Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (419)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ze srdce nesnáším jakékoliv remaky, jenže... V tomhle případě musím, chtě nechtě, udělat výjimku, protože tady se to nejen povedlo, ale hlavně to díky zasazení do osmdesátých let v komunistickém Československu (namísto Británie) funguje ve více rovinách, jednak je to mnohem "větší skok spět" a druhak jsou tu pak některé osudy mnohem pochopitelnější, uvěřitelnější a zajímavější (rodiče hlavního protagonisty). Plusové body si seriál zaslouží za to, že se vyhnuli černobílé kritice režimu a místo toho se věnují především malosti lokálních podržtašků a všeobecně odporných jedinců, kteří jsou mnohdy perfektně zahraní (Honza Budař, geniální Taclík) a je velká škoda, že když se povadlo tyhle vedlejší postavy tak svěle uchopit, je důležitá postava v podání Trojana mnohdy utopena. Je to dobrý, klatě. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přes hrubou nespokojenost s pátou a devátou epizodou, musím hodnotit celý seriál kladně, ale musím přiznat, že lví podíl na úspěchu patří Ivanu Trojanovi a jeho suše hláškujícímu nadporučíkovi Plachému. Seriál byl celkově velice kvalitně obsazen a pokud do něj tvůrci nezapomněli zakomponovat humor, výborně fungoval. Slabinou byl často mdlý výkon Václava Neužila a jeho neustále se opakující halucinační stavy. Velice mě ovšem bavilo, sledovat neotřelé vyšetřovací metody soudruhů z SNB a jejich neustálé lavírování mezi snahou vyšetřit a snahou nenaštvat. Abych to shrnul, bavil jsem se a určitě jsem seriál neviděl naposled, na Martina Plachého se určitě ještě podívám. ()

Reklama

malylada 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že zápletka nabere po první epizodě takové grády a směskou všehochutí připomene menší Návrat do budoucnosti. Rozpačitý začátek spíše připomíná epizodní detektivky, než rozhání dramatu hlavního hrdiny, který může ovlivňovat osud svých blízkých. Naštěstí se tvůrcům daří ukočírovat scénář, vše do sebe spojovat a dostatečně gradovat příběh plný intrik. Herci předvádí perfektní práci, 80tkový feeling nemá chybu, včetně skvělé výpravy a vtipné zachycení tehdejšího bolševismu. Určitě mě mrzí, jak dopadl samotný závěr, vyústění finále a nemůžu se zbavit pachuti promarněné šance udělat něco výjimečného. Tvůrci si zkrátka nedokázali poradit s grácií a tápali ve vlastním scénáři. Přesto se jedná o vyčnívající počin na české seriálové scéně.......7/10 ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Kdybych to srovnával s originálem (Life on Mars), vyšel by z toho Svět pod hlavou... no asi takhle- srovnávat britskou verzi s českou je jako srovnávat Audi Quattro (kterým se vozí Angláni) se Škodou Garde (ve které jezdí naši). Nebo jako srovnávat Bowieho s Uriel. Chápeme se, ne? Ale! Ale když se na srovnávání vykašlu, vyjde mi z toho, že se s tím soudruzi z ČT vypořádali víc než se ctí. Vyloženě kvituju, že se nesnažili kopírovat originál scénu od scény, ale naopak si to, v rámci možností, natočili po svém. Dobová atmosféra v pořádku, Václav Neužil se stává čím dál tím zajímavějším, Trojan klasicky výborný a Budař... jo, Budař si toho svýho dementa, teda Klementa vyloženě užíval. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Seriál se mě získal někdy od čtvrtého pátého dílu. Zajímavé bylo propojení nenarozeného Filipa s Filipem v kómatu. Pobavily nejen Sloky, ale i sledovačky Majora Zemana nebo polákovská trma vrma se Šarikem v podání Kryštofa Hádka. V závěrečných dvou dílech mě rušily na 80. léta nereálné vyšetřovací metody a rozsudek pro Martina Plachého. Pochopil bych, kdyby zemřel při útěku na hranicích, ale poprava zaváněla mírnou propagandou... ()

Galerie (142)

Zajímavosti (83)

  • Marvan (Václav Neužil ml.) má hodinky značka Prima z roku 1978, domnělý pachatel na mopedu má stejný typ. (sator)
  • V seriálu se několikrát zmiňují minová pole na hranicích Československa, ta ale byla už rušena začátkem 60. let na nátlak západních mocností. (sator)
  • Podle tvůrců nebylo záměrem vyvolávat u diváků nostalgii k 80. létům. Svět pod hlavou má naopak ukázat severočeské město v době totality jako „zemi plnou fízlů a okresních papalášů.“ (Šéfik)

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama