Reklama

Reklama

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

POMO 

všechny recenze uživatele

Výborný scénář precizně sleduje vzrůstající napětí a závažnost dění ze všech uhlů pohledu zúčastněných - ponížení trpících “vězňů”, zneužívání moci bachaři i výčitkami užíraných sledovatelů, neboli organizátorů experimentu. Ve správnou chvíli vstupuje na scénu ženský, empatičtější element, který situaci popíše lidsky a nejpřesněji. Režijně a herecky taky skvěle zvládnuté, Billy Crudup exceluje. Lepší film než jsem čekal, prakticky bez jediného slabého místa. ()

Anchi 

všechny recenze uživatele

Mi to přišlo kolikrát až hloupě vykonstruovaný a i když to all in all bylo promyšlený, především chování dozorců a naddozorců, řekněme, tak to bylo celý zároveň divně nedotažený. Možná mi chyběl bližší psychologický rozbor zneužívané strany účastníků experimentu. Jak moc jsou skutečně v háji, jak moc se jim prostředí zarývá pod kůži, jak moc jsou nad věcí, co na koho hrajou, co přehrávaj... Nebavila jsem se. Což je vlastně možná dobře...? Co mě ale bavilo, byiy scény s Ezrou, ofc, toho já můžu. // Scénář: Talbott... Tak to vysvětluje hodně :) ()

Reklama

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Poměrně autentické zobrazení, které jen nekopíruje mýtus a Zimbardovu legendu. Zimbardo pochopitelně až do roztrhání těla bude hájit tento neetický „experiment“, na kterém založil svou kariéru, ale jehož se sám zřejmě stal součástí – šlo spíše o reality show, kdy sám instruoval dozorce a byl součástí dění, aby dosáhl svého a demonstroval svůj předpoklad. Kritika poukazuje na to, že studentům nebylo umožněno dobrovolně opustit pokus, ale také to, že v chování účastníků byly patrné rozdíly dané charakterem (a otázkou je, jací lidé se chtěli dobrovolně za peníze účastnit vězeňského experimentu) a zřejmě i vědomím, co je od nich zadavateli očekáváno – ostatně kromě zákazu fyzického zranění měli „dozorci“ instrukce k podrobení si „vězňů“, tedy jak mají hrát své role. Ve filmu je dobře zobrazeno i to, že velmi brzy se Zimbardovi situace vymkla z rukou a byla to jeho žena, kdo urgoval ukončení. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když to srovnám s německou verzí z roku 2001, tak tohle je jen slabý odvar. Šikana na mě nepůsobila až tak moc šikanózně, herci nebyli příliš přesvědčiví a vypjatá atmosféra mi tu chyběla úplně. Pár slušných momentů se tu určitě našlo, solidní úroveň měly konverzace ze zákulisí, ale celkově je film pro měl velkým zklamáním. 50% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

První, opravdu podle skutečné události, natočený příběh ze Stanfordu přesně tak, jak byl. A musím říct, že to bylo hodně mrazivé představení. Nejvíc samozřejmě člověka zdrtí dvě myšlenky: "Proč jsi to dělal?" "Protože jsem mohl."---"Víš, jakej je rozdíl mezi náma dvěma?" (vězeň,stráž) "Ne." "Hod tou mincí." 90% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)
  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)

Reklama

Reklama