Reklama

Reklama

Režisér Alfred Hitchcock sice proslul jako mistr napětí, je však podepsán i pod několika filmovými komediemi. Jednou z nich je ztřeštěný příběh manželů Smithových, kteří po třech letech šťastného soužití zjistí, že kvůli byrokratické chybě nemá jejich sňatek právní platnost. Čili že vůbec manželi nejsou. Náhle před nimi stojí otázka, zda si jeden druhého chtějí "znova" vzít. Pan Smith už dříve odpověděl "ne", přičemž bral celou situaci na lehkou váhu. Paní Smithová se však teď rozhodne pro razantní krok a vyhodí manžela z bytu. On si musí znova získávat její náklonnost, důvěru - a konečně i lásku...
Postavy manželů Smithových se staly skvělými hereckými příležitostmi pro Carole Lombardovou a Roberta Montgomeryho. Pro zajímavou hollywoodskou star Lombardovou to byl bohužel film předposlední - zahynula o rok později při leteckém neštěstí ve věku pouhých 33 let. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

"Miláčku, v Metropolitním kině dávají novou screwballovou komedie. Půjdeme, prosím?" upřela na něj psí pohled. "Ale drahoušku, víš přece, že na romantice usínám. " " Jenže tohle režíruje Alfred Hitchcock- Suspicion přece zbožňuješ. Hraje tam Carole Lombard, ta ledově krásná blondýnka, kvůli které jsi na Times Square málem zakopl. " " A o čem to je? " "Po třech letech manželství se manželé dozví, že jsou oddáni jen podle zvykového práva a že ve skutečnosti jejich sňatek není úředně platný. A ten její nezdárný skoromuž se den předtím lehkovážně prozradil, že by se už podruhé, mít tu možnost, neoženil. " " Tak dobře, drahoušku. Ale příště půjdeme na nějaké válečné drama. " a rozhodným humpreybogartovským gestem si nasadil klobouk. "Tak co tomu říkáš? " " Vůbec bych nevěřil, že to režíroval ten samý Hitchcock. Ale bavil jsem se, to ano. Když se chlápek zbaví manželky, je to opravdu velká legrace, každý by si to měl zkusit. " "Ale ona byla báječná, jak mu dávala zabrat s tím nekňubovitým ctitelem. A ten její předstíraný dialog, kdy stála v místnosti sama a hrála si s manželem jak kočka s myší. " " No ale uznej, drahá, že ten závěrečný polibek vzhůru nohama s lyžemi na nohou byl dokonale stylový. " " Miláčku, můžu se tě na něco zeptat? " " Cokoliv, srdíčko. " " Vzal by sis mě znovu, kdybys měl možnost vrátit čas? " "Ty můj hlupáčku, jak se takhle můžeš ptát? " Bum. Bác. Zvuk tříštícího se skla. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Třetí americký film Alfreda Hitchcocka je -netypicky- komedie a velice vtipná. Absurdní situace, komické gagy i několik slušných dialogů s dobrým scénářem. Hereckému obsazení není co vytknout, snad až na to, že do role Davida Smithe by se více hodil Cary Grant. Film, který stojí za pozornost, ale protože ze stejného období jsou i lepší komedie (např. Jezinky a bezinky) tak jen 4,5* (ale zaokrouheno nahoru). Komentář napsán 10.12. v 18:17 (2008). ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Ano, Hitch uměl natočit i povedenou komedii. Bohužel ale tak starosvětskou, korektní a tak moc roztomilou, že to až není moc vtipné, ba co víc, že to občas není koukatelné.. Je mi líto, ale tahle romantická předvídatelná hloupůstka mi k srdci příliš nepřirostla. Nudila mě a moc jsem se u ní nesmál. Co musím pochválit je ale nadmíru povedený úvod - ,,Kdyby sis mohl vybrat, jestli si mě znovu vezmeš, udělal bys to?" ,,Ne." ,,Pane Smithi, vaše manželství je neplatné!" ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Lehce úsměvná taškařice. Ovšem nic víc. Kdo čeká něco ve stylu Války Roseových či špionských Smithových s Pittem a Jolie bude určitě zklamaný. Hitchcock se nepouští do žádných větších akcí a Pan Smith s manželkou se nese výhradně v duchu konverzačních přestřelek, které však postrádají potřebnou jiskru. Přitom téma partnerských šarvátek nabízí v tomhle ohledu velký prostor k pořádnému řádění či vytříbeným vtípkům. Jinak nevýrazný snímek však naplňuje svou krásou nádherná Carol Lombard a vzhledem k tomu, že nejen ona odvádí i alespoň slušné herecké řemeslo, nejsou Hitchcockovi Smithovi zas takovým propadákem. Bez většího váhání za tři. Viděno během Season Challenge tour 2015 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak si Alfred vyskúšal aj klasickú screwball komédiu a nedopadlo to vôbec zle. Len ma jeho výlet do čisto komediálneho žánru akosi nedokázal v žiadnom momente prekvapiť a samozrejme je od začiatku jasné, kam to celé smeruje. Spočiatku je motivácia pani Smithovej pochopiteľná, je to taká malá milá pomsta, ale časom to už začína naberať až zbytočne prehnané obrátky a postupne som aj prestal chápať, prečo chce pán Smith svoju neprávoplatnú manželku späť. V týchto úlohách sme vídavali Caryho Granta, Katherine Hepburn a ďalších a aj Lombardovej a Montgomerymu to spolu svedčí. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Hitchcockovo cameo režírovala Carole Lombard. (Kulmon)
  • Carole Lombard krátce po natočení filmu zahynula při leteckém neštěstí. (Kulmon)

Reklama

Reklama