Reklama

Reklama

Akademie múz

(festivalový název)
  • Španělsko La academia de las musas (více)
Trailer

Obsahy(1)

Poslední film výjimečné osobnosti současného španělského filmu Luise Guerína je dokufikcí. Synopse je velmi prostá: Univerzitní profesor se po návratu domů dostane do diskuse s manželkou, z níž vyplyne pedagogická výzva na vytvoření „akademie múz", která by měla být inspirována literárními klasiky a hlavním inspirátorem bude Dante. Cílem je vytvořit nový svět pomocí poezie. Kontroverzní nápad vyvolává mezi posluchači řadu protichůdných emocí a zasáhne i do profesorova soukromí. (La Película)

(více)

Zajímavosti (3)

  • José Luis Guerín se tu opět věnuje portrétu, tematicky ho zajímají možná zdánlivě nefilmové okruhy, v důsledku tak jeho Akademie múz připomíná některé filmy režiséra, antropologa a průkopníka etnofikce Jeana Rouche. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Konflikty vznikají na plátně přímo před našima očima, jednoznačně oddělit inscenované od dokumentárního nelze, respektive oba přístupy tu splývají, protože zatímco profesor a studenti jsou skuteční, vše okolo je smyšlené. V rámci filmu zůstal tedy každý protagonista sám sebou, což mu umožnilo získat dostatečný odstup od své role i celé hry. Každý sice nosí určitou masku, na okolí ovšem reaguje dle své „pravdy" – v čemž leží i podstata psychodramatu. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Španělský režisér José Luis Guerín se nechal vtáhnout do projektu, jenž vzešel od jedné univerzitní studentky a jejího profesora. Propojení filmového a pedagogického světa dalo vzniknout jakémusi psychodramatu, jehož forma se utvářela hlavně ve střižně. Ostatně podle Guerína právě tam může dojít k odhalení dalších významů, o nichž v průběhu natáčení nemají tvůrci ponětí. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama