Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh z roku 1898 sleduje britského důstojníka Harryho Favershama (Heath Ledger), který se odmítne postavit do čela svého pluku, když zjistí, že jeho regiment odchází do Súdánu kvůli vojenskému konfliktu s "mohamedánskými fanatiky". Přátelé a snoubenka mu pošlou čtyři bílá pírka, která symbolizují zbabělost. Aby znovu získal ztracenou čest, vydá se v převlečení za Araba do Súdánu, aby se mohl dostat za nepřátelskou linii a sloužit britským silám jako špeh a průzkumník. Když je jeho bývalý pluk napaden, Faversham tajně zachrání životy těm, kteří ho předtím označili za zbabělce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

sud 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem hledal nějaký dobrodružný film, natočený za posledních 10 let, který by si na nic nehrál. A pak jsem jeden objevil - "Čtyři pírka". Narozdíl od těch všech "Mumií" a "Tajemných tváří" působí velice přirozeně a uvěřitelně jak po příběhové stránce, tak co se týče postav. Hlavní hrdina není žádný namachrovaný a neporazitelný borec, ale obyčejný kluk, který se hrdinou stal spíše omylem. Jinak o dobrodružství není ani na chvilku nouze, výprava je pěkná, nechybí pořádná bitva, přátelství až za hrob a láska, která i hory přenáší. Nevím, co se většině na tom nelíbí. 85%. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

No nevim, nebylo to dokonalé a větším rozpočtem by tvůrci také asi nepohrdli, ale určitě jsem se nenudil. Zvlášť scéna s Arabama vyskakujícíma z písku se mi zamluvala. Heath Ledger zde odvádí svůj herecký standard, Wes Bentley zahrál velice dobře a Djimon Hounsou je fakt cool. Přijde mi to tak na 70% ale když zde vidím ta nízká hodnocení, tak já dám vysoké. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to nebylo nejhorší, leč také ne nejlepší, ovšem výpravnost filmu a dobré oko kamery mnohé zachránily. Letger byl tradičně dobrý a téma války v Súdánu pro britskou korunu taktéž. A je zde dobře vidět prvopočátek důvodů imigrační vlny do Evropy, bývalé koloniální státy jsou smlouvami sešněrovány dodnes. Tak tedy tři hvězdy. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Pro mnohé špatně natočená nuda, pro mě fascinující příběh odvahy a cti. Heath Ledger se se ctí popral s rolí mladého vojáka, kterého společnost nedokázala pochopit, přestože jeho odvaha nespočívala v laciných a okázalých gestech. Shekhar Kapur natočil příběh jednoho hrdiny, jež jím být nikdy nechtěl. Rozhodně upřímnější film, než Forrest Gump. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jak tak čtu přítomná hodnocení, vidím, že je to tu samý talentovaný scénárista, kameraman a režisér, který by si mnohem lépe poradil jak se "zmateným scénářem", tak i se "strašnou kompozicí" a v neposlední řadě i s "nijakými výkony". Já nejsem takový machr, takže se omezím jen na konstatování, že mě film rozhodně nenudil, při útěku ze zajetí mi dokonce řádně "napnul kšandy" a ne že bych neměla drobné výhrady, ale pro tentokrát si je nechám pro sebe a půl hvězdičky dávám navíc jako bolestné. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • V mnoha záběrech se po boku britských jednotek objevují také jednotky egyptské. Sůdán totiž spadal pod egyptské chedivství, vazalský stát upadající Osmanské říše. Egypt od 70. let 19. století začal prohlubovat svou závislost více na Velké Británii, která měla silný vliv především v Káhiře a závislost na Osmanské říši se tak stávala čím dál více formální. Mahdího sjednocené pouštní kmeny tak stály proti Britům, Egypťanům i Turkům. (stefji)
  • Film se dostal do kin až po dvou letech po natočení a nevydělal ani čtvrtinu svého rozpočtu. (Aknah)

Související novinky

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama