Reklama

Reklama

Recenze (3)

whitas 

všechny recenze uživatele

Filmová verze úspěšného chorvatského seriálu, který by se dal, i když jen velice volně, přirovnat ke Zdivočelé zemi. Přiběh se odehrává od začátku 2. světové války po začátek 50. let. Na tomto období tak můžeme sledovat nestálost ideologie a režimu. Mezi hlavními postavami najdeme žida, nacistu, ustašovce, komunistu ad., přičemž každý má v průřezu příběhem období kdy je politicky na výsluní, a kdy je naopak potlačován. Vyskytuje se zde velké množství přísloví či citátů, teorií, prosazující tu či onu ideologii. Nejde však jen o politické drama, důležitou roli zde hraje i psychologie postav. Kromě dlouhých vyznání, výbuchů emocí či tvrdošijných postojů to dokazují i dvě sebevraždy. Na politickém pozadí se derou do popředí také rodinné hodnoty, čímž může film připomínat staršího Otce na služební cestě. Možná nejen shodou okolností si v obou filmech vystřihl Mustafa Nadarević téměř totožné role. Kromě rodinných pout film rozvíjí vztahy na úrovni přátelství a lásky. Vztah Ivana a Maty, ač pouze přátelský, by se dal přirovnat ke vztahu dvou bratrů z Pout války. Také zde se tito dva hrdinové objevují na různých stranách barikády, zachraňují si navzájem život a při vzájemném setkání se objevují flashbacky s radostnou minulostí. Podobně silný vztah vzniká mezi Ivanem a Verou, kterým se postupně rozpadá vztah pod rukama a my nějak tušíme, že nebude mít dobrý konec. Stopáž má něco přes tři hodiny, ale osobně bych zůstal sedět klidně další dvě. Na konci vám zbyde kromě úžasného filmového zážitku i explicitně vyjádřená naděje, že i v té největší tmě se najde nějaké světlo. ()

Berenise

všechny recenze uživatele

Ach jaj. Pre mňa zrejme neohodnotiteľný film. Obsah 100%, ale forma...? Hm.... max 50%. Prvá polovica filmu bola takmer neznesiteľná, to filmárske klišé, selanka a gýč na nevydržanie! Naozaj príliš.... Pritom námet výborný, aj niektoré herecké výkony stoja za povšimnutie (a vďakabohu za to, ako vyzerá Višnjić, celý večer sa pozerať na takého chlapa je predsa len bonus) ale prvá polovina, ba možno až dve tretiny filmu boli naozaj miestami ako inscenácia krížená s telenovelou a pritom to mohlo byť tak dobré!!! Film v mojich očiach zachránila posledná tretina, kde selanka ustúpila a dej nabral reálnejší rozmer, aj keď vykreslenie charakterov tak jednoznačných, tiež nebolo plusom filmu. Každopádne som rada, že som ten film videla a nebyť režisérskeho gýča bolo by to skvelé. Hlasujem za druhý pokus v podaní iného režiséra (hlavného hrdinu však rozhodne nechať!) a bol by to film, na ktorý sa nezabúda. A ak zostane len táto verzia, aj napriek tomu, čo píšem vyššie, film rozhodne stojí za pozretie. Práve pre svoj obsah. ()

XCITE 

všechny recenze uživatele

Srdcervoucí drama, možná trochu napoví proč si tam vzájemně pořád tak nakládaj. Viděl jsem verzi na dvou discích a ten první byl trochu nuda. TAky mám pocit, že z toho natáhli seriál. ()

Reklama

Reklama