Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cílevědomost, vůle a talent. Výprava za úspěchem československé běžecké legendy v dokumentárním filmu Davida Ondříčka. V zahraničí ho přezdívali „česká lokomotiva". Držitel osmnácti světových rekordů Emil Zátopek se nejvíce proslavil na olympijských hrách v Helsinkách, kde dokázal zvítězit v běhu na 5 km, 10 km i v maratonu. Žádný vytrvalec dosud jeho úspěch nezopakoval a odborníci na atletiku pochybují, že se někdy někdo takový objeví. Grandiózní úspěch Emila Zátopka ožívá v dokumentu Davida Ondříčka ve vzpomínkách jeho blízkých, soupeřů i kamarádů. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

martiňák 

všechny recenze uživatele

Emil Zátopek je jednou z nejzajímavějších (a pro mě taky nejsympatičtějších) postav v dějinách sportu. Pro diváka, který o něm ale už něco ví, nepřinese tento dokument bohužel vůbec nic nového. Zaměřuje se téměř výhradně pouze na jeho sportovní kariéru a i v jejím popisu je hodně stručný a neobjevný. Je příjemné a někdy dojemné sledovat záběry připomínající tohoto atleta, ale nic navíc dokument nenabízí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dost mě zklamalo, že se dokument zastavil těsně za posledním Zátopkovým triumfem, a jeho dalšímu životu (kde to začalo teprve být z hlediska "občanského" zajímavé) se ani náznakem nevěnoval. I když je pravda, že příspěvky zahraničních historiků a Zátopkových soupeřů byly obohacující, dá se říct, že je to téměř ostuda, jít jen po obecně známých vítězstvích, jakkoliv jsou po zásluze ve své nepochopitelnosti legendární. Nebo jinak - je to dokonale splněná zakázka olympijského výboru k příležitosti Her, na téma "síla vůle, čistota sportu a takové ty věci". Ale jako dokument o osobě Emila Zátopka je to promarněná příležitost. Smířlivých 70%, protože i tak to za vidění stojí. Ve srovnání s Věrou 68 škoda mluvit... ()

Reklama

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Dokumentaristický film je to bezpochyby, ale ukazující pouze Emilovu sportovní kariéru. Vzhledem k tom, že film byl natočen u příležitosti XXXI. olympiády, pak se tomu ani nedivím. Pro věrný obraz Emila jakožto člověka by bylo nutné natočit úplně jiný film s jiným cílem. Emil Zátopek totiž byl ve Straně až do roku 1969, pak ho po podepsání Dvou tisíc slov vyloučil i vyhodili z práce. Běžecký fenomén pak 6 let hloubil studny. Pro více informací doporučuju přečíst knihu "Náš život pod pěti kruhy". ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Zátopek byl jeden z nejlepších běžců planety. Nebral chemické látky jako dnešní běžci a přitom si dával tak do těla, že by to dnes málokdo vydržel. Jeho tréninkové programy byly neuvěřitelné a na svoji dobu inovativní a inspirující i pro další generace sportovců.Tento dokument ukazuje jeho profesionální kariéru atleta i některé zajímavé události z jeho osobního života. Byl to i inteligentní člověk, což se o řadě dnešních běžců říci rozhodně nedá. Pro podrobnější informace je jistě dobré přečíst novou knížku o společném životě Zátopkových (Dana a Emil Zátopkovi - Náš život pod pěti kruhy). ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Moc hezky zpracovaný autobiograficko-dokumentární film, v němž sledujeme velká životní vítězství i porážky jednoho z našich nejvýznamnějších atletů, vytrvalostního běžce Emila Zátopka. Je úžasné, jaké osobnosti a sportovce Československo mělo a jakých grandiózních výsledků Emil Zátopek ve své sportovní kariéře dosáhl. Současně je ostudné, jakým způsobem se k němu komunistický režim v pozdějších letech zachoval. Tento snímek na mě zanechal velmi silný dojem a je velmi chválihodné, že tvůrci tyto fenomenální osobnosti ve svých filmech stále divákům přibližují, protože je důležité mít alespoň základní povědomí o legendách naší společnosti, potažmo našeho sportu. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama