Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

viperblade 

všechny recenze uživatele

I když je The Maltese Falcon vynikající, nenudící a dost atmosférický (začínám mít žánr noir čím dál tím víc rád) snímek, přesto mi zde něco chybělo a sem tam mi vadila ta naivita (pěstní souboje typu "uhodím ho jednou do tváře a on se zhroutí a podobně). Film jako takový nezklamal, ale co se mě týče, dám si raději o pár let starší a v mých očích o třídu lepší film The Big Sleep. 80 %. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Další z řad uznávaných, dnes již "encyklopedických" filmů, který mne příliš neoslovil a vyvolával spíše rozpačité pocity. Maltézský sokol je výrazný díky tomu, že odstartoval v kinematografii specifický žánr film-noir, je tedy výrazný formou. Nikoliv obsahem, který představuje ve skutečnosti ničím nevyčnívající tuctovou detektivku o krádeži jedné úsměvné sošky a s ní související vraždy. Také ve srovnání s pozdějšími noiry jaksi chybí tomu ta správná temná atmosféra. Vše zde probíhalo v pomalém spádu v dlouhých dialozích bez nějakého náznaku dramatu a také o humoru, který by tuhle formu dění odlehčil, se mluvit zde vůbec nedá. Všemu vévodící ikonický Humphrey Bogart se svou pověstnou cigaretou mne jaksi střídavě bavil a nudil, z ostatních herců za povšimnutí stál už jen Peter Lorre (rozhodně nejen pro jeho překvapivý slovenský původ ;)). Ačkoliv film údajně tolik inspiroval další tvůrce a ovlivnil vznik či výslední podobu dalších zdařilejších kousků, mohu ho přesto ocenit maximálně symbolickými třemi hvězdičkami. 55% (# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Rozpačitý dojem, čakal som viac. Snímok by som nepokladal ani tak za film-noir ako skôr za štandardnú krimi toho obdobia. Atmosféra vôbec nebola taká temná, ako som u klasických film-noir snímkov zvyknutý. Čo sa týka príbehu, zdal sa mi zbytočne zložitý a neprehľadne vyrozprávaný, s častými nezáživnými odbočkami. Na konci to názorné vysvetlenie príbehu ako pre škôlkarov síce bolo fajn, avšak do tohto žánru sa mi to moc nehodilo. Opäť to bolo niečo vhodné skôr do klasickej krimi. Herci ale boli fajn, no myslím, že tu Bogarta svojim výkonom s prehľadom strčil do vrecka Peter Lorre - charizma na rozdávanie, úžasný herecký zjav ako stvorený pre takéto postavičky. Aj vďaka nemu aspoň priemer. 60/100 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Povedená "noriovka" o soukromém detektivovi, který pátra po vrazích svého parťáka a přitom hledá tajemný předmět v podobě sošky sokola. Film má slušné tempo a i když se v druhé půlce smrsne na běhání z kanceláře do hotelového pokoje, kde probíhají dlouhé monology, nechybí mu napětí a Humphrey Bohart je zde za správného drsňáka. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Trochu méně zamotané než třeba Hluboký spánek (jehož Phil Marlow je mi bůhvíproč sympatičtější než Sam Spade.) Jinak film má skvělý scénář, o poznání horší herce, ale hlavně na debut dost dobře zvládnutou režii. Humphrey Bogart není můj oblíbený herec, hlavně nevypadá moc hezky, příliš velká koňská hlava na podivně malém těle, jeho femme fatale taky nic moc, ale hlavně že je tu podařená atmosféra! A první film noir byl na světě... ()

Galerie (82)

Zajímavosti (50)

  • Knižní postava soukromého detektiva Sama Spadea vycházela z autorových (Dashiell Hammett) vlastních zkušeností během práce u Pinkertonovy detektivní agentury v San Franciscu. Křestní jméno hrdiny (Sam) je původním jménem spisovatele (Samuel). (džanik)
  • Podle Amerického filmového institutu 6. nejlepší film v žánru "Mysteriózní" (2008). (džanik)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama