Reklama

Reklama

Provaz

Trailer

James Stewart, Farley Granger a John Dall vytvořili ústřední postavy v akcí nabitém thrilleru inspirovaném skutečnou událostí: případem Leopold a Loeb. Granger a Dall hrají dva kamarády, kteří uškrtí svého spolužáka jen tak, pro pocit vzrušení. Poté uspořádají honosnou párty pro rodinu a přátele oběti, při níž je tělo mrtvého nacpáno do kmene stromu sloužícího jako švédský stůl. Když vrazi stočí konverzaci na téma dokonalé vraždy, jejich bývalý učitel (Stewart) pojme podezření. V této Hitchcockově fascinující exkurzi do smrti zjistí profesor během jedné noci, jak brutálním způsobem přeměnili jeho studenti své akademické teorie v hrůzostrašnou realitu. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (34)

  • Film se odehrává v reálném čase. (ČSFD)
  • Divadelní hra Patricka Hamiltona, podle níž byl film natočen, vyobrazuje postavy Brandona (John Dall) a Phillipa (Farley Granger) jako homosexuály. Ve filmu je to pouze naznačeno. Ve své době šlo o velmi kontroverzní téma. Představitelé obou rolí a scenárista Arthur Laurents byly podle všeho gayové. (ČSFD)
  • James Stewart (Rupert Cadell) později litoval své účasti ve filmu. Podle něj se do role profesora nehodil. (ČSFD)
  • Pro usnadnění pohybů kamery při dlouhých záběrech, které byly ve střižně spojeny v jeden dlouhý záběr, byly na podlaze nakresleny očíslované značky. Rekvizitáři museli během akce často hýbat s kulisami (se stěnami, stoly či židlemi), aby kamera mohla projet. (Epistemolog)
  • Příběh chladnokrevné vraždy spáchané dvěma zámožnými (údajně homosexuálními) intelektuály byl inspirován skutečnou vraždou 14letého mladíka Bobbyho Frankse, kterou v roce 1924 spáchali studenti Nathan Leopold a Richard Loeb. (Epistemolog)
  • Alfred Hitchcock se objeví ve filmu jako muž kráčející po ulici (i když sotva rozpoznatelný) hned poté, co zmizí jeho jméno v úvodních titulcích. Jeho profil se objeví také na neonovém nápisu, který inzeruje "Reduco". Stejný fiktivní produkt na hubnutí, který propagoval ve svém známém novinovém cameu ve filmu Záchranný člun (1944). (Chegi)
  • Film byl natočen v deseti dlouhých záběrech, které byly spojeny tak, aby působily dojmem jednoho záběru. Přechody byly zamaskovány objekty, které během střihu zakryly kameru. Délka jednotlivých záběrů byla následující: 9:34, 7:51, 7:18, 7:09, 9:59, 8:35, 7:50, 10:06, 4:37 a 5:40. (shimik77)
  • V divadelní hře, ze které film vychází, vražda ukázána nebyla. Diváci tak mohli hádat, zda v truhle něco je, či nikoliv. ((mOnkey))
  • Ve filmu jsou dva úmyslně viditelné střihy. Jeden, když služka vstoupí a oznamuje telefonní hovor, druhý poté, co James Stewart (Rupert Cadell) mluví o své teorii, jak spáchat dokonalou vraždu. (Kulmon)
  • Trailer k filmu obsahuje záběry natočené speciálně pro něj. David (Dick Hogan) sedí na lavičce v parku a povídá si s Janet (Joan Chandler) předtím, než odejde za Brandonem (John Dall) a Phillipem (Farley Granger). Scénu komentuje James Stewart (Rupert Cadell), který poznamenává, že je to naposledy, co Janet a diváci vidí Davida živého. (Vampireman)
  • Vzhledem k tomu, že záběry byly velmi dlouhé, všichni na place se snažili vyvarovat se jakýchkoliv chyb. Kameraman, kterému kamerový vozík v jednu chvíli přejel a zlomil nohu, byl například během záběru odvlečen z placu se zacpanými ústy. Jindy zase rekvizitář bleskurychle chytil skleničku, kterou žena málem upustila na zem, když při jejím pokládání minula stůl. (Vampireman)
  • Film byl natočen kompletně v ateliéru (kromě úvodních titulků). Kvůli zvuku policejní sirény, přibližující se na konci filmu k domu, nechal Hitchcock přijet sanitku se zapnutou houkačkou ze vzdálenosti několika bloků přímo ke studiu Warner Bros. Její zvuk zachytil mikrofon zavěšený na vstupní bráně studia. (Vampireman)
  • Alfred Hitchcock musel značnou část filmu kompletně přetočit, protože nebyl spokojen s barvou západu slunce. (Vampireman)
  • Kvůli pohybujícím se kamerám a světlům museli herci během natáčení dávat pozor, aby nezakopávali o kabely. (Vampireman)

Reklama

Reklama