Reklama

Reklama

Frank Adler (Chris Evans) je svobodný muž, který všechny síly věnuje výchově své energické neteře Mary (Mckenna Grace), zázračného dítěte. Jejich společný šťastný život se ale ocitá v ohrožení ve chvíli, kdy se o matematickém nadání vnučky dozví Frankova arogantní matka (Lindsay Duncan), která už má s Mary jiné plány. (Bontonfilm)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (311)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Již dopředu jsem tak nějak tušil, že by mi tento snímek mohl padnout do oka a líbit se. Předpoklad to byl správný. Je sice pravdou, že v určitých chvílích je možná zbytečně prvoplánovitě emotivní, avšak to mi nevadilo. K podobným příběhům zkrátka emoce patří a neřekl bych, že by to v případě Gifted působilo lacině. Film mě zaujal jak hereckými výkony, zejména Mckenna Grace, tak dějově, protože coby divák jsem byl spíše nestranný a měl jsem pocit, že jak Frank, tak jeho matka jsou až moc extrémisté a nedokáží najít kompromis. Talentovaná holka jako Mary by se na obyčejné škole musela nudit a vůbec by jí to neprospělo (což Frankovi nějak nedocházelo) a její babička by z ní zase udělala vědátorku, co by neznala nic jiného, než počty, čísla, výzkumy a teorie. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Osobne ma viac na scenári zaujali postavy strýka a babičky ako samotného dieťaťa. A ten scenár a Webb si toho sú vedomí a poskytujú obom postavám solídne pozadie pre rozohranie celkom krutej psychologickej hry. A nakoniec toho veľa povie aj niekto už dávno mŕtvy. Je Mary obetný baránok tejto hry dospelých? Má právo na vlastný názor? Nemá v niečom predsa len tá babka pravdu? Nie je pre Franka Mary iba nástrojom na vyrovnanie sa s minulosťou aj napriek tomu, že dieťa úprimne miluje? Odpovedí a autorského postoja sa nám nakoniec dostane a sú predvídateľné, ale celkovo zvraty v scenári mi prišli prekvapivé a čo je najdôležitejšie, majú svoju logiku. ()

Reklama

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Je tu všetko čo ste už videli. Nadané dievčatko ktorému zomrela mama, sexy chlap (neverím, že dávam taký prívlastok niekomu kto hrá Kpt. Ameriku) v rozopnutej kockovanej košeli, ktorý síce nemá kariéru, no je strašný pracant a sympaťák. A áno, je tu dokonca aj úžasne milá učiteľka malého dievčatka a prísna stará mama. Bodkou za všetkým je rozkošný jednooký kocúr. Jasné, že ani raz nezaváhate, ako sa zápletka rozuzlí a či budú všetci na konci šťastní. Takéto filmy sa inak ako happyendom nemôžu skončiť. No Gifted má jednoducho šmrnc. O triedu vyššie ho ťahá nielen kamera a výborní herci, ale aj kupodivu zmysluplné dialógy, z ktorých vám nebude trápne a veľmi jemný humor, ktorý je správne načasovaný a vykúzli vám minimálne úsmev na tvári. Väčšinou takéto typy filmov odporúčam s tým, že naň musíte mať náladu, aby sa Vám páčil. Marc Webb vám ju naopak spraví sám. Veľmi jasná odpoveď, že aj gýčovina sa dá natočiť elegantne a dobre. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Moje učitelka. Asi mi chce říct, kolik je 1+1." Také jsem býval geniální dítě, ale pak jsem z toho raději vyrostl a dneska úspěšně předstírám, že nevím, kolik je čtvrtá odmocnina ze 104,060.401. Po zhlédnutí tohoto snímku jsem se navíc dozvěděl, že bych chtěl být stejně dobrý táta jako strejda Frank - i s tím pátečním sexem. Frank mě zkrátka bavil, Mary mě bavila, Bonnie mě bavila, babičku jsem nenáviděl a proto jsem si to celé dost užil. Nejvíc mě zaujalo "publikování až po smrti", protože takovou facku bych od dětí dostat nechtěl. Takže běžte si hrát a jezdit na kole, Einstein prý taky jezdil, a Trachtenbergovu metodu, cyklometrické funkce nebo diferenciální rovnice si zopakujte až před spaním. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Webb skvěle vykresluje vztah dvou ústředních postav, dialogy jsou vtipné a chytré a celkově se na to kouká moc krásně (a to nejsem homosexuál a pohled Chrise Evanse mě nijak nerajcuje) - ovšem jen do chvíle, kdy se rozjede klíčová zápletka a nastoupí neoriginální a ohraný příběh. Přestože jsem to celé se sympatickými aktéry rád prošel, vážně mi přišlo líto, že se scénář vydal zrovna touhle cestou soudní tahanice a víceméně upustil od aklimatizace geniální Mary v normálním prostředí a rozvíjení vztahů s vedlejšími postavami, což mi přišlo na všem zdaleka nejzajímavější a původní. Pár momentů je moc hezkých a emocionálních, ale třeba očekávaný závěr bohužel vyšumí jako bublinky z špatně chlazeného piva - a je to škoda, protože Webb místy fakt umí vyvolat opojný pocit dobře skladované a čepované Plzínky... ()

Galerie (51)

Zajímavosti (13)

  • Aby si Mckenna zapamatovala složité rovnice k vyřešení při natáčení, tak společně s maminkou si na ně složila písničku. (Azuko)
  • Když Mary (Mckenna Grace) čeká u doktorky, tak se mění počet kostek na stole před ní. (Duoscop)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama