Reklama

Reklama

Prokletí Salemu

(TV film)
  • Česko Salem's Lot (více)
Trailer

Zlověstné události svedou dohromady spisovatele (David Soul) fascinovaného starobylým domem na kopci, uhlazeného obchodníka se starožitnostmi (James Mason), jehož znalosti sahají daleko za staré harampádí a antikvářova záhadného bledého „společníka" (Reggie Nalder) v Prokletí Salemu. Drastický horor, při kterém tuhne krev v žilách, podle Kingova románu natočil Tobe Hooper (Poltergeist). (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

kosta73 

všechny recenze uživatele

Jsem velmi příjemně překvapen. Hooper stvořil robustní oldshoolové dílko, které disponuje velmi povedenou vizuální stránkou ( zatmívačky jsou parádní ), dobrou hudbou, starými poctivými triky, typově dobře ( pro mě ) vybranými herci a také samotná Marstenova vila se dost podobá mojí představě ( ne tak už její umístění a hlavní domácí ). Druhá půle je poněkud rozvláčnější, ale je nutno dodat, že stejným problémem trpí i kniha. Závěrečný souboj s Barlowem ve sklepení vily je ale lahůdková podívaná. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Tříhodinová ubíjející nuda jen s několika málo povedenými okamžiky. Knižní předloha se mi už vykouřila z hlavy, ale s jistotou mohu prohlásit, že Hooper se svou adaptací rozhodně neuspěl. En gros každého Kingova románu je vždy dokonale provedená pitva lidské psychiky a jízda do pekel má pak až neuvěřitelný šmrnc, který nedovolí čtenáři se odtrhnout. Ještě si pamatuju ty probdělé noci nad Nezbytnými věcmi či Tím. Salem páně Hoopera má pak od samého počátku přesně opačný účinek. Bezduché postavy se plouží unyle vyprávěným příběhem ve světě tajemných sil. Zjevení Arthura C. Clarka s vysvětlujícím komentářem by nakonec bylo vítaným zpestřením. Upíři samotní se ale povedli, zejména děti levitující za oknem či zhmotnění alfaupíra Barlowa, tady skutečně všechna čest. Bohužel toho ke chválení bylo ve třech hodinách moc málo. Dvě hvězdy, a to i za zjištění, že někteří vampýři mají savé řezáky. Hm, hm. ()

Reklama

Jino 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tří hodinovou verzi a musím se přiznat, že jsem u toho dvakrát usnul, takže napotřetí jsem se už s úspěchem dostal až ke konečným titulkům . Na vině byl podle mě značně pomalejší rozjezd, co na tom, že postavy jsou docela dobře vykresleny, když je to ze začátku nuda...Což oproti knižní předloze v žádném případě nemusí platit(sám jsem se ještě k tomuto dílu nedostal, ale z vlastní zkušenosti vím, že Stephen umí postavy vykreslovat tak, že se do příběhu člověk zakousne a nepustí - to prostě jen tak na plátno nedostanete. Samozřejmě až na výjimky typu Franka Darabonta či Řbitova zvířátek, atd.). No ale zpět k filmu. Až jsem se překousal tou částí, v které se nic moc neděje a konečně dostali daleko větší prostor upíři, byl jsem ve svém blahu a až do konce jsem už nedovolil svým víčkám přiklopit mé oční bulvy. Vezmu-li v potaz, že se jedná o televizní zpracování a točil ho Tobe Hooper, výsledek mohl být i lepší, ale zase na druhou je třeba říct, že o propadák se nejedná a připomenout si kolik režisérů si na Kingovi vylámalo zuby. Slabších 70%. ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tu čest zhlédnout původní tříhodinovou verzi a musím říct, že bych z toho klidně 40 minut dal do pryč. Rozdělil jsem si to na dvě části a i tak jsem se místy solidně nudil, jindy zase uchechtával. Je to už hodně starý a upíři tu spíš působí jak zombie. Hlavní kápo je šašek jak z maškarního, co dělá furt jen hů, hé, hó a mrmli mrmli, takže vůbec neděsí. Své momenty to určitě má, ale ty tři dávám spíš z úcty k předloze. Ne úplně špatný, ale už se na to nikdy dívat znovu nemusím. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Známy americký spisovateľ Stephen Edwin King odštartoval svoju úspešnú a plodnú kariéru v roku 1974, keď vydal svoj prvý román Carrie. O rok neskôr mu vyšla druhá kniha. Bol to román o malom mestečku "Salem´s Lot", v ktorom sa usídlil krvilačný vampír Barlow. V roku 1979 sa rozhodol sfilmovať tento horrorový príbeh režisér Tobe Hooper. Podarilo sa mu natočiť vernú adaptáciu pôvodnej literárnej predlohy. Určite je to omnoho lepšie ako tie romantické emo-vamp sračky, ktoré sa točia dnes. *** ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • „Salem´s Lot“ napsal Stephen King jako poctu Stokerovu „Draculovi“. Tuto poctu chtěl vyjádřit i ve filmové verzi tím, že do filmu vpraví odkaz na Draculu. Odkaz byl realizován podobou upíra, který odpovídá Draculovi z filmu Upír Nosferatu (1922). (BrianStorker)
  • Kratší verze filmu se od té delší liší nejen stopáží, ale několik scén je uvedeno v jiném pořadí a jedna je dokonce natočena jinak. Když Cully Sawyer (George Dzundza) nachytá svou ženu Bonnie (Julie Cobb) s Larry Crockettem (Fred Willard), donutí Larryho namířit si na obličej pušku, kterou drží Cully v ruce. V kratší verzi si musí Larry strčit pušku do pusy. (fisus)
  • Původně byl Toobe Hooper osloven, aby natočil pouze celovečerní film podle Stephena Kinga. Během natáčení se však objevily zvěsti o natáčení Draculy Johnem Badhamem a výrobě remakeu Upíra Nosferatu Wernerem Herzogem. Vedení Warneru tedy bleskově přehodnotilo strategii a z původně plánovaného celovečeráku sešlo a začala se natáčet TV minisérie. (Rodriguez)

Související novinky

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

13.04.2020

Minulý rok jsme se dozvěděli, že Kingův horor Prokletí Salemu se po letech dočká nové verze. Produkovat ji měl James Wan a do scénáře se pustil Gary Dauberman, jenž napsal například nové To nebo… (více)

Reklama

Reklama