Reklama

Reklama

Vanishing Point

  • USA Vanishing Point (více)
Trailer

Velká jízda… velkou rychlostí... Bývalý veterán války z Vietnamu a policista Kowalski je řidič z povolání. Rozváží auta po celé zemi. Jednoho dne se se svým dealerem vsadí, že převeze auto z Denveru do San Francisca v rekordním čase. Od té chvíle již není cesty zpět. Pomyslným průvodcem zaslepenému jezdci je na jeho cestě slepý radiový hlasatel „Super Soul“. Kowalski na své pouti naráží na řadu překážek a zvláštních postav, ale vše a všichni nakonec končí jen jako ubíhající odraz v zrcátku jeho sněhobílého Dodge Challenger R/T Magnum. Co na bludného jezdce nakonec čeká na obzoru? ... Jeden z nejlepších automobilových filmů vůbec; kromě pronikavých akčních sekvencí nabízí nenucený myšlenkový přesah o iracionalitě lidského chtíče a pozemského pachtění, z nějž vede pouze jediná cesta... Za oprášenou pověst polozapomenutého road movie se v novém tisíciletí zasloužil Quentin Tarantino, když na motivy Vanishing Point natočil svůj film Auto zabiják. Původní dílo z roku 1971, výrazné ve všech ohledech, od kamery (John A. Alonzo) přes soundtrack (Jimmy Bowen a další) až po střih (Stefan Arnsten), zastřešil herec a režisér Richard C. Sarafian, opřený o vynikající scénář kubánského spisovatele Guillerma C. Infanteho. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Vzrušující symbioza auta a muže na cestě do vyvoleného nikam. Uhrančivý klid spanilé jízdy přerušované jen pár kuriózními zastávkami a hláškami rozhlasového spíkra, vizuální hostina. Až se znovu podívám na Tarantinovo Auto zabiják, nebude horší nebo lepší, bude jiné. Stejně tak i klip Audioslave k Show me how to live. A to jsem myslela, že mě kus plechu nemůže vyvézt z konceptu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

No, musím uznat, že jsem zklamán. Film jsem si sehnal hlavně proto, že se o něm pořád mluví v Tarantinově Autě Zabiják. Automobilové honičky ze 70. let fakt žeru ale tohle bylo tak trochu o ničem. Bylo to sice pěkně natočené a hl. hrdina vetšinu filmu stráví za volantem ale já se asi po půlce filmu začal nudit. Bylo to hlavně tím, že je ve filmu minimum karambolů a honiček s policií. Tohle je prostě o tom, že nějaký chlápek někam jede a jede a jede. A to trvá hodinu a půl. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Vanishing Point je film, který se poměrně dlouhou dobu zvládá maskovat za jednoduché a takřka bezduché béčko o cestě napříč Amerikou. Kowalski si to peláší po silnicích, trávě, hlíně i poušti, nikdo mu nestačí, nikdo nemá šanci ho zastavit nebo jen zpomalit. Závodní scény jsou chytlavé a nechybí jim slušná dávka energie, záhy však pochopíme, že zdaleka ne jen o nich je tento film. Pozvolna a nenásilně se dostáváme do nitra hlavní postavy, vstřebáváme pocity a hloubku jejího prožívání a teprv s odstupem času si uvědomíme, co vlastně jeho cesta znamenala a proč z ní nebylo úniku... 8/10 ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ano, je to pocta legendárním sedmdesátým létům, ve kterých byl americký film na nebývalém výsluní, a která mám ve velké oblibě. Patrně je to také film, který se stal zdrojem inspirace pro mnohé následovníky. Ovšem nezapůsobil na mě tak, jako na mnohé další. Kdybych měl zkusit najít příčinu, asi bych zmínil již samotný začátek. Postrádal jsem silněji vykreslenou pohnutku, která rozpoutala osudovou jízdu Kowalskiho. Až příliš jsem pak během filmu musel zaobírat přemýšlením o tom, proč vlastně dělá to, co dělá, a proč to všechno patrně dopadne tak, jak to nakonec skutečně dopadlo. Rozumím tomu, že poselstvím tohoto snímku je touha po volnosti a svobodě. Jen mi to zkrátka celé přišlo šíleně rychlé, stejně jako Kowalskiho jízda. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je TEN Vanishing Point! Už chápu celý kult, který kolem snímku vzniknul. V hlavní roli bílý Dodge Challenger a pro mne absolutně neznámý Barry Newman v roli psance Kowalského. Film je vlastně jedna velká automobilová honička. Takhle "na papíře", to zní jako docela málo, jenže v reálu to vystačí na 98 minut opravdu podařené, převážně testosteronově-adrenalinové zábavy, říznuté trochou filosofie a rebelie proti systému. Za zmínku určitě stojí i výkon Cleavona Littlea v roli rozhlasového DJe. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Z filmu byl sestříhán videoklip Show Me How to Live skupiny Audioslave, která použila většinu záběrů automobilové honičky. (Eldrick)
  • I přes to, že je Super Soul slepý, má na ruce klasické náramkové ručičkové hodinky s širokým páskem. (ČSFD)
  • Spoločnosť Chrysler Corporation poskytla pre natáčanie osem bielych vozidiel Dodge Challenger R/T vyrobených v roku 1970. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama