Reklama

Reklama

Columbo: Výkupné za mrtvého

(TV film)
  • USA Columbo: Ransom for a Dead Man (více)

Obsahy(1)

Vynikající advokátka Leslie Williamsová má již dost svého manžela, jinak velmi respektovaného soudce Paula Williamse. Po pečlivých přípravách muže zavraždí a zbaví se mrtvoly. Sama sobě pošle anonymní vzkaz od „únosců". Před přivolanými agenty FBI pak s pomocí magnetofonového záznamu finguje manželův telefonát. Paulovo tělo je nalezeno krátce poté, co Leslie sama sobě zaplatí výkupné. Vyšetřovatel poručík Columbo si však povšimne zajímavého detailu – žena se po Paulově zmizení vůbec nezajímala o jeho osud... (Česká televize)

(více)

Recenze (58)

tom.nosek 

všechny recenze uživatele

Druhý a poslední film ještě ne se začátkem "Columbo". Tenhle byl ale o něco slabší. Ani by tak nevadilo, že to bylo hodně podobné prvnímu dílu, ale spíš to experimentování bylo špatné. Divné prostřihy, přibližování, to tam jednoduše nesedělo. Jinak Leslie to neměla tak promyšlené jako Ray Flemming, zvlášť když mu ukázala hned ten telefon... To bylo vodítko, kterého by si nevšiml jen úplný ignorant. ()

mol1111 

všechny recenze uživatele

Colombo už prakticky tak, jak ho známe (kabát, manželka).  Mně to hodně kazí extrémně nesympatická dcera mrtvého, které by člověk měl fandit, ale prostě to nejde. Vlastní děj je trochu slabší. Federální agenti se po vraždě podivně vypaří. Dcera se najednou zjeví, aniž by o ní před tím padlo jediný slovo. Není ani naznačeno, jakým způsobem chce vražedkyně vyprat peníze, jejichž čísla si policie zapsala; a tím pádem se děj ani nenamáhá vysvětlovat, proč tak ještě neučinila. Dabing TV Nova na DVD mi nepřišel moc dobrý. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý díl - od výběru charismatické herečky (dejte si tenhle díl v originále, kde má i správně jízlivý has, český dabing je takový nevýrazný a bezemoční), přes akci snad každou chvíli (noční let vrtulníkem je dokonalý), odsýpá to neuvěřitelně, a navíc je to dokonale skloubené a pamatuje to i na detaily (dostalo mě třeba, že si vražedkyně všimla, jak se Columbovi dělá špatně v letadle, a pozvala ho na rekreační let s loopy, jen aby tak nad ním nabyla převahu; nebo jak se dcera dívá na slavnou chandlerovku s podobným pojistným podvodem). Columbo začíná být ošuntělejší, ačkoliv i tentokrát ho ženská prokoukne, pokračuje drobný trade mark s hledáním propisky (včetně zcela dokonalé závěrečné scény v baru nad kufrem plným peněz), nu a dialogy jsou břitké, že by mnohé současné filmy do kin (bo tohle je televizní) mohly závidět. 2/69 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Druhý případ poručíka Columba si zaslouží hned několik pochval. 1. Poručík zde opět exceluje, je velmi sympatický a navíc se nebojí zvýšit hlas. 2. Vztah vražedkyně a její nevlastní dcery je vskutku zdařilý prvek. 3. Hudba je zde výborná. 4. Zpracování - zamrznutí obrazu, rozmlžení a následně další scéna. 5. Vražedkyně prokoukne poručíkovu vyšetřovací taktiku - na oko zmatený, rodinné vtípky, roztržitost,... . Chybička: Ve scéně, v níž poručík s Leslie letí letadlem, si můžeme všimnout, že při záběru en face do kokpitu má Columbo ležérně povolenou kravatu, takže je vidět horní knoflíček od košile. V záběru z boku má ale kravatu pečlivě dotaženou až ke krku. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Byl to skvělý nápad vrátit se po třech letech k roztržitému poručíkovi a dalším pilotním filmem konečně nastartovat serií tehdy docela originálních detektivek, kdy pachatele od počátku zná nejen detektiv, ale i divák, který si tak může naplno vychutnat způsob, jakým se Columbo pomalu probourává plánem "dokonalé vraždy" k jeho usvědčení. Platí to i tentokrát, kdy stojí proti chladnokrevné krásce, které to zapaluje, alespoň zpočátku, možná stejně rychle jako jemu. A jako bonus kouzelná záverečná scéna s placením, která vždy spolehlivě pobaví. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Lee Grantová byla za roli právničky / vražedkyně nominována na cenu EMMY. (Epistemolog)
  • Film, který Margaret (Patricia Mattick) sleduje v televizi, je Pojistka smrti (1944). (Borin)
  • Pri lete lietadla dole hlavou nie sú Leslie (Lee Grant) ani Columbo (Peter Falk) pripútaní a aj napriek tomu nevypadnú zo sedačiek. (zoot3r)

Reklama

Reklama