš o to co se odehrává nebo by se odehrát mohlo, kdyby někdo chtěl ovlivnit výsledek procesu. někomu to může posloužit jako návod, někdo se zase dokáže poučit z chyb těch druhých, já si myslím, že za ty prachy to stojí! ()

Galerie (41)

Zajímavosti (14)

  • Režisérem snímku a spoluautorem scénáře měl být původně Alfonso Cuarón, ale po několika měsících od projektu odstoupil. (Othello)

Reklama

Reklama