Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 1

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (247)

sud 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, které jsem si už dávno přál vidět. A nezklamal mne. Velice příjemný romanticko - dobrodružný film s famózním hereckým duetem Humphreyho Bogarta a Katherine Hepburnové. Zatímco Katherine hraje svoji klasickou roli (stará panna), Humphreyho jsem zpočátku skoro nepoznal. Na druhou stranu jsem čekal něco víc. Když se jedná o takovou klasiku, myslel jsem si, že bude příběh více propracovaný a ne jen muž a žena na lodi po většinu filmové stopáže. Nakonec se z toho vyklubala komorní konverzačka z atraktivního prostředí, kterou stejně mohu bez výhrad doporučit. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kedysi nemali problém štúdiá venovať poctivú námahu akémukoľvek žánru. Romantický film si zaslúžil najšpičkovejšie obsadenie, krásne exotické exteriéry a prepracovaný, vtipný scenár s dialógmi, ktoré presne sadli vhodne vybraným hlavným predstaviteľom. Nie je to špička žánru ako asi pre mnohých, ale vrele doporučujem dnešným konzumentom tuctových romantických jednohubiek, aby si rozšírili obzory a siahli tak potom po omnoho kvalitnejších predstaviteľoch tohto žánru, aké sa točia dnes. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"A nyní z moci svěřené mi císařem Vilémem II. vás prohlašuji za manžele. Pokračujte s popravou!" Pro dobrodružné pohádky mám slabost a tahle se povedla. Dva protiklady se zde přitáhly lépe než to buranský chlast se vznešenou čistotou obvykle dělají a já jsem se přitom bavil. A taky jsem byl ve střehu, protože nedostatkem přítomnosti kousavých potvor tato výprava rozhodně netrpěla. Po skončení filmu jsem musel z obýváku vyhnat hejno komárů, tři moskyty a jednoho hrocha. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Chlastem nasáklý pobuda a „panbíčkářská kostnatá stará panna“ spojeni dobrodružnou říční výpravou. Vzrušením z peřejí to začne a Bogart, hladce oholen, ginu zproštěn a kapitánství zbaven, si začíná rychle uvědomovat, kdo je jeho Africká královna.. Do romance se vyvíjející vztah dvou rozdílných charakterů je vděčné žánrové téma, ale i když se ústřední dvojice hvězd snaží nikoho neotrávit (vyjma moskytů skotskou), čekal jsem o něco sofistikovanější dějovou linku a břitčí zábavu při konverzacích. Apropo, minimálně čtvrtinu z nich zabrala oslovení.. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavo natočená snímka, ktorá ani chvíľu nenudí, užijete si pravé africké dobrodružstvo, sladkú romantiku, úžasný herecký výkon samoľúbej Katharine Hepburn a chvíľkové komediálne varianty v harmónii s neprajnou dobou prvej svetovej vojny. Podarený film, ktorý vám z hlavy tak rýchlo nevyšumí. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Film byl inspirací pro atrakci v Disneylandu s názvem "Jungle Cruise", podle které později vznikl celovečerní film Expedice: Džungle (2021). (HellFire)
  • Scény v řečišti s rákosím se natáčely v Dalyanu v Turecku. (HellFire)

Reklama

Reklama