Reklama

Reklama

Inventura Febia


První kroky (E01)

(epizoda)
všechny plakáty

Obsahy(1)

V prvním díle cyklu se ukazuje nejvýchodnější a nejzápadnější bod bývalého Československa a jeho vyrovnávání se s komunistickou minulostí.  Zpráva o jednom procesu nám zase připomene případ bratranců Barešových, kteří v roce 1978 unesli autobus se studenty gymnázia. Dokument Jana Němce odhaluje politické pozadí celého procesu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

swamp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl cyklu Inventura Febia nám předkládá dva krátké dokumenty. Fero Fenič nám představí Odsud - potiaľ (Zpověď lidí žijících v nejzápadnějším a nejvýchodnějším cípu bývalého Československa...) a Jan Němec přiloží Zprávu o jednom procesu (Dokument o znovuotevření případu, ve kterém bratranci Barešovi unesli autobus plný studentů i s řidičem a chtěli se takto dostat na Západ. Řidič a jeden z bratranců byli zastřeleni na místě, druhý z bratranců byl odsouzen k trestu smrti a třetí k trestu odnětí svobody. Jak však vyplouvá na povrch, žádný z nich neměl v úmyslu někomu ublížit, šlo o pouhý pokus o to, dostat se z komunistického Československa, čemuž mělo být za každou cenu zamezeno... kde tedy leží vina?). Oba byly původně samostatnými díly cyklu Oko - pohled na současnost. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zpovědi lidí z nejzápadnější vesničky Hranice v Čechách a dokument o tom, jak Barešové unesli autobus plný studentů a chtěli s ním na Západ. Při konfliktu zemřel řidič autobusu a jeden z Barešů. Bylo by zajímavé dnes 26 let po odvysílání tohoto dokumentu zjistit, jak tenkrát soud vlastně rozhodl o vině a nevině a zda byl někdo další potrestán. Dovedu si představit, jak to asi dopadlo. ()

Reklama

Reklama