Reklama

Reklama

Columbo - Série 1 (1971) (série)


Vražda podle knihy (S01E01)

(epizoda)
  • Česko Námět na detektivku (více)

Obsahy(1)

Ken Franklin je jedním ze dvou spoluautorů veleúspěšných detektivních románů. Ve skutečnosti se spíš stará o popularitu, zatímco skutečným autorem je pouze jeho partner James Ferris. Ten se však chce osamostatnit, což znamená ohrožení Franklinova rozhazovačného života. Jediným způsobem, jak si zajistit finanční příjem, je pro Kena pojistka pro případ Jamesova úmrtí. Muž proto připraví rafinovanou vraždu: zastřelí Jamese ve svém víkendovém domě ve chvíli, kdy muž mluví po telefonu se svou ženou Joannou. Ta si však myslí, že James je ve své kanceláři. Tam však poručík Columbo se svým týmem nenajde žádné stopy, tím méně mrtvolu. Kvůli jeho následným dotěrným otázkám Franklin rychle pozná, že žádná vražda není dokonalá... Po dvou samostatných televizních filmech s poručíkem Columbem odstartoval legendární seriál prvním „řádným" dílem 15. září 1971. Jeho režisérem se nestal nikdo jiný než budoucí filmařské eso, tehdy pětadvacetiletý Steven Spielberg. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

Godhaj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Žádný mlíko, jen vejce. Pánev.“ Ač tento díl režíroval Spielberg, přišel mi méně povedený. Samotná vražda byla sice zajímavá, jenže hlavní záporák byl tentokrát až příliš slizký, i když jako obvykle výměna názorů s poručíkem byla jako vždy tím pravým kořením příběhu. Také mi přišlo, že záporák dělal tentokrát až moc chyb a nebyl tak soustředěný a Columbo to neměl zas tak těžké. ()

pravo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbovka , ktorá zaujme a neublíži, ale ozvláštňuje ju niekoľko detailov. Režisérsku taktovku prevzal v tej dobe málo skúsený holobriadok Steven Spielberg a on mal udať smer ako a kam sa seriál i postava Columba budú uberať. Columbova snaha v tomto prípade čelí relatívne nie príliš chytrému páchateľovi, ktorého prevedenie vraždy sa viac než podarilo. Mňa tento diel a pointa až tak nenadchla a pocitovo to bol priemerný diel seriálu, ktorý ako celok by určite mal za 5, ale Vražde podľa knihy dám slušné 4 hviezdičky a o opaku ma nepresvedčí ani prítomnosť Spielberga. ()

Reklama

quokam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem se prokousal k prvnimu dilu. Vic nez Columbo tu vyšetřuje porucik Nahoda - nahodou telefenuje na chatu, kdyz vrah vrazdil podruhe, nahodou jede okolo, kdyz mistni vysetruji druhou vrazdu. Ono najit pet let stary papirek s tuskou nacmaranym nametem knihy je taky kunst rovny vyhry s jackpotem. Nahodou dobrych 60 proc. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Mám Columba rád, vždycky mě pohodově naladí, roli v tom částečně hraje i fakt, že jsem na něj kdysi koukal pravidelně v neděli a to je přeci příjemnej den, tak nějak se mi to k němu váže dodnes :o) Zde jsem byl zvědavej na rukopis Spielberga, musím říct že se nijak neliší od ostatních dílů, ale to nevadí, hlavní je dobrá zápletka, ošunťelej Falk a jeho neustálé opruzování vraha :o) První vražda je skvěle vymyšlena a vůbec je to povedená detektivka ze staré školy. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na úvod komentáře si dovolím jednu poznámku. Kdybych někdy něco provedl, nechtěl bych, aby proti mě stál poručík Columbo. Sice bych byl ušetřen tvrdých kopanců a pěstí ala Cordell Walker, suchého britského humoru při zatýkání ala Bodie a Doyle, zlostného vrčení Rexe nebo občas popudlivého či nemístně vtípkujícího Olivera Heima z kriminálky Anděl, ale to všechno bych snášel možná raději než otázky detektiva, který se jeví zmateně, neustále si na odchodu vzpomíná, na co se ještě chtěl zeptat, čadí doutníkem pod nos a nakonec na nějaké banální větě či prkotině dokáže usvědčit. Columbo je zkrátka policejní génius a Vražda podle knihy je velmi zdařilým dílem kultovní kriminálky. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Jedná se o první ze tří epizod, ve kterých se v roli Columbova (Peter Falk) protivníka objevil Jack Cassidy. (Pepinec)
  • Když režisérovi Stevenu Spielbergovi nabídli natočit startovací díl seriálu, o kterém nikdo ještě nevěděl, zda bude vůbec pokračovat druhým dílem, váhal, ale když si přečetl scénář byl nadšen. A tak se stalo, že se stal součástí legendárního seriálu. (sator)

Reklama

Reklama