Reklama

Reklama

Deník strojvůdce

  • Srbsko Dnevnik mašinovođe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ilija je stejně jako jeho otec i dědeček vlakový strojvůdce a pomalu se chystá do důchodu. Kromě šedesátky má na kontě i neslavný rekord co se počtu zabitých lidí týče. Během své kariéry totiž na kolejích přejel 28 osob. Vzrušení Ilijovi přivede do cesty samotný život v podobě desetiletého sirotka Sima, který se stane jeho adoptivním synem. Sima se po vzoru nevlastního otce a celé jeho mužské rodové linie chce stát samozřejmě také strojvůdcem. Přes veškeré Ilijovo rozmlouvání si chlapec cestu ke svému snu přece jen najde, ale nechce se smířit s realitou, že by byl vrahem. Kolegové strojvůdci mu říkají, že bez nehody nebude skutečným strojvedoucím a podle statistiky ji musí očekávat brzy, určitě již během prvního týdne. Sima ale jezdí již několik týdnů a zdá se, že nehody se mu vyhýbají. Tato skutečnost Simu neuvěřitelně deprimuje a psychicky mučí, tak musí vzít tuto bezvýchodnou situaci do rukou Ilija. (Mirius FD)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (110)

sportovec 

všechny recenze uživatele

I záležitost tak grafikonová, jakou je železnice, doprava z nejekologičtějších, může být humorná a myšlenkově závažná. Ten zvláštní mikrosvět, který je kolem ní, stojí zato poznat blíže. Spolu s poznáním, že naši jihoslovanští bratři točí krásné filmy a dokonce dovedou překonávat své nesmyslné antagonismy. Kupodivu tu přitom všem zbývá i prostor pro lidská životní dramata. Lidí normálních, těch, kterých je vždycky nejvíc. Spojených s hrabalovskou perličkou na dně. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Film pracuje s hodně zajímavým motivem, který je ale strašlivě brzy vyčerpán a po zbytek doby v podstatě už jen recyklován. A je to s podivem, jelikož téma opakujícího se usmrcování lidí, za které ale nejste zodpovědný, je opravdu hodně neobvyklé a celkem vzácné téma. Deník strojvůdce začíná jako černohumorná komedie, bohužel právě s postupujícím časem se mění v něco, co postrádá nápad a především asi dobrý scénář. Sem tam přijde sice nějaký moment k zasmání, ale film zůstává emočně prázdný a plochý a pochybuji, že si na něj za nějakou dobu vůbec vzpomenu. 5/10 ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* byl jsem nalákán netradičním černohumorným tématem na tento srbochorvatský film a odešel jsem z něho mírně zklamaný, ale to jen v rámci mého očekávání, protože si myslím, že z něho šlo vyždímat víc. V každém případě je to slušně natočený příběh z ajznboňáckého prostředí se svými zvláštnostmi, takže pro vláčkové fanoušky by to mohla být i povinnost. A pro ostatní zajímavé zpestření z východní části Evropy. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Deník strojvůdce je další z řady výborných balkánských černých komedií. Mé hodnocení je ale ryze subjektivní (jako ostatně vždy), protože mám balkánskou filmovou školu rád a jsem jí ochoten ledacos odpustit. Tady není moc co odpouštět. U drah sice nepracuji, ale to prostředí mám velmi rád a když se to protkne s atmosférou Balkánu, je téměř vyhráno. Navíc nic nepokazilo ani obsazení, ani herci, kteří sedli do černo humorného příběhu skvěle. Příběh sám o sobě je dobře vybalancovaný a dokáže vás rozesmát i přivést k zamyšlení. Naštěstí obě roviny snímku spolu fungují v souladu a nenarušují jedna druhou. Čtyři hvězdy za fajn filmový večer. ()

janeke 

všechny recenze uživatele

Mohol to byť taký fajný vtipný film, ten srbský/chorvátsky humor ma baví. A je tam aj niekoľko dosť vtipných scén. Lenže ono sa ten scenár snaží byť nasáčkovaný do takej polopatistickej a dekoratívnej schémy, ako keď sa v básničke silou mocou snažíte vytvoriť rým. Ale inak neľutujem, že som do tohto vlaku nastúpila. :) Príjemné na nedeľu. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (2)

  • Film vznikl i ve verzi seriálu o třech dílech po 50 minutách. Herecké obsazení seriálu je stejné. (PavelSm)
  • Zástupcovia Srbska zvolili tento film za svojho kandidáta na Oscara za rok 2017 v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama