Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Kombinace špionážního filmu a romantiky s čitelným Hitchcckovým rukopisem. Na špionážní film až moc romantiky ... Ale už sjem si zvykla, že si Hitch vybíral předlohy, které nejsou tak úplně šálek mého čaje. Na rdrhou stranu je dokázal zpracovat s velkou profesionalitou. Zde díky hlavnímu představiteli velmi dobře koukatelné. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol skutocny filmovy zazitok, ktory len tak lahko medzi starsimi filmami nevidim. Hitchcockovi sa podaril natocit perfektny dobrodruzny film plny prekvapeni, perfektne prepracovaneho scenaru, ktory dokazal byt rovnako napinavy, ako aj humorny. Scena pri uteku z aukcnej sieni nemala chybu, taktiez aj ta scena s lietadlom a mnohe dalsie. Tento film mi zostane dlho v pamäti a tesi ma, ze pan Hitchcock dokazal natocit aj iny zaner, ako thriller alebo horor... 18.09.2009 _____ Cary Grant - (Roger O. Thornhill) +++ Eva Marie Saint - (Eve Kendall) +++ James Mason - (Phillip Vandamm) +++ Martin Landau - (Leonard) +++ Jessie Royce Landis - (Clara Thornhill) +++ Josephine Hutchinson - (Mrs. Townsend) +++ Leo G. Carroll - (Profesor) +++ Philip Ober - (Lester Townsend) +++ Hudba: Bernard Herrmann +++ Produkcia: Alfred Hitchcock, Herbert Coleman +++ ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máte něco s očima? - Ano, jsou citlivé na vyptávání." Nechci být unesen, nechci v opilosti řídit, nechci si hrát s průvodčím na schovávanou, nechci být smeten práškovacím letadlem, nechci rušit průběh aukce a už vůbec nechci být zastřelen. A nechtěl to ani Roger Tornhill. Dostal se však do tajnejch her mezi těmi dobrými a těmi zlými, zamiloval se a jako správnej chlap přišel s vlastním řešením. Hitchcock natočil velmi napínavou podívanou, na který však již zub času zanechal svou stopu a k tomu, aby příběh fungoval bylo nutný, aby policisté dokázali sami sebe přesvědčit o tom, že jim by přeci nikdo nelhal a proto by k ověření totožnosti nikdy nepožadovali žádný doklad. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Těžko tenhle film posuzovat současnými měřítky a nároky na řádský horror, ale fakt musím uznat, že Hitchcockovi se podařilo bez dnešních velkých trikových výdobytků a možností zachovat něco, co je podle mě "trik-netrik" pro to správné napětí nezbytné a to je atmosféra. Když například Grant čeká na té opuštěné silnici mezi poli, nikde nic a nikdo - to je právě to ONO. Na druhé straně jeho zběsilá jízda v opilosti s očima navrch hlavy - to vypadalo jako parodie a dost komická. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný Hitchcock, než jak jsem ho zatím poznal. Tento film položil základy žánru akčního filmu a je to na něm vidět. Dialogy a humor jsou opět skvostné, stejně tak Cary Grant, Eva Marie Saint a hudba. Ale akční rovina již opravdu působí poněkud naivně ( i když se to snažíte brát s nadsázkou ) a humorně a není to tak napínavé ( ten závěr ). Úvodní titulky ve mně vyvolaly reminiscenci na úvodní titulky Fincherova Úkrytu a při scéně, kdy si Cary Grant v koupelně píská melodii Zpívání v dešti jsem si zase vzpomněl na Mechanický pomeranč - podobnost čistě náhodná, nebo přiznaná inspirace? To by mě zajímalo. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (69)

  • Alfred Hitchcock přišel poprvé za scenáristou Ernestem Lehmanem údajně pouze s těmito nápady, které chtěl zapracovat do děje: záměna identity; budova Organizace spojených národů a honička po hlavách sousoší na Mount Rushmore. (džanik)
  • V úvode filmu je vidieť Hitchcocka, ako mu pred nosom ujde autobus. Keď Roger Thornhill (Cary Grant) vchádza do hotelu Plaza, ako podmaz znie pieseň "It is a Most Unusual Day". Záverečný strih pri vytiahnutí Eve (Eva Marie Saint) zo zrázu útesu na vytiahnutie Eve na lôžko v kupé skrátka ignoruje ako došlo k záchrane a rovno premosťuje na to, že tí dvaja si padli do oka, a definitívne. Hitchcock trúfalo manipuluje s vedením diváka a neustále podsúva hru medzi pravdepodobným a neočakávaným, medzi napätím a prekvapením. (Biopler)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama