Reklama

Reklama

VOD (1)

Mistr napětí vykresluje v tomto psychologickém thrilleru fascinující portrét psychicky narušené ženy a muže, který se ji snaží zachránit. Marnie (Tippi Hedren), notorická zlodějka a lhářka, pracuje jako sekretářka Marka Rutlanda (Sean Connery) a snaží se ho okrást. Mark impulzivně požádá nemocnou krásku o ruku a snaží se dopátrat příčin její posedlosti. Když se vinnou strašné nehody Marnie dostane až na samý okraj smrti, Mark ji v nevyhnutelném šokujícím závěru donutí postavit se čelem svým démonům i minulosti. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (170)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Úvod naznačoval podstatne napínavejší príbeh. Postupne to očakávanie napínavého príbehu akosi opadlo a nebyť Seana Conneryho, tak by som tento film nepotreboval vidieť. Connery má trpezlivosť na rozdávanie. Ja by som tú divnú Marnie nechal v tom bazéne, aj keď uznávam, že jej pohotová odpoveď a obhajoba samovraždy bola výstižná. Záver kde sa z nej behom piatich minút stane opäť normálna žena, je tak trochu smiešny. Marnie, Marnie tá iste mnohým filmový zážitok zmárni...60%. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Možná, že Hitchcock natočil i lepší věci, ale osobně se mi to líbilo (navzdory mé averzi k filmům, jejichž název se nezmohl na nic lepšího, než použít jméno titulní postavy). Byť mě překvapilo, že Tippi Hedren mě zde moc nebrala - a to jsem jí byl v o rok starších Ptácích zcela okouzlen - možná je to proto, že ji zde po mém soudu - navzdory malému hereckému prostoru její postavy - zastínila Diane Baker, která je zde zcela úchvatná (mimochodem obě herečky jsou dosud naživu, což mě svým způsobem fascinuje). Během sledování jsem si mnohokrát uvědomil, jak skvěle je ten film odvyprávěný - v podstatě v každém momentu chce člověk vědět, co se bude dít dál - ta práce s pozorností diváka je zde podle mě prostě výborná, ačkoli ten film paradoxně podle mě vlastně moc napínavý není, a celkem bezproblémově lze předem odtušit, jak to celé dopadne. Každopádně i po těch letech to podle mě stále stojí za vidění, podobně jako je zajímavé si přečíst ve slavné knize rozhovorů Hitchcocka s Truffautem, co si o Marnii myslel sám Hitchcock, který za ústřední téma toho filmu označil fetišistickou lásku Marka ke zlodějce. ()

Reklama

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Tihle Hitchcockovi chlapíci z Marnie a Vertiga zacházejí s objekty svého zájmu jako s pokusnými zviřátky. Tak třeba tady: Connery Marnie pozoruje, odhaduje, děsně ji chce - a jakmile má pocit, že ji dostal (do kouta), jen si s ní pobaveně pohazuje a snaží se přijít té její fascinující záhadě na kloub čím dál nevybíravějšími způsoby... V roce '64 letech to byl jistě thriller jako břitva, dnešnímu diváku je ovšem rozuzlení jasné dlouho dopředu. O to více času mi tedy zbylo na fandění verzi z alternativního vesmíru, v němž Marnie Bonda ve finále kuchla a zmizela i s jeho šrajtoflí v dál. By si to byl zasloužil, parchant jeden sadistická. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Vo filme bezpochyby cítiť Hitchovu prácu (výborné po formálnej stránke), fakt je ten že po produkcii vo mne ostala istá pachuť. Hoci scenárista načrel do psychoanalýzy a celkom zručne, paradoxne práve psychológia niektorých postáv bola v mojich očiach pochybná (predovšetkým tú patologickú náklonnosť Conneryho k Tippi som mu "nezožral").Krimi rovina nebola dostatočne krimi a dramatická línia pôsobila trochu kŕčovito. V rámci Hitchovej tvorby sa jedná o mierny podpriemer, čo v rámci normálnej produkcie znamená stále velmi dobrý priemer:) ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Pokud dobře počítám, je Marnie 23. filmem, který jsem od mistra Alfréda viděl, takže už jsem celkem způsobilý napsat, že vím, že Hitch to umí lépe. Dokonce mnohem lépe. Na staré dobré časy, kdy nám napínal nervy k prasknutí, si vzpomeneme jen v jediné scéně (Marnie jde loupit a v tu chvíli přijde uklízečka), jinak jde o rozvleklý psychologický dialog mezi Hedrenovou a Connerym, který je navíc podivně nelogický: Marnie je sice hezká ženská, ale není to až taková sláva, aby si kvůli tomu muž vzal ženu, která ho podvádí, lže mu a štítí se na něj sáhnout. Vysvětlete mi, co z toho vztahu Mark má? Skutečně ji tak moc miluje? Nebo ho pohání spasitelský komplex, chce Marnii za každou cenu pomoct? Nevím, nějak tomu nevěřím. Hitchcock je tentokrát víc psychoanalytický než cokoli jiného a to mi upřímně řečeno nesedí. Závěr byl ve své době nejspíš velmi šokující, ale ve zkoušce času neobstál. Dnes jsme zvyklí vídat mnohem horší věci i v některých filmech pro děti. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (22)

  • Po filme Vtáci (1963) ide o druhú spoluprácu režiséra Alfreda Hitchcocka s herečkou Tippi Hedren. (ČSFD)
  • Na scénáři původně pracoval Evan Hunter, ten však trval na vynechání kontroverzní scény v lodní kajutě, s čímž však Hitchcock nesouhlasil. Scénář poté dokončil Jay Presson Allen. (filip.novak)
  • Při natáčení scény, kde Lil naslouchá z okna rozhovoru Marnie s Markem, přišel Alfred Hitchcock za Dianou Baker, která hrála Lil, a rukama upravil její obličej do výrazu, který měla Lil mít. (facojurka)

Reklama

Reklama