Reklama

Reklama

Sandman

(seriál)
  • USA The Sandman
Trailer 1
USA, (2022–2024), 19 h 8 min (Minutáž: 38–64 min)

Předloha:

Neil Gaiman (komiks)

Hudba:

David Buckley

Hrají:

Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Charles Dance, Boyd Holbrook, Jenna Coleman, Vivienne Acheampong, Sanjeev Bhaskar, Asim Chaudhry, David Thewlis (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(21)

Existuje svět, kam se dostaneme, jenom když zavřeme oči a usneme – říká se mu Snění. A Pán snů Sandman (Tom Sturridge) tam umí zhmotnit naše nejhorší noční můry a představy. Když Sen nečekaně padne do zajetí, ve kterém stráví sto let, vyvolá jeho nepřítomnost dlouhou řadu událostí, které navždy promění svět spících i bdících. Sen se proto vydává na putování mezi světy i v čase a napravuje chyby, které udělal za dobu svojí dlouhé existence, musí znovu prozkoumat, kdo je přítel, a kdo nepřítel, a poznává taky nové bytosti – ať už kosmické nebo ze světa lidí. (Netflix)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (288)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně ambivalentní adaptace legendární komiksové ságy, respektive prvních dvou knížek, od mistra imaginace Neila Gaimana – není vyloženě špatná, ale ani vyloženě kvalitní. Extrémně věrohodná, ale zároveň dost pofidérní a nevěrohodná. Poutavě fantasmagorická, a přitom tak nezajímavá. Nápaditá, a přitom tak debilní. Vizuálně krásná, a přitom tak kurevsky hnusná (ten podivně plochej formát obrazu mi fakt vadil). Vypadá draze, a přitom tak levně.... Vrcholem seriálu je 4., 5. a 6. epizoda – tedy návštěva Pekla, konverzačka v bistru, a procházka se Smrtí. Vše mezi tím je random směs rádoby fantazijních báchorek bez ladu a skladu. Prostě typická netflixovka, která si sice bezpochyby najde své příznivce a fanoušky, ale jinak své literární předloze nesahá ani po kolena, ale ani po kotníky. Komiksová série mi leží v knihovničce, a Domeček pro panenky považuju za jeden z nejlepších grafických románů co kdy vznikl, takže mám páru o čem mluvím. Jsem ale rád, že Neil je rád.... Jakožto average spánek enjoyer hodnotím 6 lapači snů z 10. Doufám že druhá série víc prozkoumá mýty, urban-legends, kosmické či božské entity a svůj fikční svět celkově. Tenhle seriál zkrátka potvrzuje, že Sandman je příliš komplexní a nezfilmovatelná umělecká látka. Ve formě kresleného animáku by šlo o prvotřídní a mnohonásobně kvalitnější záležitost. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Z první poloviny seriálového Sandmana jsem byl nadšený - jako absolutní milovník předlohy, která je imho tím nejlepší co kdy  mezi komiksy vzniklo, jsem vítal i změny oproti knize, v seriálovém médiu fungují lépe a vedou k lepší dramatizaci. Ale v polovině, právě u mé nejoblíbenější povídky Tlukot jejích křídel, se to zlomilo a jsem z toho trochu smutný. Zpracování druhé knihy, Domečku pro panenky, už není zdaleka tak silné jako předloha, změny vůči ní jsou poněkud bizarní a zbytečné, a je také nepěkně vyměklá oproti brutalitě duševní i fyzické jaká se odehrává na stránkách. A samozřejmě, musím si zanadávat na obsazení - Tom Sturridge jako Sandman je perfektní, většina ostatních postav také velmi sedí, i ty které mají oproti předloze změněnou rasu, sexualitu či pohlaví... ale ta Smrt. Ta Smrt, ta mě prostě bolí. V knihách dokonalá rozpustilá holka, drobná gotička provázející smrtelníky na jejich poslední cestě a nabízející útěchu i filosofický nadhled, dívka do které se nejde nezamilovat... a tady je z najednou stará osvalená ženská postrádající veškeré kouzlo své původní osobnosti. Že je navíc černoškou je už jen další nepříjemný detail. 8/10 ()

Reklama

Botič 

všechny recenze uživatele

Fantasy? Filozofický příběh o životě, snech, nebi, pekle, nadějích, zoufalství, touhách? Všechno najednou! Nejsilnější je Sandman ve chvílích, kdy se úplně odkloní od digitálních cukrbliků a servíruje takové ty malé příběhy s velkým přesahem, kterým věnuje třeba jen dvacet minut svého času, nebo i celou epizodu. Je vidět, že se tu tvůrci mohou opřít o dost silný materiál, který překvapivě funguje i mimo stránky komiksu. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

O něco méně hravé, o něco méně explicitní. Trochu příliš beroucí se vážně. Méně close-up záběrů na "magnum" pohled Sandmana s vyšpulenými rtíky by ničemu neuškodilo. Místní nutná "epičnost" mě otravovala. Esteticky trochu CGI prkenné, kýčovité a strojené. Co do obsahu ale základ zůstal v pořádku a citlivý k předloze. Díly 24/7 a The Doll's House velice fajn. EDIT: Neil Gaiman se zdá být s adaptací spoko. Divný, co? ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Části, které natočil Jamie Childs byly moc dobré. Mě nejvíc potěšil šestý díl (opravdu krásný příběh!), a souboj v pekle, v části čtvrté. Chválím dabing Sandmana, Ondřej Dvořáček má výborný hlas! Multikulti obsazení mě nevyrušovalo, nejde o Victora Huga, ani o historické téma z dob Velké Káči, co bylo ale přitažené za vlasy, četné postavy stylizované do buziklubu z časů Boy George a Jimmi Somervilla. Abychom si rozuměli správně, 4% jsou stále 4%, čili nechápu, co tady Netflix předvádí. Ne, opravdu nejsme 50/50, ani nejsme většinově bezpohlavní, ani unisex, počin nemá ani ústřední LGBTRDJXBCJSTE+- autobus linii, co se mi tedy doneslo, řekla bych, že se tady autor prodal, jak štětka na parkovišti tiráků. A z homofobie mě podezřívat nemusíte, tohle smrdělo i našim osobním, milovaným, buzíkům. 11. díl byl opruz, utopené prašivé kocure a zacílení na naříkající, kteří xsmrti (která se ne a ne dostavit) trpí tím, že je člověk pán tvorstva (no tak je, ale dělá kromě bordelu i spousty přínosných věcí), a že lidí je mnoho (ale své příbuzné vymlátit rozhodně nehodlají), na mě tedy nezacílilo. Část mě zaujala až ve finále, kdy šla k Sandmanově věci, přesto všechno se na pokračování se zájmem podívám, dost situací v celém seriálu bylo výborně vymyšlených, Morfeus se mi líbil, jen doufám, že se tvůrci vymaní z koťátek a kokotinek pro současné krutopřísně uvědomělé levotočivé fakánky, kteří si objednávají "brutální" studené kafe s plovoucími kousky ovoce a snítky jalovce, jejich Bohy jsou céčkoví herci, co fotí na instáč jídlo, prostě harantíci, kteří  sní o majetkové rovnosti mezi všemi a víc než smrt je děsí kostka bílého cukru. Bylo by dobré, kdyby se další díly vrátily do kolejí Jamieho Childse. ()

Galerie (234)

Zajímavosti (10)

  • Přestože se v seriálu nevyskytují a není o nich zmínka, příběh se odehrává v komiksovém vesmíru DC, tedy ve stejném světě, kde existují postavy jako Superman a Batman. (spacemaster)
  • Jed Walker (Eddie Karanja) má ve svém snovém doupěti figurky Batmana, Flashe a Wonder Woman. (spacemaster)

Související novinky

Sandman se dočká druhé řady

Sandman se dočká druhé řady

03.11.2022

Tak je to konečně oficiální, a fanoušci už můžou přestat na sociálních sítích bombardovat spisovatele a scenáristu Neila Gaimana dotazy, jestli a kdy Netflix obnoví adaptaci jeho slavného komiksu… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Netflix chystá Sandmana

Netflix chystá Sandmana

01.07.2019

Kultovní komiks The Sandman se v Hollywoodu pekl už pěknou řadu let. Oceňované dílo spisovatele Neila Gaimana zkoušela studia přivést na plátna kin už někdy od počátku devadesátých let minulého… (více)

Reklama

Reklama