Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

castor 

všechny recenze uživatele

„Poslyšte. Já pracuji v reklamě, ne jako bílý kůň! Závisí na mě má práce, sekretářka, matka, dvě bývalé manželky a několik barmanů… A já je nehodlám zklamat tím, že se nechám zabít!“ Hitchcock přichystal dokonale neprůhlednou zápletku, která se točí okolo agentů, nepravé identity a dvojí hry tajných služeb. Výsledek baví i po několika dekádách. Když si tajné služby ztotožní (ne)jistého agenta s reklamním odborníkem, je to pro něj rána, pro diváka ale záruka neotřelé podívané, která jej udržuje v sympatické nejistotě. Snímek navíc o pár let později získal nový rozměr, když antagonismus mezi obyvateli Spojených států a jejich vládou začal být otevřený. Nápad s atentátníkem bez tváře letícím v postřikovači obilí je výborný. A nejen ten! ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

North by Northwest byl první film, na který jsem se od Hitche opravdu hodně těšil. Taky je to první film, který můžu opravdu pochválit. Pochválit ho za originální příběh, výborného a charismatického Caryho Granta, - který by určitě uspěl i jako James Bond díky svojí eleganci - a stylový scénář. Normálně přiznám, že je to hezkej chlap a vypadat jako on by mi vůbec nevadilo. Ale určitě nemůžu pochválit to, jak s tím Hitech zaráběl, protože efekty jsou otřesně, prvotní Caryho „opilá jízda“ působí opravdu lacině, některé scény jsou uměle a křečovitě vyvolané. Místy dochází k obrovské teatrálnosti. Charaktery vykresleny dobře, ale důležitá věc, vládní agentura mi připadala jako pionýrský tábor pro lidi staršího věku. Největším strašákem je ale předvídatelnost, které si většina z vás nejspíš nevšimla, jak jste do toho byli zažraní. Mít u toho společnost, vsázel bych se o pokračování další scény a pořádně si namastil kapsy! Ve filmu nenajdete žádný zvrat, který vás překvapí nebo dokonce zarazí, protože to všechno budete čekat. __ Po druhé projekci jsem byl uhranut a opět ti, Hitchi, přidávám další hvězdičku! ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to taková konspirační bondovka se sympatickými herci a scénářem. Některé scény jsou geniální např. ta s letadlem. Příběh je dobrý a ze začátku velmi poutavý a zajímavý, ale ke konci to začne naivnět a prostě mám pocit že se z toho dalo vyždímat víc. Ale to nic nemění na tom, že Hitchcock je skvělý režisér a jeho filmy buď nestárnou vůbec anebo jen trochu. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzábavnějších Hitchcockových thrillerů. Jeho oblíbená témata - agenti, záměny osob, falešná obvinění či špionáže, jsou v tomto filmu výborně poskládaná do sebe a tvoří originální a nápaditý snímek. Některé scény jsou opravdu nezapomenutelné, jako například útěk před letadlem v kukuřičné planině či závěrečná napínavá scéna na Mt. Rushmore. Cary Grant je elegán, který do role Thornhilla výborně pasuje a v některých scénách je i velice vtipný. Skvěle mu sekunduje krásná a šarmantní Eva Marie Saint. Mistr Hitchcock nám na začátku filmu pěkně zamotá hlavu a naše mozkové závity nechává spolehlivě pracovat prakticky po celou dobu. Během příběhu se ale veškeré věci vysvětlí a divák musí být spokojen. Výborné herecké výkony, skvělá režie, parádní hudba (podle mého osobního názoru jeden z nejlepších hudebních motivů v Hitchcockových filmech vůbec) a zábava a napětí od začátku do konce. Uprchlík 50. let. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Geniální thrillerový part s úžasně vypracovanou paranoiou hlavního hrdiny, do posledního detailu promyšlenou logikou konspiračního thrilleru a v neposlední řadě příjemnou dávkou černohumorného zlehčování, jímž Hitchcock po divákovi sem tam ironicky zamrká. Formálně bezchybné (práce s kamerou patří do učebnic!), herecky přesné (Cary Grant cedící cool hlášky s ledovým klidem a Eva Maria Saint jako osudová femme fatalle jsou naprosto úžasní) a navíc naprosto ukázkově vygradované napětí až do famózního závěru na Mount Rushmore. Bezchybné dílo, v němž se zrcadlí obraz jediného – ryzí geniality! ()

Galerie (130)

Zajímavosti (69)

  • Většinu filmu vidíme Rogera Thornhilla (Cary Grant) na levé straně plátna (obrazovky). (džanik)
  • I v tomto filmu si režisér Alfred Hitchcock střihl tradiční cameo. Ztvárnil muže, kterému v úvodu ujede "před nosem" autobus. (džanik)
  • Když Roger Thornhill (Cary Grant) jede vozem v úvodu filmu se svou sekretářkou Maggie (Doreen Lang), které diktuje úkoly a vzkazy, je za zadním oknem vidět automobil Škoda 440 - Spartak. Následuje Thornhillovo auto téměř celou dobu jeho cesty. (Robbi)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama